Cazul Ionut Anghel: "Bunica nu s-a dus sa bea bere si sa fumeze" - avocat

Joi, 27 Martie 2014, ora 20:57
8891 citiri
Cazul Ionut Anghel: "Bunica nu s-a dus sa bea bere si sa fumeze" - avocat

La mai bine de jumatate de an de la moartea lui Ionut Anghel, copilul de patru ani ucis de caini in zona Parcului Tei din Bucuresti, ancheta in cazul mortii sale a luat sfarsit, iar doua persoane juridice au fost trimise in judecata: societatea comerciala care detinea terenul unde s-a produs tragedia si ADP sector 2.

Desi nimeni nu le va mai putea aduce copilul inapoi, Valentin si Felicia Anghel fac tot posibilul pentru a nu lasa moartea lui Ionut nepedepsita si merg in instanta pentru a trage un semnal de alarma autoritatilor care ignora problema cainilor fara stapan.

Pentru a afla mai multe despre stadiul in care se afla procesul prin care parintii lui Ionut incearca sa isi face dreptate, Ziare.com a stat de vorba cu Virgil Papuc, avocatul familiei Anghel. Acesta ne-a spus ca dosarul se afla in prezent la judecatorul de camera preliminara, unde va ramane cel mult 60 de zile, dupa care va fi repartizat unui judecator, si a confirmat ca parintii lui Ionut Anghel solicita despagubiri pentru moartea copilului lor, insa nu a dorit sa precizeze despre ce suma de bani este vorba.

Cazul Ionut, copilul ucis de maidanezi: Inculpatii, judecati pentru omor din culpa (Video)

"Din pacate, o suferinta, in secolul XXI, nu are o alta modalitate de reparatie. Este singura modalitate juridica prin care putem sa reparam, cat de cat, un astfel de prejudiciu moral", a adaugat reprezentantul legal al familiei copilului ucis de caini.

"Si ce daca a murit un plod?"

In ceea ce priveste criticile aduse in ultimele luni celor doi parinti indurerati, avocatul a spus ca Valentin si Felicia Anghel nu au putut sa nu faca nimic "si sa asiste cum mor si alti copii".

"Vorbim de o mica parte a publicului, vorbim de acele grupari extremiste iubitoare de animale, care pun viata cainilor mai presus de viata oamenilor. Nu ma intereseaza deloc parerea acelor oameni, nu stiu daca as putea sa-i cataloghez drept oameni.

In momentul in care spui 'Si ce daca a murit un plod?', cum sunt toate exprimarile lor, oricine e de vina, mai putin cainii si mai putin oamenii care au lasat cainii in strada sau au transformat cainii in niste fiare. Deci catelusii sunt intotdeauna nevinovati. Singurii vinovati sunt parintii care fac copii - asta este pozitia lor", a mai precizat avocatul Virgil Papuc.

"Bunica nu s-a dus sa bea bere si sa fumeze in parc"

Pe de alta parte, avocatul familiei Anghel sustine ca, chiar daca bunica lui Ionut ar fi fost cu el de mana in momentul atacului, tot nu l-ar fi putut salva de caini.

"In momentul in care te duce bunica prin parc, te duce ca sa te lase sa te joci. Nu te duce in parc ca sa bea bere si ca sa fumeze. Ca sa existe vinovatie in cazul bunicii, trebuie sa prevezi un rezultat. Daca bunica ar fi stiut ca in parcul acela in fiecare zi moare cate un copil mancat de caini, atunci, intr-adevar, bunica nu ar fi trebui sa se duca in parcul acela. Asta inseamna culpa, din punct de vedere juridic. Daca acel copil murea inecat in lac, bunica ar fi fost, intr-adevar, vinovata", a explicat avocatul.

Bunica lui Ionut, audiata la Parchetul General

Avocatul familiei Anghel considera ca asociatiile care au adoptat caini si apoi i-au lasat pe strazi sunt, in mare parte, de vina pentru situatiile in care maidanezii mutileaza sau omoara oameni nevinovati.

"S-au gasit doar solutii pentru a se continua un business. Cu cat numarul de caini este mai mare, cu atat afacerea e mai infloritoare. Sunt foarte putini oameni care fac asta cu sufletul si se dedica cu adevarat acestei cauze. (...) Adevaratii iubitori de animale si-au dat seama ca au fost inselati de foarte multe asociatii", a mai precizat avocatul Papuc, adaugand ca este, la randu-i, un iubitor de animale.

"Nu animalul este vinovat"

"Pe de alta parte, nu animalul este vinovat. Animalul reactioneaza asa cum stie el sa reactioneze. El este animal, are informatia lui genetica. Sa latre, sa muste, sa protejeze, atat stie el sa faca. Daca este luat intr-o casa si educat, stie sa iubeasca, stie sa se gudure, stie sa protejeze, stie sa faca multe, pentru ca e un animal inteligent. Daca este lasat pe strada, se transforma intr-o fiara.

Animalul nu are nicio vina, societatea este vinovata: in particular, acei oameni care ii tin pe langa santiere, garaje ca sa pazeasca, eventual nu-i hranesc, ca sa ii inraiasca si sa apere si mai bine sau cei care ii intretin pe strazi - incepand de la primarii, pana la vecinii care le dau de mancare", ne-a mai declarat avocatul Virgil Papuc.

Copil de patru ani, omorat de caini intr-un parc din Bucuresti (Video)

Totodata, Virgil Papuc a spus ca oamenii care iau in adoptie caini si apoi ii elibereaza inapoi pe strada sunt pasibili sa faca puscarie.

"Daca iei un caine si il lasi pe strada, poate scapi, dar daca iei 100 si ii lasi pe strada, sigur vei face puscarie. Abandonul canin este sanctionat, la ora actuala, ca infractiune cu pedepse cu inchisoarea intre 2 si 5 ani", avertizeaza avocatul.

"Un caine de talie mica poate sa omoare un om"

De asemenea, reprezentantul legal ar familiei Anghel le recomanda celor care asista la agresiuni ale maidanezilor sa nu ramana indiferenti si sa sesizeze autoritatile, deoarece "maine ar putea fi atacat copilul lor sau chiar ei".

"Un caine, oricat ar fi de mic, daca prinde o muscatura acolo unde trebuie, poate sa fie mortala. Totusi, artera femurala se sectioneaza foarte usor. Dintii de caine, chiar daca nu par, sunt foarte taiosi si taie uneori ca o lama. Artera femurala, daca este prinsa intre dintii unui caine care strange bine, se taie imediat.

Copil ucis de caini in Bucuresti: Politia Capitalei deschide o ancheta

Artera femurala nu poate fi oprita din sangerare decat daca se prinde artera pe sub muschi cu o pensa speciala, iar asta nu o poate face decat un medic specialist. Aici nu merge cu legat cu cureaua, legat cu prosopul sau cu o fasa, pentru ca nu ai nicio sansa sa opresti sangerare, iar aceasta este mortala in cateva minute", a adaugat avocatul parintilor lui Ionut Anghel, adaugand ca orice catel de talie mica spre medie este capabil sa produca o muscatura mortala, daca prinde un om de gamba.

Avocatul spera ca 2014 va aduce familiei Anghel si o solutie pe fond din partea instantei care va judeca procesul privind uciderea din culpa a micutului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#avocat copil ucis caini, #Virgil Papuc avocat familie Anghel, #Ionut Anghel copil ucis caini, #caini maidanezi Bucuresti , #caini vagabonzi