Cazul pacientei incendiate la Floreasca: S-a depus plangere penala. Reactia medicului Mircea Beuran

Autori: Andreea Diochetanu , Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 10:44
9059 citiri
Cazul pacientei incendiate la Floreasca: S-a depus plangere penala. Reactia medicului Mircea Beuran
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul USR Emanuel Ungureanu declara ca in cazul femeii arse in timpul unei interventii chirurgicale la Spitalul Floreasca s-a incercat musamalizarea cazului, iar terenul era pregatit pentru a se da vina pe personalul auxiliar, asistente si brancardieri.

Parlamentarul a depus luni plangere penala la Parchetul General si cere sa se faca anchete cu privire la infractiunile de inselaciune, fals si uz de fals.

Emanuel Ungureanu sustine ca medicul Mircea Beuran, seful clinicii de Chirurgie din Spitalul de Urgenta Floreasca, ar fi completat in fals mai multe documente medicale: "Nu exista nicio proba ca medicul Beuran nu a fost in sala de operatie".

Potrivit acestuia, pacienta care a decedat a scris ca este alergica la plante si furazolidon, iar iodul nu era pe lista medicamentelor la care era alegica.

Deputatul USR l-a criticat dur si pe presedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, care l-a aparat duminica seara, intr-un comunicat de presa, pe Mircea Beuran.

Plangerea lui Emanuel Ungureanu vine in contextul in care Serviciul Omoruri din Politia Capitalei a preluat ancheta in acest caz, pentru infractiunea de ucidere din culpa.

"Este o tragedie. Am vazut ieri declaratiile Colegiului Medicilor care nu se refera la bolnava, ci la un meidc-erou, care nu a participat la salvarea pacientei.

Comunicat Colegiului Medicilor este o rusine si este o sfidare la adresa victimei si a familiei acesteia care a fost informata despre incidentul din sala, ca fiind un incident minor. Deci sa arzi o pacienta pe 40% din corp, pentru medicul Beuran este un incident minor", a declarat Ungureanu, luni, de la sediul Parchetului General.

El a explicat motivul pentru care a venit la PG: "De a stabili cu certitudine cum a actionat personalul medical de la Floreasca pe 13 si 22 decembrie. Vorbim de doua interventii medicale, au comis inselaciune, fals si uz de fals intelectual".

"Dupa declaratiile naucitoare ale lui Beuran ca nu a participat la interventia medicala, dar a semnat in fals ca a fost in sala de la primul moment operator, pana la ultimul. Pana la suspiciunea ca pacienta era alergica la iod, desi in fisele medicale nu exista nicio proba care sa conduca la idea ca s-au facut testari al iod.

Sunt multe intrebari fara raspuns, pentru ca, atentie, cei care trebuiau scosi vinovati pentru ce s-a intamplat ar fi fost doar asistentele si cei aflati in zona de ingrijire, brancardierii", a mai spus Ungureanu.

Potrivit acestuia, cu certidutine s-a incercat musamalizarea "acestei nenorociri din mai multe elemente".

"Singura ancheta administrativa a fost cea declansata de managerul spitalului Floreasca. In mod ciudat, declaratii din acea zi se iau doar de la spitalul auxiliar si mediu. Nu se iau de la medici, nici macar de la medicul rezident.

Ministerul Sanatatii trimite apoi un inspector care nu audiaza niciun medic, ci reia in raportul sau declaratiile personalului auxiliar. Tot terenul era pregatit sa se dea vina pe asistente, pe infirmiere, pe cei care trebuiau sa pregateasca campul operator", explica Ungureanu.

De altfel, cel care i-ar fi atras atentia asupra acestei musamalizari ar fi fost o asistenta, speriata ca vina va fi data pe ea, care a actionat ca un avertizor de integritate.

Deputatul precizeaza ca medicul Beuran nu invoca acte medicale in favoarea sa, pentru ca acestea nu ar exista: "arata incompetenta si ticalosia acestui om".

"In clipa in care o pacienta este arsa, trebuie sa arati cuvinte calde, empatie, mila. Nu este un diagnostic. Prima grija a doctorului Beuran a fost sa se scoata pe sine si pe ceilalti medici din orice forma de culpa si sa puna in culpa personalul auxiliar si mediu.

Gherghe Borcean (seful Colegiului Medicilor- n.red.) este de un cinism infiorator, nu pronunta un cuvant de compasiune pentru o pacienta care a ars pe 40% din suprafata corpului," mai spune Ungureanu.

Ungureanu a continaut criticile la adresa lui Beuran: "(...) este un plagiator dovedit. Eu am cunosuct in anul 2003 consilier preziential la Octroceni. Facea parte din structura de Dumnezei medicali protejati de politic. Care exista in toate partidele. Sa nu avem niciun dubiu".

Totodata, parlamentarul USR a facut un apel la toti pacientii din Romania, care au fost operati de Mircea Beuran si care i-ar fi dat spaga acestuia, inainte sau dupa interventia medicala, sa-i scrie pe mail-ul oficial.

Reactia medicului Beuran

In replica, Beuran a precizat intr-o interventie la Digi24 ca el deja a explicat foarte clar ce s-a intamplat in sala de operatii. In plsu, el spune ca nu a fost responsabil de pregatirea salii de interventie.

"Problema pe care dumnealui (Emanuel Ungureanu - n.red.) o pune o lasam deoparte, pentru ca noi am explicat foarte clar cine - ca si calitate de bolnav - a venit in ziua de internare la prima operatie, ce operatie s-a facut... Motivatia sa se porneasca o interventie chirurgicala: pierdea foarte mult sange si acest lucru nu se asteapta.

O parte din lucrurile pentru care suntem acuzati...ca le musamalizam... problemele de organizare a salii, instrumentarul, substantele folosite in timpul interventiei - acestea intra in gestiunea oamenilor care sunt angajati sa deserveasca sala de interventii. Nu vreau sa amestecam lucrurile si vreau sa se termine toate aceste tipuri de investigatii si apoi sa avem o concluzie foarte clara. Poporul trebuie sa inteleaga adevarul", a declarat medicul la postul de televiziune citat.

Intrebat daca a vorbit cu corpul de control trimis de Minsiterul Sanatatii la Floreasca in acest caz, Beuran a raspuns negativ.

"Nu, inca nu am vorbit. Au sosit de curand si am vazut ca sunt in discutie cu alti angajati ai spitalului. Putin mai incolo o sa intru si eu in dialog cu dansii", a raspuns acesta.

Medicul a mai precizat ca, in prezent, se afla la Spitalul Floreasca si, pana acum, nu a discutat cu niciun membru din familia pacientei decedate.

Intrebat daca stie cauza mortii, daca s-a facut autopsia in acest caz, chirurgul a raspuns negativ si a subliniat ca "nu este un caz unic in lume", astfel de incidente avand loc "atat in Europa, cat si America".

"Nu. Lucrul acesta nu se face in sectie. Nu avem opinii individuale vis-a-vis de decursul normal al acestui eveniment medical. Este o tragedie dar nu e un lucru premeditat, asa cum s-a cautat sa se induca. Este un accidnet, nu e unic in lume, sunt cunostinte despre evenimentele acestea atat in Europa, cat si America, deci nu reprezinta decat o problema de intelegere", a mai explicat Mircea Beuran.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#caz pacienta arsa Floreasca, #plangere penala pacienta arsa floreasca , #spital