Bucurestenii ar putea ingheta in case de la 1 ianuarie: Cartiere intregi vor ramane fara caldura?

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 14:15
5076 citiri
Bucurestenii ar putea ingheta in case de la 1 ianuarie: Cartiere intregi vor ramane fara caldura?
Foto: Wikipedia

Cartiere intregi din Bucuresti risca sa ramana fara apa calda si caldura de la 1 ianuarie 2015, a declarat, marti, Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa".

Motivul este ca RADET Bucuresti ar putea avea, de la 1 decembrie 2014, poprire de 100% pe conturi din partea ELCEN Bucuresti si nu va mai dispune de fonduri pentru achizitionarea de materiale necesare pentru remedierea avariilor din teritoriu.

"Valoarea datoriei RADET catre ELCEN este de 3.186.281.504,37 lei, din care 934.276.598,45 lei reprezinta datorie istorica. Din acest motiv, Curtea de Conturi a decis ca ELCEN sa puna, de la 1 decembrie, poprire de 100% pe conturile RADET, ceea ce va face ca regia sa nu mai dispuna de fonduri pentru achizitionarea de materiale necesare pentru remedierea avariilor din teritoriu. Problema a pornit, insa, de la Primaria Capitalei, care nu a acordat la timp catre RADET subventia pentru energia termica furnizata populatiei", a spus Bogdan Hossu, intr-o conferinta de presa.

Drept urmare, municipalitatea inregistreaza, la ora actuala, urmatoarele datorii catre RADET: 226.769.038,85 lei, reprezentand diferenta dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate catre populatie si pretul local al energiei termice facturate populatiei pentru lunile februarie - octombrie 2014, potrivit presedintelui Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa".

"De asemenea, exista si suma de 715.352.765 lei, reprezentand compensarea cresterii neprevizionate a preturilor la combustibili utilizati pentru producerea energiei termice livrata populatiei, dar si suma de 258.969.243 lei, reprezentand diferenta neachitata din graficul de esalonare aprobat prin HCGMB nr. 424/2007, din care valoarea de 36.600.000 lei a fost deja platita", a afirmat Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, Guvernul Romaniei a acordat ELCEN, din rezerva statului, suma de 85 de milioane de lei pentru functionarea RADET, insa acesti bani nu au rezolvat situatia dificila cu care se confrunta regia decat pentru o perioada de 15 zile (15-30 noiembrie 2014).

"RADET Bucuresti se afla in situatia de blocare a conturilor inca din anul 2009, insa niciodata situatia nu a fost atat de grava ca in acest an, cand blocarea conturilor de catre ELCEN Bucuresti a fost decisa la nivelul de 100%. Tocmai de aceea, solutia propusa de sindicatul din cadrul RADET este ca la prima sedinta de Guvern sa fie aprobata unificarea ELCEN si RADET, ceea ce va permite rezolvarea problemelor financiare dintre cele doua entitati.

De asemenea, solicitam ca pretul gazelor pentru producerea energiei termice la CET-uri sa fie la fel ca pretul pentru utilizatorul casnic. In caz contrar, sistemele de termoficare din toata tara vor disparea, deoarece populatia nu va putea suporta un pret mai mare pe gigacalorie. Conform unui studiu efectuat de PricewaterhouseCoopers in anul 2009, 70% din populatia Bucurestiului nu putea sa plateasca pretul real al gigacaloriei din acel an", a mai spus Hossu.

Cati bani a dat Guvernul

Spre finalul lunii octombrie, Guvernul a alocat 85 milioane de lei Primariei Capitalei pentru a plati din datoriile pe care Elcen le are la distribuitorii de gaze.

Oprescu primeste bani de la Guvern ca sa nu ramana bucurestenii fara caldura

"Banii au fost acordati pentru a 'tampona' o serie intreaga de datorii pe care Elcen le are catre distribuitorii de gaze. Eu cred ca toate lucrurile acestea vor intra in normal in momentul in care Elcen si RADET se vor uni efectiv, datoriile vor fi stinse, nu numai cu ajutorul nostru, ci si cu cel al Guvernului, astfel incat sa pornim de la un moment T0", a spus Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, dupa sedinta de consiliu din 23 octombrie.

La inceputul aceleiasi luni, bucurestenii din sectoarele 2, 3, 4 si 5 nu au avut apa calda timp de patru zile.

Bucurestenii n-au apa calda, Oprescu da vina pe campanie: Se simte un vant liberal

Regia a anuntat pe site, pe 4 octombrie, ca a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde din cauza reducerii presiunii si cantitatii de gaze livrate de catre ELCEN.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#datorii RADET caldura Bucuresti, #caldura Bucuresti , #radet