Ce s-a ales de unul dintre cele mai bogate cartiere din Sectorul 1 după mai bine de un an de promisiuni: ”Pagubele sunt foarte mari”

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 11:10
23130 citiri
Ce s-a ales de unul dintre cele mai bogate cartiere din Sectorul 1 după mai bine de un an de promisiuni: ”Pagubele sunt foarte mari”
Gropile de pe strada Bujorului FOTO Arhivă Ziare.com

Cartierul Dămăroaia este situat în Sectorul 1 al Capitalei, cea mai bogată unitate teritorial-administrativă din România. În mod paradoxal, a ajuns să fie cunoscut și pentru ”străzile de pământ”, expresie pe care o folosea chiar Clotilde Armand, primarul sectorului, pe vremea când era în campanie electorală.

La prima vedere ies în evidență vilele impozante și mașinile luxoase din fața porților, toate poziționate chiar în spatele lacului Băneasa, dar imaginea avuției durează doar până la primul pas pe străduțe, când șansele sunt uriașe să nimerești direct într-o groapă.

O bună parte din străzi nu sunt asfaltate, gropile sunt una lângă alta, iar ploile și ninsoarea fac prăpăd. Bălți, noroi, denivelări, contextul perfect pentru căruțe și cizme de cauciuc, nu pentru mașini și pantofi din piele.

(Decembrie 2021)

Atât primarii aflați în funcție, cât și candidații la primăria Sectorului 1 au invocat de-a lungul timpului în special străzile Liliacului, Bujorilor și Nuferilor. Cu toate că le-au promis marea cu sarea rezidenților, aceștia nu știu ce să mai facă pentru a avea parte măcar de un dialog cu reprezentanții instituției către care plătesc taxe și impozite uriașe.

Au încercat să protesteze în diverse forme. Și-au pus pancarte pe garduri, au făcut petiții și au venit inclusiv cu un plan de management pe etape. Situația nu s-a îmbunătățit, ci, din contră, s-a agravat, după cum a explicat pentru Ziare.com Petru Angelușiu, vicepreședintele Asociației Băneasa Lac.

”S-a schimbat în rău, în sensul că la acea dată era vorba ca din 66 de străzi să selecteze câteva care au caracter de urgență, una dintre ele fiind strada Bujorului, era și o hotărâre de consiliu local din august 2020 în care se prevedea nu numai oportunitatea, ci și caracterul de urgență și indicatorii termico-economici. Această hotărâre îi obligă să asfalteze cel puțin strada Bujorului. Ei nu au respectat-o și acum au făcut un așa numit plan cadru de 1.000 de străzi din care au promis că selectează 100”, explică vicepreședintele asociației.

Mai mult, rezidenții au încercat de-a lungul timpului să intre în contact cu reprezentanții primăriei, au înaintat petiții, au venit cu idei, dar fie au fost ignorați, fie au primit răspunsuri superficiale, care nu spuneau, în esență, nimic.

”Am depus o petiție în care am propus un plan de management pe etape, i-am rugat să fixeze ei termenele care le vor conveni, mai lungi cu luni de zile, nu conta, dar să avem un plan după care să ne ghidăm cu toții. Nu ne-au răspuns nici în ziua de astăzi deși au trecut nouă luni. Nu au răspuns niciodată, ceea ce e ilegal oricum.

La alte petiții ne-au răspuns generalist, că ne asigură că depun eforturi pentru a rezolva situația. Și depun eforturi, din 66 de străzi fac 1.000. Pericolul cel mai mare este că rețeaua de canalizare și alimentare cu apă executată acum doi ani riscă să se deterioreze complet din cauza întârzierii asfaltării.

Cineva va trebui să plătească din banii personali pentru refacerea lucrărilor de canalizare, lucrări pentru care nu s-a făcut recepția de către Apanova nici până acum. Poate tocmai pentru că Apanova nu dorește să preia niște rețete în curs de degradare, și lăsa Primăria Sectorului 1 ca unica răspunzătoare de această situație aberantă.”, mai spune Petru Angelușiu.

Ultima variantă care le rămâne este să se constituie în parte civilă și să ceară despăgubiri de la cei vinovați prin atragerea răspunderii personale.

”Proiectul promenadei este unul ofertant pentru locuitorii Sectorului 1, dar pentru locuitorii cartierului Băneasa-Lac, care își trimit copiii la școală în cizme de cauciuc, unde taxiurile nu intră decât la suprapreț, unde noroiul și praful le fac viața insuportabilă, unde condițiile minime de viață nu sunt asigurate, pentru locuitorii acestui cartier cu infrastructură de ev mediu discuțiile despre luxul promenadei sunt un afront la bunul simț și o pată pe obrazul oricărei administrații locale atâta timp cât străzile lor sunt pline de noroi”, concluzionează Petru Angelușiu.

Hotărârea consiliului local al Sectorului 1 privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Modernizare sistem rutier pe strada Bujorului” datează din 27 august 2020 și poate fi consultată aici.

Lucrările, prevăzute în bugetul Primăriei Sectorului 1

Potrivit bugetului Primăriei Sectorului 1 postat pe site-ul instituției, modernizarea infrastructurii rutiere pe străzile Liliacului, Nuferilor și Bujorului este prevăzută. Totuși, nu se știe când s-ar putea aștepta locuitorii ca străzile să fie asfaltate.

În mai 2021, mai mulți rezidenți afișau pancarte pe garduri, cu mesaje în semn de protest față de lipsa de acțiune a autorităților locale.

  • "Impozite - Zona Zero
  • Asfaltare - Zero";
  • "Vrem drum asfalt și iluminat public";
  • "Vrem străzi asfaltate, nu noroaie impozitate", sunt cateva dintre mesajele care atârnau pe garduri.

(Mai 2021)

Tărâmul promisiunilor

Clotilde Armand, actualul primar al Sectorului 1, a vorbit adesea despre Dămăroaia în timpul campaniei electorale. L-a caracterizat ca fiind "un cartier simpatic" și a declarat că vrea să facă un loc de promenada în jurul Lacului Băneasa.

"Plaja București! Nu mai mergem la Mamaia și ne ducem la Dămăroaia. Fac o promenada în jurul lacului, refac niște ștranduri pentru ca oamenii să se răcorească și opresc poluarea", a declarat Clotilde la Digi24, într-un interviu, în timpul campaniei electorale din 2016.

"Dămăroaia e un cartier simpatic. În afara de blocurile construite recent care aduc un prejudiciu celor care au case mici. E o problema întreagă ce trebuie rezolvată. Trebuie să avem respect și pentru ceilalți. Trebuie locuri de parcare", a spus Clotilde Armand in 2016, într-un interviu pentru Adevărul.

Clotilde Armand a făcut un videoclip în iunie 2020, în timpul campaniei electorale, pe strada Liliacului. Chiar ea spunea că locuitorii așteaptă de peste 20 de ani să trăiască în condiții decente.

"Clotilde Armand a fost pe strada Liliacului din Băneasa, o stradă care nu este, încă, în secolul XXI. Sectorul 1 are cele mai multe străzi neasfaltate din București, deși aici este cea mai bogată primărie din România.

Unii locuitori așteaptă de peste 20 de ani să trăiască în condiții decente. Acum, de vorbe și campanii politice sunt sătui oamenii.

Clotilde va lupta să nu mai existe nicio stradă de pământ în Sectorul 1. Bani există, faptele lipsesc!", posta atunci USR București.

Clotilde mai spune în videoclip că nu există iluminat public și că utilitățile nu au fost finalizate nici la 3 ani de la începerea lucrărilor.

Tot ea afirmă că fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, a semnat în urmă cu trei ani, cu locuitorii cartierului, un protocol pentru asfaltarea și modernizarea zonei. Clotilde Armand le-a promis în campania electorală că "le va reda traiul civilizat la care au dreptul".

Ziare.com a încercat să ia legătura cu Clotilde Armand pentru solicitarea unui punct de vedere, dar nu a reușit. De asemenea, pe adresa de comunicare a primăriei a fost trimisă o solicitare în acest sens, dar până la data publicării articolului nu a primit răspuns.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#damaroaia, #sectorul 1, #gropi, #asfalt, #Clotilde Armand , #stiri sociale