Bucurestiul din Evul Mediu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 21:34
4295 citiri
Bucurestiul din Evul Mediu (Opinii)

In tara in care, ne spune premierul, nu prea mai exista copii de clasa intai fara telefon cu Internet (ma gandesc ca si cel care a murit inecat intr-o fosa septica a cazut acolo in timp ce posta un selfie pe Facebook de pe telefonul mobil, nu-i asa?) 4 din cele 6 sectoare ale Bucurestiului au stat zile intregi fara apa calda.

Cea mai mare parte a unei capitale europene a fost aruncata in conditii rurale, si inca unele destul de primitive, la nivel de lighean.

Si nu e prima data cand se intampla acest lucru. Nu ne-am confruntat cu o situatie accidentala, cu o avarie grava. Este un lucru care se intampla din timp in timp din aceleasi cauze: RADET are datorii la Elcen, Elcen are datorii la Distrigaz, iar Distrigaz inchide robinetul.

"RADET Bucuresti achita cu mare intarziere (de aproximativ doi ani) contravaloarea energiei termice livrate, la data de 30.09.2014 fiind singurul client restant, ceea ce conduce la existenta unui blocaj financiar pentru ELCEN. Strict, pentru perioada ianuarie 2014 - 30 septembrie 2014, ELCEN a livrat si facturat energie termica, inclusiv dobanzi de intarziere, in valoare de 799,851 milioane lei, iar incasarile aferente aceleias perioade sunt de 539,832 milioane lei (cu un grad de incasare de 67,49%) ", se arata intr-un comunciat al Elcen.

Primarul general Sorin Oprescu sutine ca Elcen nu are dreptate: "Pentru cantitatile de energie termica cumparate de la Electrocentrale Bucuresti SA in volum de 2.840.000 Gcal in perioada ianuarie - septembrie, RADET Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti au achitat din incasari directe si respectiv din subventii acordate de Primaria Municipiului Bucuresti suma totala de 677.580.571 de lei fata de valoarea totala a facturilor aferente perioadei mentionate in valoare de 609.907.040 de lei, ceea ce inseamna ca a fost platita in totalitate cantitatea de agent termic achizitionata de la Electrocentrale Bucuresti".

Ba chiar Sorin Oprescu acuza ca actiunea Distrigaz este fortata, in legatura cu campania si cu un "puternic iz liberal", pornind probabil de la faptul ca sectoarele 1 si 6, care au scapat de criza apei calde, sunt conduse de primari ACL.

Situatia a fost remediata momentan, insa nu exista nicio o garantie ca peste o saptamana robinetele nu vor ingheta din nou, avand in vedere ca partile, iata, nici macar nu s-au inteles asupra cauzei.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca suntem in fata iernii si problemei apei calde i s-ar putea adauga si problema incalzirii.

Iar daca vrei sa scapi de acest cosmar si sa te debransezi de la RADET, sa iti pui centrala proprie, depinzi de nu stiu cate semnaturi si aprobari, inclusiv ale vecinilor, ale asociatiei de locatari, iar daca ei nu vor, ramai prizonierul unui sistem care te mentine in conditii de Ev Mediu.

Nici macar nu ma mai intereseaza cine are dreptate. Saga datoriilor platite sau neplatite este deja prea lunga pentru a mai putea fi descalcita. Altceva mi se pare mai grav.

Suntem in prag de alegeri, intr-adevar. Romanii sunt chemati sa-si aleaga presedintele si principalele criterii ar trebui sa tina de niste atributii care nu au mare lucru de-a face direct cu viata lor de zi cu zi, de farfuria si caloriferul lor.

Ar trebui sa vorbim de politica externa, grosul atributiilor prezidentiale, de mediere, de reforme constitutionale. Dar cum sa iti arda de asa ceva cand tu iti incalzesti apa la ibric, cand nu te poti spala pe par, cand nu iti poti imbaia copilul si bucataria e un munte de oale murdare.

Cand traiesti ca in Evul Mediu, ai criterii de Ev Mediu. Cand viata ta de zi cu zi se confrunta cu niste probleme de neimaginat intr-o capitala europeana a mileniului III, cum sa ai claritatea sa gandesti chestiuni mai inalte, cum sa ai calmul de a vota in functie de idei si solutii? Cand apa calda ajunge un ideal, cum sa mai votezi ca un european lucid?

Si daca asta se intampla in Bucuresti, cum o fi in restul tarii, acolo unde elevii de clasa intai se bat in telefoane cu Internet? Si pe ce criterii s-o vota?

Zeci de mii de bucureșteni nu au apă caldă din cauza avariei majore produsă la sistemul de termoficare. Sectoarele cel mai grav afectate
Zeci de mii de bucureșteni nu au apă caldă din cauza avariei majore produsă la sistemul de termoficare. Sectoarele cel mai grav afectate
Furnizarea apei calde este oprită la 1.373 de imobile din Capitală, reprezentând 14% din totalul imobilelor din municipiul Bucureşti, conform datelor publicate pe site-ul Termoenergetica. De...
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#apa calda Bucuresti, #datorii Elcen, #Sorin Oprescu Radet , #radet
Comentarii