Șapte județe și Bucureștiul lovite de caniculă extremă. Temperaturile ajung frecvent la 40 de grade Celsius

Joi, 29 Iulie 2021, ora 11:37 3923 citiri
Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade FOTO Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculă și disconfort termic valabil de pe 29 iulie, până pe 1 august.

În acest interval, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Un cod portocaliu de căldură persistentă și disconfort termic deosebit de accentuat este prognozat de pe 29 iulie, până pe 1 august, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și sudul județului Caraș-Severin.

Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică (29, 30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Valul de căldură va persista și la începutul săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este prognozat pentru 29 iulie, între orele 10.00 și 23.00, în Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local în zonele montane.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină.

Astfel de fenomene, dar pe arii mai restrânse, vor fi și în restul teritoriului.

Un cod portocaliu de vijelii puternice și grindină vizează Moldova și nordul Munteniei, zona Carpaților Meridionali și Orientali În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita.

În aceste zone, pe 29 iulie, între orele 13.00 și 23.00 vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70-80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News