Bucurestenii, in pericol sa ramana fara caldura? Ce spun Primaria Capitalei si Elcen (Video)

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 17:34 2788 citiri
Foto: cetateanul.net

Sindicalistii RADET avertizeaza ca bucurestenii ar putea ramane fara caldura in cazul in care Primaria Capitalei nu va plati subventia pentru gigacalorie, iar Elcen, la care regia are datorii de peste trei miliarde de lei, va pune poprire de suta la suta pe conturile acesteia.

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) anunta, insa, ca in acest moment nu exista niciun pericol in acest sens, tinand cont si ca Guvernul ar putea aproba, miercuri, transferul de actiuni Elcen la municipalitate.

"Ca urmare a conferintei de presa sustinute astazi (marti - n.r.) de Sindicatul Liber Independent RADET, Primaria Municipiului Bucuresti precizeaza ca toate problemele semnalate vor putea fi solutionate avand in vedere faptul ca in sedinta de Guvern de maine, 26 noiembrie, se va afla pe ordinea de zi proiectul de hotarare al Guvernului privind transferul pachetului de actiuni emise de Electrocentrale Bucuresti SA, din proprietatea privata a statului in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti", arata PMB.

Fuziunea RADET cu Elcen, aprobata; Oprescu linisteste bucurestenii ca vor avea apa si caldura (Video)

PMB mentioneaza, in acelasi context, ca odata cu crearea sistemului integrat de productie, transport si distributie la nivelul Capitalei, prin unificarea SC Electrocentrale Bucuresti SA cu RADET Bucuresti, datoriile istorice ale RADET catre Elcen se vor stinge prin fuziune.

Sindicalistii spun ca de la 1 decembrie o parte din Bucuresti va ingheta

Liderul Sindicatului Liber Independent din Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, Ioana Stoica, a declarat, marti, ca bucurestenii ar putea ramane fara caldura, treptat, incepand cu 1 decembrie, urmand ca de la 1 ianuarie sa fie inchisa intreaga retea de termoficare a orasului.

Ioana Stoica a explicat ca, din lipsa banilor, RADET nu va mai avea posibilitatea sa remedieze avariile si ca urmare, pentru a evita pierderile, va "izola zona", adica va inchide apa calda. "Instalatiile sunt vechi din 1963, iar avarii apar permanent.

Ca urmare, de la 1 decembrie, va ramane fara caldura o parte a Bucurestiului, pentru ca de la 1 ianurie, din cauza numarului mare de defectiuni, caldura va fi, practic, oprita in tot orasul", a spus liderul de sindicat.

Tot Stoica a explicat ca s-ar putea ajunge in aceasta situatie atat din cauza unor datorii pe care Primaria Capitalei le are catre RADET, cat si din cauza celor foarte mari pe care RADET le-a are de platit la Elcen, furnizorul sau de energie termica.

Astfel, primaria are de platit RADET subventia acordata pentru populatie aferenta lunilor februarie - octombrie, in valoare de peste 226 de milioane de lei, dar si datorii mai vechi, care se ridica la aproximativ un miliard de lei, in timp ce regia, la randul sau, trebuie sa vireze in conturile Elcen o datorie de peste trei miliarde de lei.

In contul acestei datorii, Elcen a pus, la un moment dat, poprire de suta la suta pe conturile RADET, dupa care a acceptat, temorar, sa reduca poprirea la jumatate, urmand ca, de la 1 decembrie, aceasta sa revina din nou la suta la suta.

"Daca Primaria nu va achita datoria si daca Elcen nu va mentine poprirea de 50 la suta, atunci caldura in Bucuresti va fi inchisa si va ramane inchisa pana vor exista bani", a mai spus Ioana Stoica.

Elcen explica blocarea conturilor RADET dar asigura ca nu vor fi probleme

Si Elcen, cel mai mare producator de energie termica din Romania, le da asigurari bucurestenilor ca va continua sa furnizeze apa calda si caldura, prin intermediul RADET Bucuresti, la parametri normali de functionare.

Pe de alta parte, reprezentantii Elcen au explicat si ca RADET Bucuresti datora 3,2 miliarde de lei.

"Din aceasta cauza, Elcen a blocat 50 la suta din suma existenta in conturile bancare ale RADET pentru a-si recupera datoriile sau macar o parte din acestea. In prezent, conturile RADET sunt executate silit pentru penalitati de intarziere la plata in valoare totala de 297,5 milioane de lei, in baza unor decizii judecatoresti definitive si executorii obtinute de Elcen", mai arata reprezentantii companiei, precizand ca, in prezent, conducerile celor doua institutii se intalnesc lunar pentru a analiza situatiile financiare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News