Ce se întâmplă dacă un șofer refuză să semneze procesul-verbal de contravenție. Semnarea documentului nu înseamnă recunoașterea faptei

Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 09:1135450 citiri
Ce se întâmplă dacă un șofer refuză să semneze procesul-verbal de contravenție. Semnarea documentului nu înseamnă recunoașterea faptei
Tavi Perțea este un polițist care oferă sfaturi utile pe vlogul său FOTO Youtube (captură)

Tavi Perțea, un polițist din Bihor, urmărit pe Youtube de peste 100.000 de persoane, a realizat un vlog în care explică ce se întâmplă în momentul în care un șofer refuză să semneze procesul-verbal de contravenție.

Potrivit polițistului, mulți dintre șoferi refuză să semneze procesul-verbal considerând că prin asta se răzbună pe polițist, care va suporta consecințe din partea șefilor dacă un contravenient a refuzat să semneze procesul-verbal de contravenție.

„În momentul în care cel care este sancționat refuză să semneze procesul-verbal, polițistul nu suportă nicio consecință”, explică polițistul Tavi Perțea.

Polițistul mai arată că „dacă ai semnat, nu înseamnă că recunoști fapta”. „Dacă semnezi, semnezi de luare la cunoștință a celor consemnate și de comunicare a procesului-verbal”, a explicat polițistul, care aduce ca argument în acest sens prevederile legale: „Dacă agentul constatator aplică și sancțiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, făcându-se mențiune în acest sens în procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire”.

„Deci, contravenientul va semna de primire, nu de recunoaștere a faptei”, a subliniat polițistul.

Potrivit polițistului, în momentul în care contravenientul refuză să semneze procesul-verbal de contravenție, acest lucru trebuie confirmat de un martor asistent. „Martorul asistent trebuie să constate refuzul de a semna procesul-verbal, nu trebuie să fie martor ocular care să fi văzut săvârșirea contravenției”, a mai explicat Tavi Perțea.

Polițistul a mai arătat că, în cazul în care șoferul refuză să semneze procesul-verbal, acesta se comunică prin poștă, iar termenul în care sancțiunea poate fi contestată în instanță curge din momentul comunicării amenzii.

„Singura situație în care este recomandată refuzarea semnării procesului-verbal este atunci când nu ai bani să plătești amenda. Dacă iei salariul în 15 și ai primit o amendă în 20, refuzi să semnezi pe loc, îi spui polițistului respectuos că vrei să ți se comunice prin poștă”, a mai explicat polițistul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News