Bucurestiul ramane fara caldura si apa calda? RADET anunta "iminenta sistare a activitatii" (Video)

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 16:334552 citiri
Bucurestiul ramane fara caldura si apa calda? RADET anunta "iminenta sistare a activitatii" (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, a anuntat, vineri, iminenta sistare a activitatii, insa acest lucru nu inseamna ca locuitorii Capitalei vor ramane fara caldura si apa calda.

"Am facut numeroase apeluri, atat in spatiul public, cat si catre toate institutiile administrative implicate, pentru constientizarea situatiei, astfel incat factorii responsabili sa poata lua deciziile necesare sprijinirii sistemului de termoficare. Foarte multe dintre aceste demersuri au ramas insa fara raspuns.

Tocmai de aceea, situatia in care ne aflam azi este foarte grava si afecteaza bucurestenii in mod direct. Va asigur ca vom face tot ce depinde de noi din punct de vedere uman si profesional pentru deblocarea situatiei actuale", a declarat Valentin Vitalariu, directorul general RADET, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

Sistarea activitatii este generata de notificarea primita de la SC Electrocentrale Bucuresti SA, prin care s-a comunicat faptul ca incepand de vineri, 6 noiembrie, ora 12.00, SNGN ROMGAZ SA va intrerupe furnizarea gazelor naturale catre ELCEN.

RADET - dinozaurul comunist fara sansa

Vom ramane fara caldura si apa calda?

Viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolescu, a tinut sa precizeze ca sistarea activitatii RADET nu inseamna ca bucurestenii vor ramane fara apa calda si caldura.

"Caldura si apa calda vor fi la parametrii solicitati de RADET", a mentionat oficialul, intr-o interventie telefonica la B1 TV.

De asemenea, primarul interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin, a explicat la Antena 3 ca a fost informat de aceasta situatie si a luat cateva masuri. Institutia pe care o conduce a deblocat fonduri, fiind astfel garantata livrarea agentului termic pentru inca doua saptamani.

Ulterior, Primaria Municipiului Bucuresti va incerca sa acceseze un credit de la Trezorie pentru plata esalonata a datoriilor.

De asemenea, si ministrul Energiei, Andrei Gerea, a anuntat ca vor fi luate toate masurile necesare astfel incat locuitorii Capitalei sa nu ramana fara caldura.

Ce probleme a identificat RADET

RADET a enumerat in comunicatul emis vineri si factorii care au generat situatia actuala a institutiei:

- Nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucuresti de la Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri catre Municipiul Bucuresti si fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica, incalcand Memorandumul adoptat de Guvernul Romaniei in data de 23 martie 2013;

- Datoriile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice catre regia autonoma, in suma de aproximativ 715 milioane de lei (715.352.764 lei), conform prevederilor OG nr.36/2006;

- Datoriile Primariei Municipiului Bucuresti catre regia autonoma care sunt in valoare de aproximativ 260 de milioane de lei (258.969.243 lei). Aceste datorii sunt inregistrate ca urmare a nerespectarii protocolului incheiat intre Primaria Municipiului Bucuresti, ELCEN si RADET, protocol aprobat prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 424 / 2008;

- Neachitarea la termen a deconturilor Primariei Municipiului Bucuresti catre RADET privind subventia la incalzire. In prezent, suma totala este de aproximativ 250 de milioane de lei (249.978.156 lei), aferenta perioadei februarie - august 2015;

- Datoriile acumulate de RADET Bucuresti catre furnizori, in special ENEL (22.250.124 lei), Apa Nova Bucuresti (8.468.586 lei) si GDF Suez (5.100.000 lei) ;

- Imposibilitatea efectuarii investitiilor in ultimii 10 ani din cauza nealocarii de fonduri privind modernizarea instalatiilor care apartin patrimoniului public al Municipiului Bucuresti. Pentru normalizarea furnizarii de apa calda si caldura sunt necesare investitii de aproximativ 100 de milioane de euro anual, timp de 10-12 ani, in retelele si centralele apartinand Municipiului Bucuresti.

- Refuzul Primariei Municipiului Bucuresti de a inainta spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti actualizarea tarifului din anul 2011 pana in prezent. Ceilalti furnizori de servicii au preturi majorate cu peste 40 de procente.

De asemenea, RADET mai atrage atentia ca neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 si a celui pentru anul in curs va avea drept rezultat, incepand cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activitatii regiei. Dupa aceasta data, RADET nu mai poate angaja nicio cheltuiala, conform prevederilor Ordonantei nr.26/2013.

"Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti someaza Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Afacerilor Interne/ Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri in luarea tuturor masurilor care se impun pentru evitarea sistarii furnizarii energiei termice pentru apa calda si caldura catre bucuresteni in sezonul rece", se mai arata in comunicat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News