BOR, despre cererea lui Bodu de a fi verificate fondurile destinate Bisericii: E o cerere superflua

Joi, 08 August 2013, ora 14:06
4267 citiri
BOR, despre cererea lui Bodu de a fi verificate fondurile destinate Bisericii: E o cerere superflua
Foto: arhiva

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au reactionat la declaratiile europarlamentarului Sebastian Bodu care cere Curtii de Conturi sa ia la verificat bisericile si modul in care acestea cheltuiesc banii primiti de la stat.

Astfel, dupa critica dura adusa de Bodu lacaselor de cult, purtatorul de cuvant al BOR spune ca cerinta fostului sef al ANAF este superflua. Mai mult, acesta sustine ca in ceea ce priveste numarul lacaselor de cult construite in Romania dupa '90, europarlamentarul dezinformeaza avansand cifra de 4.000.

"De 23 de ani, Curtea de Conturi verifica, potrivit legii, orice sprijin financiar pe care il primeste orice unitate bisericeasca. Nu e vorba de ceea ce domnul Bodu sustine ca nu se controleaza. In fiecare an se controleaza. Inclusiv in Legea Cultelor este mentionat acest lucru. Cererea lui (a lui Sebastian Bodu - n.red.) este superflua, cum se spune. Aceste date sunt publice, ele sunt postate pe site-urile ministerelor care au legatura cu cele 18 culte recunoscute" a declarat, pentru Ziare.com, Constantin Stoica, purtator de cuvant al BOR.

Sebastian Bodu cere Curtii de Conturi sa verifice cum a cheltuit BOR banii publici

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a solicitat, miercuri, printr-o scrisoare deschisa, Curtii de Conturi sa dispuna un control asupra fondurilor publice directionate catre Biserica Ordodoxa Romana, cel putin in ultimii cinci ani.

"Va rog sa examinati posibilitatea de a dispune un control asupra tuturor fondurilor publice, din bugetul central sau din bugetele locale, directionate catre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) in ultimii cinci ani cel putin. Motivul pentru care va adresez aceasta scrisoare deschisa, in calitate de europarlamentar, este acela ca, potrivit relatarilor mass-media, de-a lungul ultimilor 23 de ani, sume foarte mari de bani au fost alocate de catre stat catre BOR, in special pentru constructia de biserici, astfel incat, potrivit unor statistici, s-au construit peste 4.000 de lacase de cult, in conditiile in care s-au construit, in aceeasi perioada, 0 scoli, 0 gradinite si 0 spitale publice", a aratat Sebastian Bodu, fost sef al ANAF, intr-o scrisoare deschisa adresata lui Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi.

De ce sustine statul roman cultele din Romania

Reprezentantii bisericii sustin ca toate informatiile despre care vorbeste europarlamentarul sunt deja publice pe site-urile Ministerului de Finante si pe cel al Secretariatului General de Stat al Cultelor.

"De exemplu, anul acesta, in bugetul pe 2013 pentru cele 18 culte religioase din Romania, suma alocata de la bugetul de stat pentru constructii si reparatii de biserici este de 36,4 milioane de lei (aprox. 8 mil euro - n.red.). Toate aceste informatii sunt publice pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si al Scertariatului de Stat pentru Culte. In bugetul pe anul acesta, 2013, pentru salarizare si reparatii de biserici, suma alocata cultelor reprezinta 0,08% din PIB sau 0,2% din bugetul Romaniei pe 2013, de zece ori mai putin decat, de exemplu, bugetul pe educatie. Curtea de Conturi verifica in fiecare an daca ajutorul financiar a fost justificat si daca banii au fost folositi in scopul pentru care au fost oferiti unitatii respective", a declarat Constantin Stoica.

In ceea ce priveste motivele pentru care statul roman sustine din punct de vedere financiar cultele din Romania, purtatorul de cuvant al BOR spune ca este vorba despre o responsabilitate a statului care compenseaza confiscarea proprietatilor bisericesti in comunism precum si despre impactul pe care cultele il au asupra societatii romanesti.

"In primul rand este o responsabilitate a statului roman asumata dupa legea secularizarii din 1863 dupa confiscarea celorlalte proprietati bisericesti de regimul comunist incepand din 1948. In momentul de fata, Biserica Ortodoxa Romana a primit inapoi din partea statului aproximativ 15% din proprietatile pe care le-a avut. In al doilea rand, cultele din Romania si in primul rand Biserica Ortodoxa Romana, prin activitatea lor, au un impact in societatea romaneasca", a continuat sa explice Constantin Stoica.

"Un milion de romani beneficiaza constant de asistenta sociala din partea Bisericii"

Sebastian Bodu a acuzat Biserica Ortodoxa Romana ca nu a folosit banii primiti de la stat pentru scoli, gradinite si spitale publice.

"De exemplu, Biserica Ortodoxa Romana, in acest moment, sustine din propriile fonduri, un sistem de asistenta sociala la nivel national care cuprinde aproximativ 680 de institutii social-filantropice educationale. Biserica a construit si spitale si scoli si gradinite. Un milion de romani beneficiaza constant de asistenta sociala din partea Bisericii. Aceste date sunt publice. Tocmai de aceea in legislatia romaneasca, cu precadere Constitutia Romaniei si Legea Cultelor se vorbeste despre rolul important, social, cultural, educational al cultelor in societatea romaneasca", a declarat purtatorul de cuvant al BOR.

Cat despre acuzatia ca in ultimii 23 de ani s-au construit 4.000 de lacasuri de cult, Constantin Stoica spune ca aceste cifre sunt gresite.

"Pe de alta parte, pentru informarea domnului Bodu, in Romania, dupa 1990, s-au cosntruit aproximativ 2.000 de lacasuri de cult, si nu 4.000, cum dezinformeaza cei care doresc ca permanent sa provoace ostilitate in scietate impotriva Bisericii. Ele s-au construit la initiativa comunitatilor de credinciosi. 80% din fondurile pentru construirea acestor biserici provin de la credinciosi.

Acestea sunt statistici oficiale. Multe dintre aceste 2.000 de biserici sunt de mici dimensiuni. Toate aceste fonduri publice sunt verificate anual de Curtea de Conturi, in primul rand daca a fost utiliat in scopul in care a fost oferit si bineinteles daca s-a justificat. Domnul Bodu stie aceste lucruri", a comentat Constantin Stoica.

In ceea ce priveste scrisoarea deschisa a lui Sebastian Bodu catre Curtea de Conturi, europarlamentarul sustine ca institutiile financiare nu sunt destul de transparente in ceea ce priveste modul in care sunt cheltuite sumele alocate de la buget catre lacasele de cult.

"Cred ca cetatenii sunt indreptatiti sa stie cat din impozitele pe care ei le platesc se duc catre BOR, asa cum stiu cum se folosesc banii publici de catre guvern, ministere, agentii, primarii si alti ordonatori de credite. Este o simpla chestiune de informare iar tot ce este in legatura cu banul public trebuie sa fie o informatie publica. In acest context Curtea de Conturi este singura in masura sa faca un astfel de calcul care apoi sa fie livrat publicului in serviciul caruia Curtea se afla. Nu este o chestiune de ingerinta in modul cum BOR isi gestioneaza patrimoniul, ci doar o simpla cerere de informate cu privire la valoarea sumelor primite, pe de-o parte si a destinatiei lor, pe de cealalta parte, normala intr-un stat european modern.", subliniaza Sebastian Bodu.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Biserica Ortodoxa Romana Stoica fonduri Bodu, #Curte Conturi fonduri stat biserica , #biserica