Catedrala Mantuirii Neamului are in subsol spatiu pentru doua biserici

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 19:05
15053 citiri
Catedrala Mantuirii Neamului are in subsol spatiu pentru doua biserici
Foto: Macheta Catedralei Mantuirii Neamului

Catedrala Mantuirii Neamului este o constructie-mamut care "rasare" in centrul Capitalei si va fi mai inalta ca Palatul Parlamentului. Insa dimensiunea lacasului de cult e impresionanta chiar si in subteran, avand in vedere ca in subsol exista spatiu pentru doua biserici.

Fundatia a inghitit 25.000 de metri cubi de beton, iar structura e proiectata ca sa reziste 500 de ani, transmite Digi 24.

Catedrala Mantuirii Neamului, cea mai ampla constructie din Romania ultimilor 26 de ani, e mai lunga ca un teren de fotbal si are amenajate la subsol spatii pentru doua biserici.

Proiectul e in grafic, avand in vedere ca lucrarile sunt gata in proportie de 70%.

Legat de banii cheltuiti, datele oficiale arata ca pana acum e vorba de aproximativ de 40 de milioane de euro, iar o parte provine din donatii.

"Suntem la cota 40 de metri. De aici ia nastere turla Pantrocrator care se finalizeaza la cota 106 metri, structura de rezistenta din beton armat, peste care venim cu structura metalica a acoperisului care se finalizeaza la cota 120 de metri. Va imaginati: o sa fie o cladire mai inalta decat Casa Poporului," spune inginerul Vasile Cracaoanu, consilier patriarhal, pentru postul de televiziune citat.

Acoperisul va fi montat pana in iunie 2018, iar sfintirea altarului noii catedrale este programata chiar la aniversarea centenarului Marii Uniri: 1 decembrie 2018.

Firea vrea sa dea bani

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a decis sa aloce circa trei milioane de euro (15 milioane de lei) pentru Catedrala Mantuirii Neamului din bugetul institutiei pe care o conduce. Ea sustine ca nu este o suma mare, daca e sa ne raportam la banii pe care ii are la dispozitie Primaria Capitalei.

Totusi, e cea mai mare alocare din ultimii ani. Iata comparatia:

2011 - 9.700.000 lei,

2012 - 9.498.875 lei,

2013 - 0 lei,

2014 - 5.000.000 lei,

2015 - 430.000 lei.

Aceste sume au fost alocate in mandatele lui Sorin Oprescu.

In 2016, Patriarhia a mai primit de la Primaria Capitalei alte 2 milioane de lei, in timpul interimatului lui Razvan Sava, care a spus ca initiativa a apartinut Consiliului General al Municipiului Bucuresti, potrivit consilierului general PNL Ciprian Ciucu.

Astfel, alocarile totale se ridica la peste 41,6 milioane de lei, adica peste 9,3 milioane de euro.

De asemenea, Patriarhia a cerut si primariilor de sector cate zece milioane de lei pentru Catedrala Neamului, in timp ce da bani din buzunarul propriu pentru renovarea Complexului Lebada din Pantelimon, unul de lux.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Catedrala Mantuirii Neamului subsol, #Catedrala Mantuirii Neamului subteran , #Catedrala Mantuirii Neamului