Bugetarii, platiti in functie de performanta - Voinea neaga vehement UPDATE

Duminica, 07 Iulie 2013, ora 13:23
4534 citiri
Bugetarii, platiti in functie de performanta - Voinea neaga vehement UPDATE

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a negat, duminica, existenta unui document care prevede ca Guvernul discuta ca salariile bugetarilor vor include atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor.

"Am discutat cu colegii mei despre posibilitatea de a relua Legea Salarizarii bugetarilor, de a o rescrie in punctul cel mai important: cei cu salarii mici sa aiba salarii mai mari, pentru ca anumite categorii de medici si profesori sunt platite insuficient fata de nivelul muncii, in timp ce salariile mari sa fie plafonate", a explicat ministrul, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

"Nu am asupra a ce sa ma pronunt, pentru ca nu exista un astfel de document (care sa prevada ca bugetarii vor fi platiti in functie de performanta - n.red.), ci doar o nota privind principiile generale. Cand va exista o nota conturata, ea va fi pusa pe masa creditorilor internationali si abia apoi putem vorbi despre ceva concret", a spus Liviu Voinea.

Agentia Mediafax a publicat un document din care reiese ca salariile bugetarilor vor include atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor.

In plus, conform acestuia, salarizarea va include in continuare o limita minima si una maxima, dar va fi acordata si o suma care va varia in functie de performanta profesionala individuala.

"Avand in vedere multitudinea de forme de salarizare specifice fiecarui sector bugetar (invatamant, sanatate, aparare, justitie, politie, functie publica, sport, afaceri externe), se impune elaborarea unui proiect normativ prin care sa se reglementeze salarizarea categoriilor de personal intre o limita minima si o limita maxima, acordarea unei parti variabile in functie de performantele profesionale individuale si incadrarea in cheltuielile de personal alocate fiecarui ordonator principal de credite", se arata in document.

In aceasta se mai arata ca prin Legea-cadru redactata in urma cu trei ani s-a urmarit stabilirea unui raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 15, limitarea numarului de clase de salarizare la 110 si plafonarea primelor si sporurilor la maximum 30% din salariul de baza.

Din cauza constrangerilor financiare, insa, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel ca au ramas aceleasi dezechilibre, cu un raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare si o pondere a sporurilor si primelor de 51% din castigul salarial.

Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborarii bugetului pentru acest an, numarul total de angajati din sectorul bugetar se ridica la 1.187 milioane persoane.

Noua lege a salarizarii bugetarilor - Cine si cand ar putea primi mai multi bani

La jumatatea lunii iunie s-a anuntat ca salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariului minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pastrata la 2,5%.

Tot prin noua lege a salarizarii, cuantumul sporurilor, primelor, compensatiilor si indemnizatiilor va fi stabilit astfel incat, impreuna cu salariile de baza, sa nu depaseasca cresterile salariale prevazute pentru fiecare an in parte prin legile anuale speciale.

C.P.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#salarii performanta individuala, #bugetari platiti performanta , #salariu