Cazul falsului chirurg italian care a operat in Romania: Ce spun Sorina Pintea si Colegiul Medicilor

Marti, 05 Februarie 2019, ora 12:20
7639 citiri
Cazul falsului chirurg italian care a operat in Romania: Ce spun Sorina Pintea si Colegiul Medicilor
Foto: Arhiva Pixabay

Colegiul Medicilor precizeaza ca nu a eliberat niciun document care sa-i dea dreptul sa practice medicina in Romania italianului care, desi avea doar 8 clase, a pretins ca e chirurg si a operat in mai multe clinici din tara. In acelasi timp, ministrul Sanatatii Sorina Pintea arata ca Directia de Sanatate Publica, institutie in subordinea Ministerului, i-a eliberat documente.

"Colegiul Medicilor din Romania reafirma faptul ca nu a eliberat niciun document care sa confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul tarii noastre. Conform verificarii bazei de date intocmita in urma raportarilor colegiilor teritoriale, comunicam faptul ca Politi Matteo si Mathew Mode nu figureaza ca membri ai Colegiului Medicilor din Romania si de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practica temporara pe aceste nume", anunta CMR, potrivit News.ro.

Institutia precizeaza ca sustine demersurile legale demarate de Colegiul Medicilor Bucuresti, care s-a autosesizat cu privire la un posibil caz de exercitare fara drept a profesiei de medic si a sesizat organele de urmarire penala.

Una dintre conditiile pe care un medic trebuie sa le indeplineasca pentru a practica medicina pe teritoriul Romaniei este obtinerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practica temporara sau ocazionala a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din Romania, precizeaza institutia.

Pintea: Eu am aflat azi dimineata din presa

Pe de alta parte, ministrul Sanatatii Sorina Pintea spune ca ministerul a echivalat diplomele, si fara aceasta actiune nu se putea obtine avizul de la Colegiul Medicilor.

"Eu am aflat azi dimineata din presa, Ministerul Sanatatii nu a fost intrebat, dar pot sa va spun ca Ministerul nu a dat acea echivalare a acelor diplome. Fara acea echivalare nu putea sa obtina de la Colegiul Medicilor avizul de libera practica. DSP a dat un document pentru codul de parafa, vom vedea exact ce s-a intamplat, pentru ca, repet, eu am aflat azi dimineata din presa, nici macar nu am fost intrebati oficial despre acest aspect", a spus Pintea, potrivit StirileProTv.ro.

Ministrul a tras concluzia ca cei care l-au angajat au facut-o fara sa respecte legea.

"Asta inseamna ca a fost lasat ilegal sa opereze, pentru ca nu poti opera doar cu un cod de parafa. Ai nevoie de mai multe documente. Ministerul Sanatatii, Centrul de resurse umane trimite la universitatile pe care medicul spune ca le-a absolvit documente. Cu aceasta echivalare, cu codul de parafa, Colegiul Medicilor da avizul. Deci cei care-au angajat, l-au angajat ilegal, dar si aici va trebui sa vedem", a precizat Pintea.

Libertatea a relatat marti ca un fals medic a operat la clinici private din Romania, sub numele de Matthew Mode, fara a avea studii medicale, desi conform CV-ului absolvise universitati prestigioase.

Publicatia arata ca barbatul, pe numele real Matteo Politi, are 8 clase si a fost valet de parcare.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#chirurg fals Romania reactie Colegiul Medicilor, #chirurg fals Romania reactie Sorina Pintea , #medici