Cum s-a aliniat BOR într-un final de partea corectă a luptei cu virusul SARS-CoV-2. ”Problema mai mare este cu mirenii care se improvizează teologi”

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 03:05
9270 citiri
Cum s-a aliniat BOR într-un final de partea corectă a luptei cu virusul SARS-CoV-2. ”Problema mai mare este cu mirenii care se improvizează teologi”
Preafericitul Părinte Daniel FOTO Hepta.ro

Biserica Ortodoxă Română a început firav, după aproape doi ani de pandemie, să exprime public opinii care să ajute statul român în lupta cu boala.

Perioada inițială de reticență a liderilor ortodocși s-a transformat apoi în neutralitate "pe față" și se îndreaptă de câteva săptămâni, timid, spre susținere.

Patriarhul Daniel a anunțat miercuri, 24 noiembrie, că s-a vaccinat împotriva COVID-19 și le-a transmis credincioșilor că ar trebui să urmeze sfatul medicilor.

Acum o săptămână, în 17 noiembrie, ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași, unde a oficiat o ceremonie religioasă. A intrat inclusiv printre pacienții infectați cu coronavirus, internați la Terapie Intensivă. Este primul înalt ierarh al BOR care a intrat în secția ATI a unui spital.

O altă premieră a avut loc și la sfârșitul lunii octombrie. Părintele Simion Bondar de la Biserica ortodoxă Sfântul Andrei, din Capitală, a chemat-o pe doctora care l-a tratat de COVID ca să le explice credincioșilor de ce este important să se imunizeze.

Oile negre din Sinod

Politologul Theodor Paleologu a opinat, pentru Ziare.com, că Biserica Ortodoxă Română ar fi avut mai multe exprimări pro-vaccinare de-a lungul timpului, dar că au existat totuși ”oi negre în Sinod”, care au avut ”poziții aberante”.

”Mie nu mi se pare că sunt primele semne (n.r. - acum, recent), depinde despre cine vorbim. Patriarhul n-am nicio îndoială că a fost întotdeauna rațional. Purtătorul de cuvânt, de asemenea, a dat multiple declarații în decursul timpului. Faptul că Patriarhul s-a vaccinat nu e în sine un eveniment nemaipomenit, nu a luat o poziție în favoarea vaccinării generalizate. S-a vaccinat, e un lucru bun. Sunt alți ierarhi care au făcut același lucru, s-au vaccinat de-a lungul timpului.

Oile negre sunt puține în Sinod. Și când spun oi negre nu mă refer la oameni care nu s-au vaccinat, că până la urmă e treaba lor, ci la oameni care au avut poziții aberante”, punctează Theodor Paleologu.

Politologul atrage atenția asupra altei probleme, pe care o consideră mai mare, și anume cea a ”mirenilor care se improvizează teologi” și care profită de influența pe care au dobândit-o în domeniile în care activează.

”Așa cum am spus și în trecut, problema mai mare este cu mirenii care se improvizează teologi, cum ar fi Dan Puric, Capsali, mai nou Mihai Neamțu, au și lansat un apel extrem de nepotrivit pentru Patriarh, punându-l într-o situație proastă în ultimă instanță și răspunsul Patriarhului a venit în acest fel indirect, informându-ne că s-a vaccinat.

Deci de doi ani mai degrabă problema sunt anumiți preoți și în mediul călugăresc anumite voci de-a dreptul delirante și mirenii care se improvizează teologi și care sunt extrem de periculoși, nocivi, toxici.

Unii dintre ei au o anumită celebritate dintr-un anumit domeniu. De exemplu Dan Puric e dansator, Cristi Puiu e regizor, au anumită notorietate, însă competența lor teologică și științifică e nulă. Dar e acest transfer de credibilitate dintr-un alt domeniu. De ce trebuie să fie un dansator teolog sau virusolog? Asta cred că e mai degrabă problema. Sinodul nu a derapat în niciun fel. Desigur că mi-aș fi dorit ca Sinodul să potolească această tendință pseudo-ortodoxă. Oamenii pe care i-am menționat sunt ortodocși în sensul că s-au botezat și că merg la biserică, dar nu sunt neapărat și în gândire, sunt de o incultură teologică crasă, sau au noțiuni teologice după ureche.

Sunt mitropoliți, episcopi, preoți, care au spus lucruri rezonabile. Ortodoxia nu e un fenomen strict românesc. Patria ortodoxiei este Grecia și au fost figuri importante din sinodul bisericii grecești, de la Muntele Athos, care s-au pronunțat în sprijinul vaccinării”, explică politologul.

Theodor Paleologu susține că lumea a devenit foarte înflăcărată în privința certificatului sanitar și menționează din nou ”pseudo-ortodocșii”, despre care spune că sunt și ”pseudo-liberali”.

”Ce spun cei 70 de intelectuali în scrisoarea lor e pură minciună. Ei spun că este tiranie, că oamenii vor muri de oameni pentru că nu sunt vaccinați. Acestea sunt minciuni grosolane, nu-i deloc adevărat.

Eu, ca turist, îmi doresc ca țările să aibă accesul condiționat de certificatul verde, e o măsură care mă apără pe mine ca turist, ca cetățean, nu e vorba de tirania statului pentru că acești pseudo ortodocși mai sunt și pseudo liberali și vorbesc de drepturi, cum sunt discriminați, cum drepturile omului sunt încălcate, și statul totalitar care revine în forță. După mintea acestor oameni, Italia are acum un regim fascist și a revenit Mussolini la putere în Italia. E pură nebunie așa ceva. Oamenii care au semnat o asemenea bazaconie nu mai au niciun fel de credibilitate intelectuală”, concluzionează Theodor Paleologu.

Reprezentanții BOR care încă se împotrivesc

Desigur, nu toți reprezentanții BOR sunt în aceeași barcă. Au existat numeroase exemple de-a lungul timpului când unii dintre ei au refuzat să respecte reglementările impuse de autorități.

Au fost organizate procesiuni cu moaște și slujbe de Paște, de Înviere, sau de Crăciun chiar și în perioadele în care țara noastră era într-o situație critică, cu spitalele pline de bolnavi de covid și cu măsuri stricte adoptate.

La acestea se adaugă și cazuri singulare revoltătoare, cum ar fi cel al starețului unei mânăstiri din Neamț, care le-a spus credincioșilor că le vor apărea solzi pe corp dacă se vaccinează, sau cazul preoților din Botoșani care le-ar fi smuls măștile oamenilor și i-ar fi dat afară din biserică pe cei vaccinați.

Cel mai vehement a fost, în toată această perioadă, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a avut numeroase declarații controversate de-a lungul timpului. Acesta a spus că ”vaccinul nu este asumat de nimeni și are atâtea urmări negative”, că ”specialiștii de la NASA au constatat că în altar nu sunt microbi”, dar și că dacă va „prinde” vreun preot folosind mai multe linguriţe pentru împărtăşanie, îi va interzice acestuia să slujească, pe motiv că acest gest este „semn de necredinţă”.

România, pe locul doi în Uniunea Europeană la decese

România este fruntașă la decesele cauzate de coronavirus și codașă la vaccinarea împotriva virusului în Uniunea European.

Țara noastră înregistrează 267 de decese la un milion de locuitori și doar 43% din populație este imunizată.

Singurul stat care stă mai rău decât noi la ambele capitole este Bulgaria, care raportează 325 de decese la milionul de locuitori și doar 29% din populație este vaccinată.

În privința imunizării, România nu mai trece deja de șase zile de pragul de 20.000 de doze noi administrate zilnic.

  • 20 noiembrie - 19.950 doze noi administrate
  • 21 noiembrie - 14.546 doze noi administrate
  • 22 noiembrie - 16.709 doze noi administrate
  • 23 noiembrie - 17.497 doze noi administrate
  • 24 noiembrie - 16.807 doze noi administrate
  • 25 noiembrie - 16.810 doze noi administrate

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#BOR, #vaccin COVID 19, #preafericitul daniel, #Theodor Paleologu , #BOR