Ce avem voie sa facem in perioada Sarbatorilor de Paste: Nu vizitam familia, nu mergem la biserica sau cimitir, putem iesi in fata casei sa luam lumina

Duminica, 12 Aprilie 2020, ora 14:21
41475 citiri
Ce avem voie sa facem in perioada Sarbatorilor de Paste: Nu vizitam familia, nu mergem la biserica sau cimitir, putem iesi in fata casei sa luam lumina
Foto: Basilica

Grupul de Comunicare Strategica a adus, duminica, mai multe precizari legate de ce avem voie sa facem si ce nu in perioada Sarbatorilor de Paste, de la achizitionarea de produse si pana la vizitarea familiei si participarea la slube religioase.

Avand in vedere ca la nivelul Grupului de Comunicare Strategica au fost primite alte intrebari referitoare la situatii punctuale privind respectarea masurilor de distantare sociala, dar si pentru a veni in intampinarea situatiilor legate de sarbatorile pascale in contextul din acest an, va punem la dispozitie un update la materialul prezentat initial, se arata intr-un material remis presei.

1. Pot sa merg sa-mi cumpar carne de miel de la agentul economic autorizat de unde imi cumparam in fiecare an? Ce trec pe declaratie?

Da, dar trebuie sa aveti asupra dumneavoastra cartea de identitate si declaratia pe propria raspundere, in care bifati punctul 2 (asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor). De asemenea, va recomandam sa mergeti singur, nu cu mai multi membri ai familiei si sa va asigurati ca agentul economic este autorizat si respecta toate conditiile igienico-sanitare impuse de institutiile cu atributii in domeniu. Nu uitati sa cereti documentele de provenienta, bon fiscal, chitanta sau factura.

2. Poate persoana de la care cumpar, in fiecare an, carne de miel sa vina sa mi-o aduca acasa?

Da, poate veni, dar trebuie sa detina asupra sa documentele necesare conform ordonantelor militare si documentele de provenienta ale produselor si sa poata emite bon fiscal, chitanta sau factura.

3. Mai vin comerciantii cu turmele de miei la intrarea in oras?

Nu. Acest lucru nu este posibil.

4. Pot merge la parinti sa le duc produse pentru masa de Paste?

Desigur. Conform ordonantei militare trebuie sa aveti asupra dumneavoastra cartea de identitate si declaratia pe propria raspundere, in care bifati punctul 4, motive justificate, precum asistenta persoanelor varstnice, bolnave. De asemenea, recomandam evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane in varsta. Va reamintim ca persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adica nu prezinta simptome, insa pot transmite virusul foarte usor, iar persoanele in varsta reprezinta o categorie vulnerabila, cu risc crescut de deces.

5. Pot sa imi si vizitez parintii si sa iau masa cu ei de Paste?

Prin Ordonantele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie in ziua de Paste, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. In acelasi timp, se recomanda, pe cat posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane in varsta. Va reamintim ca persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adica nu prezinta simptome, insa pot transmite virusul foarte usor, iar persoanele in varsta reprezinta o categorie vulnerabila, cu risc crescut de deces.

6. Pot participa la slujba de Inviere la biserica?

Anul acesta slujbele din Saptamana Mare (a Sfintelor Patimiri) si de Sfintele Pasti vor fi savarsite doar de slujitorii bisericesti, fara participarea credinciosilor, fiind transmise in mediul online si pe canale TV. Patriarhia Romana a dat publicitatii o serie de recomandari pe care le regasiti la urmatorul link: https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/

7. Pot merge la cimitir in aceasta perioada, pentru efectuarea ritualurilor crestine?

Aceste situatii sunt reglementate prin ordonante militare care permit doar slujbele de inmormantare/cununie/botez desfasurate cu un numar redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementata si nici nu poate fi considerata o urgenta.

8. Pot sa scot copii afara la plimbare?

Da, in conditiile art.1 lit. d) din Ordonanta militara nr. 3 unde se prevede ca se pot efectua deplasari scurte, in apropierea locuintei, legate de activitatea fizica individuala. Nu veti merge insa in parcuri sau locuri de joaca, unde exista riscuri mai mari de a fi preluat virusul si nu este permisa deplasarea in spatiul public, pietonal, in grupuri mai mari de trei persoane. Iesirea copilului minor se va face intotdeauna cu insotirea persoanei adulte care il are in ingrijire.

9. Pot merge la pescuit?

In cazul pescuitului sportiv, chiar daca acest tip de activitate se practica in general in mod independent si nu in grup, nu este prevazuta ca o deplasare cu caracter justificat sau legata de activitatea fizica individuala. Pot exista situatii cand locul de pescuit se afla in proximitatea locuintei (exemplu: locuinta se afla pe malul unui lac) situatie in care, se poate indeplini cerinta prevazuta de articolul 1 litera e), din Ordonanta militara numarul 3, respectiv sunt permise deplasarile scurte, in apropierea locuintei, pentru activitate fizica individuala. Prin ordonanta militara numarul 8 este reglementat si permis pescuitul comercial, nu si cel sportiv sau de agrement. Aceste activitati trebuie desfasurate cu stricta respectare a tuturor actelor normative in domeniu, inclusiv a celor care stabilesc perioade de prohibitie pentru anumite specii.

10. Cum se pot deplasa persoanele care nu stiu sa scrie si sa citeasca?

Completarea unei declaratii pe proprie raspundere este o conditie obligatorie pentru deplasarea in afara locuintei, cu exceptia situatiilor cand deplasarea se face catre/la locul de munca. Persoanele care nu pot completa aceasta declaratie vor trebui sa apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autoritati locale, prin serviciile de asistenta sociala.

11. Am stat 14 zile in autoizolare la domiciliu, fiind decizia mea sa ma protejez. Pot sa ies acum din casa?

Daca nu este vorba de o masura de izolare impusa de autoritati, puteti sa iesiti din locuinta oricand atunci cand sunteti in vreuna din situatiile prevazute de din Ordonanta militara nr. 3 si 4. Daca masura a fost impusa de autoritati va trebui sa anuntati DSP ca ati finalizat perioada de izolare pentru a sti care este conduita de urmat.

12. Pot sa ma duc cu masina la service-ul auto?

Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese si a reprezentantelor auto sau a altor institutii de profil nu este interzisa prin nicio Ordonanta Militara, exceptie facand cele care isi desfasoara activitatea in marile centre comerciale. In cazul in care autoturismul prezinta o defectiune care nu permite folosirea lui in conditii de siguranta, persoana care se deplaseaza la service/magazin de piese auto/reprezentanta sau alte unitati de profil poate face acest lucru completand declaratia pe propria raspundere, punctul privind acoperirea necesitatilor persoanei/ motiv justificat.

In cazul achizitionarii unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie sa aiba si un document doveditor al tranzactiei (factura, procura, contract etc.)

13. Pot merge la spalatoria auto sa imi spal masina?

Da, sunt permise deplasarile la spalatoriile auto pentru curatarea masinilor, atunci cand acest lucru este necesar, dar cu respectarea stricta a prevederilor ordonantelor militare. Deplasarea se poate face completand declaratia pe proprie raspundere la punctul privind acoperirea necesitatilor persoanei/ motiv justificat.

14. Avem voie sa iesim dupa ora 22.00 in proximitatea casei, in cazul in care avem o biserica in apropiere?

Puteti iesi in proximitatea casei, in afara curtii, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Romana colaboreaza in acest an, puteti ramane in proximitatea casei pentru a asculta slujba, insa nu va puteti deplasa spre biserica, indiferent cat de aproape este situata de casa si nu este permisa formarea de grupuri mai mari de trei persoane.

In cazul in care locuiti la bloc, puteti iesi din casa, de asemenea, pentru a primi lumina adusa de voluntarii BOR, dar este esential sa respectati regulile de distantare sociala, sa nu aglomerati casa scarii imobilului si sa nu formati grupuri mai mari de trei persoane. (https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/).

15. Putem sa ascultam slujba din strada?

Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocat ca motiv pentru deplasare in afara locuintei, iar ramanerea in strada a mai multor persoane care ar putea dori la acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la incalcarea prevederilor Ordonantelor Militare numarul 2 si 4.

16. Este permisa organizarea de petreceri (in familie) in curtea casei proprii, in noaptea de Inviere sau in Duminica Pastelui?

Daca prin petrecere se intelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc in mod normal acolo, fara invitarea altor persoane/rude, da, este permisa. Insa, trebuie respectate prevederile legale in privinta pastrarii orelor de odihna si fara sa fie perturbata linistea publica.

17. Se poate asista/asculta slujba de Inviere, din fata bisericii, din masina proprie, fara sa se ia contactul cu exteriorul?

Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care sa poata fi permisa deplasarea cu declaratia pe propria raspundere.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#restrictii Paste coronavirus , #Paste