Casa de Sanatate arata cum se acorda serviciile medicale in stare de urgenta: Retete online si consultatii la distanta

Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:00
7590 citiri
Casa de Sanatate arata cum se acorda serviciile medicale in stare de urgenta: Retete online si consultatii la distanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a transmis, joi, precizari cu privire la acordarea serviciilor medicale pe perioada starii de urgenta conform noilor reglementari.

Miercuri au intrat in vigoare normele de aplicare ale HG 140/2018, prin care este reglementat modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada starii de urgenta (Ordinul comun MS/CNAS nr. 539/437/31.03.2020), precum si Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative (Ordinul CNAS nr. 438/31.03.2020).

Astfel, pe perioada starii de urgenta, pacientii cu afectiuni oncologice vor beneficia de medicamentele specifice care se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis (forme farmaceutice orale, subcutane sau intramusculare) in baza prescriptiilor medicale eliberate de medicii specialisti sau medicii de familie din judetul de domiciliu.

Medicul curant care a asigurat asistenta medicala si tratamentele pana in prezent va transmite pacientului o scrisoare medicala, prin mijloace electronice de comunicare si, dupa caz, confirmarea formularului specific din PIAS, in baza carora vor fi prescrise in continuare tratamentele necesare.

Ordinul 437/2020 contine si procedura de acordare a tratamentelor fara interferon pentru pacientii cu hepatita C.

Reglementarile sunt valabile pentru medicamentele care se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis.

In cazul tratamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit inchis, pentru pacientii inscrisi in programele nationale de sanatate, acestea necesita supraveghere medicala de specialitate si conditii speciale de transport.

Pentru administrarea acestor tratamente, pacientii se vor adresa unitatilor sanitare din apropiere, care isi desfasoara activitatea in aceasta perioada.

In acest sens, casele teritoriale de asigurari de sanatate vor afisa pe prima pagina a site-urilor proprii lista unitatilor medicale, cu specialitatile pentru care pacientii cu afectiuni cronice se pot adresa pe perioada starii de urgenta.

Pentru a simplifica modul in care pacientii pot intra in posesia tratamentelor in baza retetelor online emise in baza unei consultatii la distanta, CNAS face demersurile necesare pentru ca toate farmaciile sa efectueze modificari in softurile utilizate, astfel incat sa fie posibila eliberarea medicamentelor prescrise in baza unor date minime de identificare.

Astfel, medicul poate dicta pacientului datele de identificare a prescriptiei, in situatia in care pacientul nu detine un mijloc de comunicare electronic sau un telefon inteligent.

Aceste date minime de identificare sunt: codul de parafa al medicului prescriptor; CUI cabinet medic prescriptor; seria, numarul si data prescriptiei medicale.

De asemenea, sunt in lucru si alte modalitati de simplificare si rezolvare a eventualelor probleme punctuale, care vor aparea in eliberarea prescriptiilor de medicamente la distanta, pe care CNAS le va comunica in momentul in care vor putea fi aplicate la nivel national.

O reteta se poate lua o singura data

Prescriptia medicala transmisa pacientului prin mijloace electronice poate fi utilizata de asigurati o singura data pentru a ridica din farmacie medicamentele prescrise. Atragem atentia asiguratilor ca utilizarea repetata a unei retete in sistem offline, in scopul obtinerii unor cantitati mai mari din medicamentele prescrise, va fi identificata in sistem, constituie frauda si va fi sanctionata conform prevederilor legale in vigoare.

De asemenea, pentru pastrarea masurilor de distantare sociala care se impun in aceasta perioada, recomandam populatiei sa ia legatura telefonic cu medicul de familie sau cu medicul specialist pentru a stabili impreuna cu acesta daca, pentru rezolvarea problemelor medicale, este necesara deplasarea la cabinetul medical sau se poate beneficia de o consultatie la distanta.

A.G.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#serviciile medicale stare urgenta, #medici familie stare urgenta , #medicamente