Casatorii gay in Romania? Vocea politicianului: Intre un firav "poate" si un oripilat NU

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 13:25
6314 citiri
Casatorii gay in Romania? Vocea politicianului: Intre un firav "poate" si un oripilat NU

Casatoriile intre persoane de acelasi sex, adoptate prin lege marti in Franta, sunt un subiect tabu pentru cea mai mare parte a politicienilor romani, care se opune adoptarii unei asemenea reglementari si in Romania sau prefera sa nu discute subiectul.

Exista insa si parlamentari care ar sustine fara rezerve asa ceva, cum e deputatul USL Remus Cernea, care spune ca spera ca, daca nu casatoriile, macar ceva inferior, parteneriatele civile intre persoane de acelasi sex, sa fie votate in aceasta sesiune parlamentara.

"Raspunsul e DA la ambele intrebari", a spus Cernea pentru Ziare.com, intrebat daca ar vota pentru casatorii homosexuale sau parteneriate civile.

"Lucrurile stau asa - parteneriatul civil ar putea fi acceptat de un numar relativ mare de parlamentari. Nu stiu daca de o majoritate, dar de un numar mare, in timp ce casatoria ar fi acceptata de un numar foarte mic pentru ca este asociata cu posibilitatea de a adopta copii.

Parteneriatul civil e util si pentru persoane de acelasi sex si pentru persoane heterosexuale (...) Voi face, in aceasta legislatura, toate demersurile civile pentru ca parteneriatul civil sa fie recunoscut cat mai curand. Sper sa mi se alature si altii si sa avem un vot pozitiv pentru propunerea cu parteneriatul civil pentru cupluri heterosexuale sau de acelasi sex", ne-a mai declarat Cernea, membru al Miscarii Verzilor, afiliat grupului PSD.

O alta colega a sa, europarlamentarul PSD Corina Cretu, n-ar fi impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex, desi nu poate spune ca e inca pentru.

"Nu sunt neaparat favorabila, dar nu sunt nici impotriva. Eu, ca persoana cunoscand direct oameni care provin din aceasta minoritate, mi-am schimbat cu mult pozitia. Nu am devenit suta la suta fan al unei legi de acest gen, dar nu mai pot sa zic ca sunt impotriva", a spus Cretu saptamana trecuta la RFI.

Alti politicieni au preferat sa nu abordeze direct subiectul. In timp ce Traian Igas de la PDL a spus ca prefera sa nu comenteze, Mihai Voicu, purtator de cuvant al PNL si ministru pentru Relatia cu Parlamentul, a raspuns ca e un subiect prea indepartat sa se gandeasca la el sau la cum ar vota daca s-ar pune problema.

"Nu vad, momentan, un subiect de dezbatere, e destul de indepartat, mult prea departe ca sa vorbim acum (...) Nu m-am gandit pana acum la acest subiect, implica o dezbatere mult prea complexa", a declarat Voicu.

Societatea nu e pregatita pentru schimbare, dar trebuie sa discutam!

Purtatorul de cuvant al PDL, Adriana Saftoiu, s-a referit in primul rand la parteneriatele civile intre persoane de acelasi sex, despre care spune ca nu simte ca i-ar incalca drepturile, insa a adaugat ca trebuie sa tii cont si de preferintele cetatenilor care te-au votat.

Saftoiu crede ca e momentul pentru o discutie sincera pe aceasta tema.

"E un subiect extrem de sensibil, pentru ca societatea romaneasca nu s-a confruntat abrupt cu asemenea teme. Noi evitam sa discutam probleme care sunt in societate si care tin de secolul in care traim. Fac o paranteza - discutam cu un director de scoala care vorbea despre acest fenomen deloc fericit, fumatul. Stiu si parintii, nu se mai pot opune, ii vezi si in scoala. Spunea ca subiectul trebuie tratat cu multa transparenta si ca nu o sa rezolvam nimic prin interdictii agresive si ca ar trebui sa discutam - parintii, profesorii, copiii - foarte cinstit despre acest lucru.

Asa e si cu problema asta - societatea trebuie sa o abordeze si nu poti sa eviti un asemenea subiect, mai ales in societatea noastra, in care e un subiect tabu si opiniile sunt deja formate, cu multe prejudecati. Cel mai critic argument mi se pare cand aud ca parteneriatul civil ataca familia. Stau si ma intreb - oare adulterul ataca mai putin conceptul de familie, oare face institutia familiei mai in regula?", a spus Saftoiu pentru Ziare.com

Ea a declarat si ca primul pas trebuie sa fie o discutie pe tema oficializarii relatiilor intre homosexuali.

"Eu, ca heterosexual, nu simt ca drepturile mele sunt afectate de aceste parteneriate civile. In egala masura, ca politician trebuie sa tii seama de cetateanul care te-a votat. Pana atunci, cred ca primul pas e sa discutam lucrurile care tin de societatea noastra si de contemporaneitatea noastra.

Sunt obligata sa respect, ca om de dreapta, drepturile individului, si sa fiu sigur ca nu i le ingradesc, dar in al doilea rand sa tin seama de cetateanul care-ti da votul.

Dupa reactiile pe care le-am vazut, iar unele nu fac cinste, se pare ca nu suntem pregatiti pentru lucrul acesta", a conchis Saftoiu.

Intre NU cu majuscule si "ar incalca drepturi"

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean de la PDL, a afirmat ca el s-ar opune clar unei asemenea propuneri.

"Nu cu majuscule. Sunt un om care e pentru democratie, care vrea libertatea de miscare, de opinie, de tot ce vrei, dar nu cred ca Romania poate sa se inscrie pe linia statelor care au adoptat o asemenea legislatie. As fi categoric impotriva", a spus Oltean pentru Ziare.com.

Presedintele partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, e si el pe aceeasi lungime de unda.

"Cred, sincer, ca una din achizitiile modernitatii e respectul pentru pluralism si pentru libertatea individuala, dar, in acelasi timp, cred ca libertatea exista numai in relatie directa cu responsabilitatea. Eu sunt un politician conservator, care ma simt responsabil pentru viitorul natiunii romane si cred sincer, in conditiile unei democratii in plina contractie in tara asta, tot ce ar trebui sa facem e sa sprijinim mai degraba cuplurile heterosexuale care isi asuma greaua povara de a naste, creste si educa copiii.

Cuplurile homosexuale sunt, in opinia noastra, a celor de la Noua Republica, inchise reproducerii si a nasterii de copii. Cu alte cuvinte, nu pot sa reprezinte, din punctul nostru de vedere, o entitate juridica pe acelasi palier cu familia", ne-a declarat Neamtu.

El are rezerve si fata de parteneriatele civile intre homosexuali, spunand ca ar putea incalca drepturile functionarilor care le-ar inregistra.

"Credem ca orice decizie in acest sens ar trebui sa tina de o consultare populara, in primul rand. In al doilea rand, credem ca si parteneriatul civil ar putea afecta libertatea de constiinta a celor care lucreaza in primarii si care ar putea fi obligati sa oficieze juridic aceasta forma de parteneriat, impotriva constiintei lor. Ar putea sa avantajeze cuplurile de homosexuali prin parteneriatul civil, dar sa dezavantajeze oameni care au o retinere din punct de vedere al optiunilor individuale sa oficieze asemenea parteneriate.

Asta nu inseamna sa nu traim intr-un climat de respect si toleranta, bazat in primul rand pe preeminenta individului, inaintea apartenentei la o clasa", si-a explicat Neamtu optiunea.

Hasotti si Voicu, cei mai duri

Cand s-a pus pentru prima data problema parteneriatelor civile, au fost doi parlamentari USL, Puiu Hasotti si Madalin Voicu, care au avut reactii dure, considerand ca homosexualii sunt oameni "bolnavi".

Madalin Voicu: Homosexualitatea e o maladie

Voicu a spus ca nici parteneriatele si nici casatoria nu ar fi acceptabile.

Romania nu e pregatita?

Europarlamentarii Petru Luhan de la PDL si Cristian Busoi de la PNL considera ca societatea din Romania nu e pregatita sa accepte casatoriile intre persoane de acelasi sex, nici macar parteneriatele civile.

"Parerea mea e ca Romania, in majoritatea ei, nu e pregatita pentru o astfel de practica, respectiv lege in tara noastra. Eu am trecut prin 43 de tari pana acum, am cunoscut si cultura si oamenii, am trait 11 ani in vestul UE, stiu ce inseamna aceste drepturi, dar nu cred ca Romania, care e o tara de cetateni credinciosi, unde ortodoxismul predomina si se urmeaza, oarecum, cursul biblic, consider ca romanii nu ar vedea cu ochi buni o asemenea lege", a spus Luhan pentru Ziare.com.

Busoi e si el in aceeasi nota: "Cred ca e foarte putin probabil, tinand cont de opinia majoritatii populatiei si de felul in care romanii se raporteaza la aceasta problema (...) Nici macar parteneriatele civile nu cred ca au sanse reale de a fi acceptate de majoritatea Parlamentului, expresia neacceptarii de majoritatea romanilor. Cred cu sinceritate ca in aceste probleme sensibile trebuie sa nu forteze lucrurile.

Nu cred ca in Romania exista o discriminare a persoanelor de acelasi sex. Pana la a legaliza parteneriate sau casatorii mai e cale lunga. In acest moment, orice initiativa e neinspirata."

Intrebati daca ar vota acest lucru, Luhan a spus ca nu agreeaza casatoriile intre persoanele de acelasi sex, fiind in linia PPE, iar Busoi, ca "va lua o decizie atunci" daca se va supune la vot si va fi in Parlamentul Romaniei.

Prea mult, unde ajungem?

Deputatul PNL Octavian Bot respinge si el categoric orice casatorie sau parteneriat civil intre homosexuali, glumind chiar pe seama subiectului, spunand ca in ritmul asta se ajunge la casatorie intre femeie si cal.

"Eu, de pe pozitia de liberal, avand convingeri liberale, sunt de acord cu relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex, probabil ca natura asa i-a format si i-a creat, dar nu sunt de acord sa legalizezi casatoria. Asta nu mi se mai pare ca tine de drepturile omului.

In ritmul asta, pana la urma te-ai putea trezi ca legalizezi casatoria dintre o femeie si un armasar. Glumesc, dar nu vad de ce sa se casatoreasca. Si sa se infieze copii tine de o alta latura a realitatii. Trebuie sa nu se ascunda, sa nu-i bage la inchisoare ca pe vremea lui Ceausescu, dar mi se pare fortata casatoria, e prea mult", a spus Bot pentru Ziare.com.

Nici parteneriatele nu i se par o idee: "De ce ar avea nevoie de asa ceva? In numele europenismului, vezi Doamne, sa fie acceptate..."

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#casatorii homosexuali Romania, #politicieni Romania casatorii homosexuali , #homosexuali