Începe vaccinarea anti gripală, în paralel cu cea anti COVID. Care este timpul necesar între cele două imunizări

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 04:15
4878 citiri
Începe vaccinarea anti gripală, în paralel cu cea anti COVID. Care este timpul necesar între cele două imunizări
Vaccinarea anti gripala gratuita debutează săptămâna viitoare FOTO Pixabay

Deși vaccinarea antigripală ar fi trebuit să fie în linie dreaptă prin cabinetele medicilor de familie, aceștia din urmă abia au fost informați că pot intra în posesia dozelor destinate copiilor cu vârste cuprinse între 0 - 5 ani și pentru micuții care suferă de afecțiuni cronice.

În cazul adulților cu patologii cronice, care se pot vaccina gratuit prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși, vaccinarea antigripală va debuta abia de săptămâna viitoare.

"Am primit informare de la Direcția de Sănătate Publică prin care ni se transmite că au venit dozele de vaccin antigripal pentru copii. Numărul de doze este cel pe care l-a solicitat fiecare medic de familie în parte, pe categoria de vârstă respectivă. Urmează să primim și restul de doze, pentru adulți, probabil săptămâna viitoare", a declarat pentru Ziare.com medicul de familie Daniela Ștefănescu.

Cine are gratuitate la vaccin

Potrivit acesteia, copiii care sunt în grupa de vârstă 0 - 5 ani au gratuitate, la fel și toți copiii care sunt în categoria bolilor cronice. În ceea ce privește adulții care se vor putea vaccina cu ser gratuit, adus prin program național, aceștia trebuie să aibă peste 65 de ani, fie să sufere de boli cronice, metabolice sau să fie instituționalizați.

De asemenea, de vaccinare antigripală gratuită pot beneficia medicii și gravidele. Însă, în așteptarea dozelor gratuite, pacienții au început deja să cumpere vaccinul de la farmacii. Astfel, părinți sau chiar bolnavi cu diverse suferințe cronice au ales să se imunizeze achiziționând produsul cu bani din buzunar.

"Deja am pacienți care și-au cumpărat vaccinul din farmacii și care s-au imunizat. Deocamdată nu știu dacă va fi aceeași deschidere de anul trecut vis a vis de vaccinarea antigripală, poate că oamenii vor înțelege că e singura soluție prin care se pot proteja", a completat Daniela Ștefănescu.

Niciun caz de gripă confirmat în acest sezon

Până în prezent, niciun caz de gripă nu a fost confirmat pe teritoriul României și toate infecțiile diagnosticate de medici sunt încadrate la COVID-19.

"În primul rând, nu cred că se mai fac testări pentru gripă A și B, simptomele sunt superpozabile", a punctat medicul de familie.

Referitor la suprapunerea vaccinării antigripale cu cea anti COVID-19, specialistul dă asigurări că ele se pot face în siguranță, chiar și în aceeași zi.

"Vaccinarea antigripală și vaccinarea anti COVID-19 se pot face simultan. Dacă, de exemplu, medicul de familie nu are în cabinet și vaccinarea anti COVID, atunci pacientul poate face vaccinul într-un centru de vaccinare și ulterior poate reveni în cabinetul medicului de familie pentru antigripal. Se pot lăsa trei zile între cele două imunizări, să fie făcut vaccinul anti COVID primul și antigripalul după acel interval în care ar putea apărea efecte adverse precum febră", a conchis Daniela Ștefănescu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#vaccinare, #vaccin, #vaccin antigripal, #vaccinare gratuita , #stiri sociale