Cazul cuplului de homosexuali care cere in Romania recunoasterea casatoriei e judecat la Bruxelles: Decizia va avea un mare impact in UE

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 14:04
6290 citiri
Cazul cuplului de homosexuali care cere in Romania recunoasterea casatoriei e judecat la Bruxelles: Decizia va avea un mare impact in UE
Foto: Arhiva Pixabay

Curtea de Justitie a UE a discutat, marti, cazul lui Adrian Coman si Clai Hamilton care cer recunoasterea in Romania a casatoriei oficializatela Bruxelles in 2010.

Ei au contestat prevederea din Codul Civil romanesc care impiedica recunoasterea casatoriilor persoanelor de acelasi sex incheiate in strainatate. Cazul este relatat si de New York Times, care citeaza opiniile unor juristi conform carora decizia CJUE va avea un mare impact in ceea ce priveste drepturile persoanele de acelasi sex de a trai si munci liber in UE.

Conform Asociatiei ACCEPT, Adrian Coman, Clai Hamilton si Asociatia ACCEPT au fost audiati de Marea Camera a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru stabilirea definitiei termenului "soti" in legislatia europeana privind libera circulatie pe teritoriul UE.

"In fata Curtii am sustinut faptul ca libertatea de circulatie trebuie sa fie un drept aplicat in realitate pentru toti cetatenii, si nu unul imaginar cand vine vorba de persoanele gay. Asta inseamna ca o familie casatorita, formata dintr-un cuplu de acelasi sex, sa poata beneficia de prevederile Directivei 38/2004 privind libera circulatie si in Romania.

Ca sa se poata intampla asta, autoritatile romane trebuie sa recunoasca faptul ca odata ce doi soti de acelasi sex si-au incheiat legal casatoria intr-un alt stat membru si ca au drepturi egale cu cele ale sotilor de sex opus privind sederea in Romania", a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului care reprezinta familia Coman-Hamilton si Asociatia ACCEPT.

Conform ACCEPT, pozitia sa a fost sustinuta de reprezentantii Comisiei Europene, care au participat la audiere.

Acestia au subliniat faptul ca, in scopul aplicarii Directivei privind libera circulatie, trebuie recunoscute casatoriile incheiate oriunde in lume, inclusiv intre parteneri de acelasi sex.

Comisia Europeana a aratat ca exista o evolutie clara in UE privind recunoasterea si protectia cuplurilor gay, avand in vedere ca 22 de state membre ofera fie casatorie, fie parteneriat civil, ca forma de reglementare juridica, sustin reprezentantii ACCEPT.

"Argumente similare a depus in scris in scris si Olanda. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, reprezentat de Presedintele Csaba Asztalos, a sustinut faptul ca persoanele de acelasi sex casatorite pe teritoriul UE si aflate intr-o situatie similara cu cea a lui Adrian si Clai trebuie sa aiba posibilitatea de a isi stabili resedinta ca cetateni UE in Romania, pentru a respecta principiul egalitatii si demnitatea umana", afirma asociatia, precizand ca la audieri s-au prezentat impotriva familiei Coman-Hamilton statul roman, dar si reprezentantii Poloniei, Ungariei si Letoniei.

"Ne intristeaza gandul ca exista state europene care simt nevoia sa intervina impotriva noastra, doi oameni simpli, ca sa tina la distanta toate familiile gay care si-au consfintit relatia peste granita. Avem incredere in intelepciunea judecatorilor europeni si capacitatea lor de a lua o decizie in favoarea noastra, care sa corecteze nedreptatile din Romania. In Uniunea Europeana traiesc aproape 4 milioane de romani, si o parte dintre ei sunt gay. Cazul meu nu e unul izolat", a declarat Adrian Coman.

Decizia CJUE este asteptata in urmatoarele luni.

Stirea referitoare la acest caz este preluata si de New York Timesc, care citeaza juristi potrivit caora decizia CJUE va avea un mare impact in ceea ce priveste abordarea casatoriilor dintre persoanele de acelasi sex in toarte statele UE.

"Este prentru prima data cand Curtea Europeana de Justitie este chemata sa decida daca termenul 'sot' se refera si la o persoana de acelasi sex", a declarat Robert Wintemute, care preda legislatia privind drepturile omului la King's College Londra.

Adrian Coman si americanul Robert Claibourn Hamilton, care s-au casatorit la Bruxelles in anul 2010, au contestat la Curtea Constitutionala prevederea din Codul Civil care impiedica recunoasterea casatoriilor persoanelor de acelasi sex incheiate in strainatate. Dupa mai multe termene, CCR a decis sa solicite un punct de vedere al Curtii Europene de Justitie in acest caz.

Citeste si Povestea a doi homosexuali, casatoriti de 6 ani, care vor sa le fie recunoscuta uniunea si in Romania

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#roman proces recunoastere casatorie, #roman recunoastere casatorie gay , #homosexuali