Cat polueaza cel mai mare vas de croaziera din lume - pretul platit de natura pentru orasul plutitor

Duminica, 22 Mai 2016, ora 14:41
15435 citiri
Cat polueaza cel mai mare vas de croaziera din lume - pretul platit de natura pentru orasul plutitor
Foto: Twitter/Alfons Wispels

Harmony of the Seas, cel mai mare vas de croaziera construit vreodata, este un adevarat oras plutitor, putand gazdui la bord 6.780 pasageri, pe langa cei 2.100 de membri ai echipajului. Este o adevarata placere sa calatoresti pe el sau sa il vezi plecand dintr-un port. Dar cu ce pret? Cat polueaza acest monstru al apelor?

Multi oameni spun ca vor fi bucurosi sa vada vasul care a plecat duminica trecuta din portul Saint-Nazaire, iar in aceasta duminica va parasi Southampton, dar cum ramane cu poluarea. Colin MacQueen, care locuieste la 365 de metri de docuri si care este membru al grupului Southampton Clean Air, spune ca fumul navelor de croaziera contribuie la poluarea aerului din zona, arata The Guardian.

Acesta mentioneaza ca fumul navelor poate fi "mirosit, vazut si gustat" de oamenii din Southampton. Colin MacQueen se plange ca vantul duce fumul direct in oras si ca nimeni nu monitorizeaza gradul de poluare al acestor vase.

Pe de alta parte, Royal Caribbean, proprietarii Harmony of the Seas, sustin ca utilizeaza cele mai recente si eficiente sisteme de control pentru poluare si ca nava ideplineste toate cerintele legale.

Totusi, analistii de poluare marina din Germania si Bruxelles spun ca o astfel de nava arde, probabil, cel putin 150 de tone de combustibil pe zi si emite mai mult sulf decat milioane de masini, mai mult dioxid de azot decat tot traficul dintr-un oras de marime medie si mai multe emisii de particule decat toate autobuzele din Londra.

Potrivit analistului neamt Axel Friedrich, o nava de croaziera mare va emite cinci tone de emisii de oxiduri de azot si 450 de kg de particule fine pe zi.

Bill Hemmings, un alt expert de la Bruxelles, spune ca aceste nave consuma la fel de mult ca un oras intreg.

Daniel Rieger declara ca multe companii care se ocupa de astfel de croaziere creaza imaginea unui sector turistic luminos, curat si prietenos cu mediul, dar ca adevarul este exact invers. "O nava de croaziera polueaza cat cinci milioane de masini care merg pe aceeasi distanta", spune Rieger.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Harmony of the Seas poluare, #nava Harmony of the Seas, #croaziera Harmony of the Seas , #poluare