Ce proiecte de urbanism propune Firea joi: Blocuri pentru Borcea pe malul Lacului Tei si supermarketuri in loc de baze sportive (Foto)

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 09:16
12325 citiri
Ce proiecte de urbanism propune Firea joi: Blocuri pentru Borcea pe malul Lacului Tei si supermarketuri in loc de baze sportive (Foto)
Foto: Andreea ALexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Nicusor Dan - candidat la postul de primar general al Capitalei cu sprijinul USR si PNL - spune ca Gabriela Firea le propune consilierilor generali sa adopte, joi, cateva zeci de planuri urbanistice zonale (PUZ) al caror unic scop este sa imbogateasca anumiti dezvoltatori imobiliari. In schimb, pentru bucuresteanul de rand, aceste documente ar aduce doar dezavantaje.

"Pe ordinea de zi (a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti de joi, 30 aprilie - n.red.) sunt nu mai putin de 38 de PUZ-uri. Care este urgenta adoptarii lor (in conditiile in care ne aflam inca in stare de urgenta - n.red.)? Este o incercare de a strecura proiecte nocive pentru Bucuresti cand eforturile si atentia societatii sunt canalizate in alta parte", a precizat Nicusor Dan, in cadrul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o online miercuri, 29 aprilie.

Potrivit lui Nicusor Dan, PUZ-urile nocive ar putea fi impartite in doua mari categorii. Unele dintre ele le dau dreptul gratuit unor dezvoltatori sa construiasca mult, in zone pe care n-ar trebui sa le aglomeram.

In aceasta categorie se incadreaza si un proiect despre care Ziare.com v-a mai relatat si care - daca ar fi adoptat - ar permite familiei lui Cristian Borcea (fostul manager din fotbal care a fost de doua ori inchis pentru fapte de coruptie) - sa construiasca blocuri pe malul Lacului Tei.

"Proiectul de pe malul Lacului Tei in care s-a scris ca este implicat Cristi Borcea, cadoul oferit proprietarului terenului este de 15.500 mp construiti, echivalentul a 5 milioane euro", a scris Nicusor Dan.

Aceasta este zona in care familia Borcea ar urma sa construiasca, daca primeste acordul consilierilor generali. Foto: documentatie PUZ

Potrivit acestuia, ar mai fi insa si alte proiecte de PUZ-uri pe ordinea de zi care ridica probleme la fel de mari.

Printre ele, unul care ar permite ca baza sportiva Girueta din zona Giurgiului sa fie transformata ilegal in supermarket.

Zona in care, pe locul fostei baze sportive Girueta, ar urma sa se construiasca un magazin Kaufland. Foto: Documentatie urbanism

Cu alte cuvinte, in loc sa se construiasca, in locul actualei fostei baze sportive, pe cei 15.500 de metri patrati un teren mare de sport si un magazin mic, se va proceda invers. Adica se va face un spatiu mic pentru miscare, de circa 100 de metri patrati, si un magazin mare (din reteaua Kaufland - n.red.), a mai spus Nicusor Dan.

Or, asta este ilegal, a apreciat candidatul la functia de primar general al Capitalei.

Si, nu in ultimul rand, a mai amintit Nicusor Dan, Firea le propune consilierilor generali sa permita constructia unui imobil cu 7 etaje pe Bulevardul Ferdinand, intr-o zona protejata unde sunt doar case.

Zona de pe Bulevardul Ferdinand unde ar urma sa se construiasca imobile inalte, chiar si cu 7 etaje

Iar asta n-ar face decat sa distruga specificul zonei.

In aceasta zona de pe Bulevardul Ferdinand sunt momentan case, nu blocuri. Ce urmeaza depinde de ce vor vota consilierii generali pe 30 aprilie.

Un alt proiect cu probleme ar fi cel care, prin modificarea normelor urbanistice, va permite constructia de blocuri in zona Garii Obor.

"Se doreste ridicarea unor constructii la numai 15 metri de liniile de tren. Poate ca unii oameni vor cumpara acolo, nestiind la ce sa se astepte. Dar cand se va relua circulatia feroviara prin zona, cum vor mai putea locui acolo, atat de aproape de calea ferata?", se intreaba Nicusor Dan.

In cele din urma, exista pe ordinea de zi a sedintei de joi si o serie de PUZ-uri care au fost intocmite ignorand principii de baza ale dezvoltarii urbane, este de parere Nicusor Dan. Acesta spune ca este nepotrivit, pe termen lung, sa faci cartiere dormitor in zone ca Obor sau Progresu, de unde bucurestenii sa fie apoi nevoiti sa strabata orasul, pana in nord, in zona Pipera, ca sa ajunga la birou.

"Urbanismul trebuie sa asigure dezvoltarea economica si echilibrul spatial intre locuire si munca, pentru ca traficul generat sa fie cat mai mic.

Iar Planul Urbanistic General (PUG) (adoptat in anul 2000 - n.red.) a prevazut zona Progresul ca zona de dezvoltare economica, in care sa lucreze oameni din Giurgiului, Rahova, Berceni, Ghencea. Sunt PUZ-uri care transforma zona intr-un nou cartier dormitor, mentinand traficul catre si dinspre Pipera", a mai spus Nicusor Dan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Nicusor Dan PUZ ilegal Firea Borcea , #administratia