Ce trebuie sa faci cand te intalnesti cu ursul in padure. 10 actiuni vitale recomandate de un respectat silvicultor roman

Marti, 27 Aprilie 2021, ora 23:00
62641 citiri
Ce trebuie sa faci cand te intalnesti cu ursul in padure. 10 actiuni vitale recomandate de un respectat silvicultor roman
Pui de urs surprins in padurea de la marginea statiunii Sinaia FOTO Marian Negotei

Opt persoane au fost ucise si alte 76 au fost mutilate in Romania in anul 2019 dupa ce au avut ghinionul sa se intalneasca pe cararile de munte cu ursii.

Desi par "jucausi", iar tentatia sa-i fotografiezi este mare, expertii in silvicultura sustin ca interactiunea cu un animal salbatic in mediul lui natural, chiar daca este pui, este fatala.

In prezent nu este clar cate exemplare de urs traiesc in padurile din Romania, pentru ca ultimul recensamant a fost realizat de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Silvicultura in 2016.

Atunci au fost raportate aproximativ 6.000 de exemplare, dar numarul lor este cu mult mai mare acum.

Ca atare, nu se mai poate spune ca exista o zona impadurita din Romania unde sa nu ai sanse mari sa te intalnesti macar cu un exemplar de urs, chiar si in zone intens circulate de catre turisti.

Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultatii de Silvicultura din Brasov a oferit o lista de sfaturi pentru amatorii de drumetii montane, care le-ar putea salva viata in caz ca dau nas in nas cu ursul.

  1. Instinctul este sa fugi imediat in momentul in care vezi ursul, dar ar fi cea mai mare greseala. Oricat de antrenat ai fi nu ai cum sa alergi mai tare decat un urs. Asadar, ai vazut ursul, te opresti si te retragi incet, cu fata spre animal, pe acelasi traseu pe care ai venit.
  2. Nu fluieri, nu tipi, nu faci galagie atunci cand ai vazut ursul. Asta s-ar putea sa-l agite si mai tare si sa-l determine sa atace. Zgomotul (fluier, petarde, clopot etc.) se face atunci cand esti pe poteca de munte tocmai pentru a avertiza ursul ca esti in padure si sa-i dai timp animalului sa se retraga.
  3. Este esential sa nu mergi in liniste pe traseu de munte sau prin padure . Daca esti insotit, vorbesti tare cu colegul de drumetie, daca esti singur, fluieri, canti. Chiar daca are un "nas fin", ursul nu poate distinge mirosul in cazul in care vantul bate dinspre el. Daca intalnirea urs-om se face brusc, fara sa-i dai timp animalului sa se retraga, este posibil sa fie tentat sa atace, daca este luat prin surprindere.
  4. Exista spray-uri anti urs, dar acestea trebuie sa fie de capacitate mare pentu a fi eficiente, jetul cu substanta iritanta trebuie sa ajunga macar la 10 metri distanta. Substanta nu este daunatoare pentru animal, doar provoaca o iritatie pe caile respiratorii si determina ursul sa fuga. Dupa ce ati activat spray-ul, nu fugiti, ci va retrageti usor pe acelasi traseu pe care ati venit, cu fata spre animal. Nu-i intoarceti spatele.
  5. Petardele pot fi eficiente, dar nu tot timpul. Ursii au inceput sa nu mai asocieze zgomotul produs de petarde cu vanatoarea, nu-l mai asociaza cu un pericol iminent si exista posibilitatea sa nu se sperie.
  6. Atentie mare la arborii doborati in padure, mai ales la cei care au si radacinile scoase din pamant. Este locul pe care masculii de urs il aleg pentru a-si face barlog. Femelele care au pui isi fac adaposturi mult mai elaborate si mai ferite, in pesteri de regula.
  7. Nu va pozitionati intre puiul de urs si mama acestuia. Femela va considera ca vreti sa-i atacati puiul si va deveni foarte agresiva. Cand vedeti un pui de urs, procedati exact ca atunci cand va intalniti cu un urs adult. Poate fi la fel de periculos. Puii de ursi sunt insotiti mereu de mama lor. Chiar daca nu o vedeti pe ea de prima data, cu siguranta este undeva in apropiere si se pregateste de atac.
  8. Ursii nu se joaca! Atunci cand vedeti un urs care alearga si face "tumbe" prin padure, fiti convisi ca este in atac, iar intentiile lui nu sunt deloc prietenesti.
  9. Nu oferiti mancare, nu va indreptati spre ei, nu va opriti sa le faceti fotografie. Pentru ca hrana este din belsug, femelele de urs au inceput sa fete mai mult decat doi pui. Ovidiu Ionescu a precizat ca in prezent sunt inregistrate sase cazuri de ursoaice cu cinci pui. In Sinaia, recent, a fost filmata pe strazile din oras o ursoaica insotita de patru pui. Asadar, daca ati vazut doi pui in padure, nu inseamna ca nu mai sunt si altii in imediata apropiere. Singurul gest salvator este sa va retrageti incet neaparat pe acelasi drum pe care ati venit si in niciun caz sa nu interactionati cu ursuletii. Orice gest, orice miscare indreptata spre puii de urs ar putea fi interpretate de mama lor drept un pericol si va ataca.
  10. Ursul nu zgarie, ursul omoara.

Greșelile pe care le fac turiștii când merg în vacanțe all-inclusive. Bacșișurile pot face diferența
Greșelile pe care le fac turiștii când merg în vacanțe all-inclusive. Bacșișurile pot face diferența
O jurnalistă de călătorii care a fost în zeci de stațiuni all-inclusive în Caraibe, Mexic, Maldive și multe altele, a văzut turiștii trecând cu vederea multe detalii care ar fi putut face...
UPDATE Urs lovit de mașină pe un drum din județul Sibiu. Animalul a murit în urma impactului
UPDATE Urs lovit de mașină pe un drum din județul Sibiu. Animalul a murit în urma impactului
Autorităţile din Sibiu intervin, duminică seară, după ce o maşină a lovit un urs, în localitatea Arpaşu de Jos. UPDAE 23.58 Pe DN 1, în afara localităţii Arpaşu de Jos, un...
#urs, #ursi, #ursi Sinaia pomi, #turisti, #traseu montan, #ce faci cand vezi ursul , #stiri sociale