Ce sporuri da Guvernul in administratie prin HG. Unele pot ajunge la 75% din salariu

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 21:55
6269 citiri
Ce sporuri da Guvernul in administratie prin HG. Unele pot ajunge la 75% din salariu
Foto: Arhiva Ziare.com

Anumite categorii de personal din administratie ar putea primi sporuri de pana la 75% pentru conditii deosebit de periculoase, conform regulamentului care va fi adoptat prin Hotarare de Guvern si care prevede conditiile de acordare si cuantumul exact.

Proiectul de HG privind aprobarea Regulamenului care stabileste sporurile pentru administratie a fost pus in dezbatere publica de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale pe 27 octombrie urmand sa fie supus aprobarii Guvernului.

Regulamentul defineste doua situatii in care pot fi acordate sporuri.

Primul vizeaza "conditii deosebite de munca vatamatoare/periculoase" care presupun totalitatea situatiilor care implica risc de imbolnavire si/sau contagiune directa sau indirecta, respectiv riscuri asociate datorate conditiilor specifice de desfasurare a activitatii.

A doua categorie vizeaza conditiile de munca deosebit de periculoase care sunt definite astfel: "totalitatea situatiilor in care personalul din institutiile publice sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor in care isi desfasoara activitatea, corespunzator activitatii efective desfasurate in conditii de TBC, bruceloza, gripa aviara, encefalopatii spongiforme transmisibile, salmoneloze, alte zoonoze, pesta, febra aftoasa, leucoze si alte boli asemenea, anatomie patologica, necropsii si medicina legala, precum si corespunzator activitatii specifice din laboratoarele sanitare si pentru siguranta alimentelor".

O prima categorie de personal care va beneficia de sporuri este personalul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care va putea primi spor pentru conditii deosebite de munca vatamatoare/periculoase de pana la 35%, pe cand sporul pentru conditii deosebit de periculoase este de pana la 75%.

In plus se va putea acorda un spor de pana la 20% ca spor de izolare si pentru conditii deosebite de munca reprezentate de izolare datorata activitatii desfasurate in localitati amplasate la altitudine, care au cai de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate, in punctele de frontiera amplasate in afara localitatilor sau de activitatea desfasurata in conditii de radiatii si altele asemenea stabilite de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor.

De spor de izolare va putea beneficia si personalul din cadrul Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" si comisariatul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" din cadrul Garzii Nationale de Mediu, insa cuantumul acestuia va varia in functie de timpul efectiv petrecut in rezervatie.

Pentru alte categorii de salariati din administratie se va putea acordul sporul pentru conditii de munca vatamatoare sau periculoase, insa cuantumul va varia in functie de cinci factori de risc care sunt reprezentati de:

  • existenta factorilor nocivi si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului;
  • intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
  • durata de expunere la actiunea factorilor nocivi;
  • existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, care determina un risc de imbolnavire sau de accidentare;
  • structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca

Angajatii care lucreaza in circumstante care presupun doi factori de risc vor beneficia de un spor de pana la 5% din salariul de baza. Pentru trei factori de risc, cuantumul creste la 10%, iar pentru patru factori, poate ajunge la 15%.

"Locurile de munca, categoriile de personal si stabilirea concreta, de la caz la caz a sporurilor pentru fiecare categorie de personal se aproba de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in limita prevederilor prezentului regulament", se arata in proiectul care urmeaza sa ajunga pe masa Guvernului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#sporuri salarii administratie , #salariu