Calendarul masurilor de relaxare anuntat de presedintele Iohannis. Purtarea mastii ramane obligatorie doar in spatiile inchise si in locurile aglomerate

Joi, 13 Mai 2021, ora 18:35
4660 citiri
Calendarul masurilor de relaxare anuntat de presedintele Iohannis. Purtarea mastii ramane obligatorie doar in spatiile inchise si in locurile aglomerate
De la 15 mai se elimina obligativitatea purtarii mastii in spatiile deschise FOTO Pixabay.com

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, 13 mai, dupa sedinta de lucru cu premierul si cu mai multi ministri pe tema pandemiei, ca din 15 mai se elimina purtarea mastii in exterior, cu unele exceptii si se elimina restrictiile de circulatie de noapte, precum si restrictiile referitoare la programul magazinelor.

El a facut si precizari referitoare la evenimentele private, insa masurile in acest sens vor intra in vigoare de la 1 iunie, numarul permis de participanti urmand sa creasca treptat la 1 iulie si la 1 august. Restrictiile nu mai sunt aplicate in cazul in care organizatorul garanteaza ca toti invitatii sunt vacinati. Seful statului a precizat ca vom avea o relaxare pas cu pas si ca a fost intocmit un calendar pana la 1 septembrie, dupa care va fi facuta o noua evaluare.

"Vom avea o relaxare pas cu pas. Aceste relaxari sunt conditionate de 2 factori importanti - evolutia pandemiei si gradul de vaccinare. Daca vrem mai multa relaxare, trebuie sa respectam masurile care raman in vigoare si trebuie sa ne vaccinam. Asa de simplu este", a precizat presedintele.

Conform presedintelui, prima etapa de relaxare va avea loc in 15 mai.

"Din 15 mai, se elimina portul mastii in exterior, cu cateva exceptii - pietele, targurile sau statiile de transport public. In mijloacele de transport va ramane obligatorie, la fel si in spatiile inchise. A doua masura este eliminarea restrictiilor de circulatie noaptea si se elimina orice restrictii asupra programului agentilor economici. Magazinele vor reveni la programul normal", a explicat Iohannis.

Potrivit presedintelui, activitatile in aer liber vor fi posibile cu spectatori, cu 25% din locuri ocupate.

"In interior vom avea cateva masuri de relaxare din 1 iunie, cand va creste capacitatea de cazare, capacitatea de servire", a subliniat Klaus Iohannis.

Acesta s-a referit si la evenimentele private in exterior, care de la 1 iunie se vor putea desfasura cu 70 de persoane, iar in interior cu cel mult 50 de persoane. Numarul acestora va creste atat de la 1 iulie, cat si de la 1 august.

Daca organizatorul garanteaza ca toate persoanele sunt vaccinate, se renunta la restrictionarea numarului de participanti.

"Ne propunem ca la 1 iunie sa avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie - 6 milioane, 1 august - 7 milioane de persoane vaccinate", a anuntat seful statului.

"Am discutat despre pandemie, despre campania de vaccinare si despre masuri de relaxare. Peste un an de zile a durat pana acum pandemia, a fost multa, prea multa suferinta in Romania si imi pare rau pentru toti cei care au suferit, insa trebuie sa ne amintim si de cei care au facut posibila genstionarea acestei pandemii.

Presedintele a transmis "multumiri" eroilor pandemiei, personalul medical. Trebuie sa ne fie foarte clar ca suntem in pregatire pentru Romania post-pandemica", a declarat Iohannis dupa sedinta de lucru cu premierul si cu mai multi ministri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#relaxare, #Iohannis, #pandemie coronavirus Romania, #masca de protectie , #stiri sociale