De ce traiesc barbatii mai putin decat femeile

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 06:10
13140 citiri
De ce traiesc barbatii mai putin decat femeile
Foto: Pixabay

Statisticile spun ca, la nivel mondial, femeile traiesc in medie cu 7 ani mai mult decat barbatii. Cel mai recent studiu Eurostat, pe aceasta tema, efectuat in 2014, arata ca in Uniunea Europeana speranta de viata a femeilor a ajuns la 83,6 ani, iar in randul barbatilor, la 78,1 ani, ceea ce inseamna o diferenta de 5,5 ani. In Romania, speranta de viata a barbatilor este de 71,4 ani, iar a femeilor, de 78,7 ani.

Conform studiului Eurostat, principalele cauze de deces in randul barbatilor sunt bolile de inima, cancerul, traumatismele, bolile respiratorii cronice si accidentul vascular cerebral.

Potrivit expertilor de la Harvard Medical School, exista mai multe motive pentru care raportul dintre decesele la barbati si decesele la femei, care este aproximativ egal in tinerete, in timp incepe sa favorizeze femeile.

Explicatia se regaseste in stilul de viata al barbatilor si in faptul ca acestia:

Isi asuma riscuri mai mari

Responsabil pare sa fie "destinul biologic" al barbatului. Lobul frontal al creierului, partea care controleaza judecata si evaluarea consecintelor unei actiuni, se dezvolta mai incet la baieti si barbati tineri, decat la fete si femei tinere. Probabil ca acest lucru contribuie la faptul ca mult mai multi baieti si barbati mor in accidente sau din cauza violentei. Deasemenea predispozitia spre viciu este mai mare in randul barbatilor: fumeaza mai mult, beau mai mult.

Au locuri de munca mai periculoase

Numarul barbatilor il depaseste cu mult pe cel al femeilor in meseriile riscante, cum ar fi cele de militar, pompier sau muncitor pe santierele de constructii.

Nivelul scazut de estrogen

Barbatii au cu 50% mai multe riscuri sa moara din cauza bolilor de inima, decat femeile.

O posibila explicatie ar putea fi faptul ca barbatii au niveluri mai mici de estrogen. De asemenea, contribuie si superficialitatea cu care barbatii trateaza problemele de sanatate, in speta hipertensiunea arteriala si nivelul de colesterol nefavorabil.

Predispozitie suicidara mai mare

In ciuda faptului ca depresia este mai frecventa in randul femeilor, numarul barbatilor care se sinucid este mai mare. Unii specialisti atribuie acest lucru tendintei barbatilor de a evita sa ceara ajutor medical, dar si normelor culturale care descurajeaza barbatii sa solicite ajutor.

Conectivitate sociala mai scazuta

Din motive inca neclare, persoanele cu legaturi sociale mai slabe si mai putine tind sa aiba un risc mai mare de deces. Iar procentul barbatilor conectati social este mai scazut decat al femeilor.

Evita sa mearga la medic

Statisticile arata ca barbatii sunt mult mai susceptibili decat femeile in a evita controalele medicale de rutina si mult mai putin dornici sa mearga la medic atunci cand au o problema. Ei amana cat pot de mult vizita la doctor.

In plus, o cercetare publicata in Immunity & Ageing arata ca sistemul imunitar al femeilor imbatraneste mai lent decat cel al barbatilor, fapt ce explica si mai bine de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii, noteaza Med Life.

Cercetatorii au analizat sangele unor voluntari sanatosi din Japonia, cu varste cuprinse intre 20 si 90 de ani si s-a constatat ca, la ambele sexe, numarul total de leucocite (celulele albe, responsabile cu apararea organismului) a scazut odata cu varsta.

Numarul de neutrofile a scazut si el, la ambele sexe.

In schimb, s-a observat ca numarul limfocitelor a scazut la barbati si a crescut la femei, spre batranete - in conditiile in care barbatii tineri au, in general, niveluri mai ridicate ale limfocitelor decat femeile de aceeasi varsta, iar pe masura ce inainteaza in varsta, numarul de limfocite devine comparabil.

Privind mai in detaliu a devenit evident ca rata de declin in celulele T si celulele B a fost mai lenta pentru femei decat pentru barbati. Deasemenea, s-a constatat ca declinul pentru IL-6 si IL-10 a fost mai accentuat la barbati si a existat o scadere a numarului de celule rosii corelata cu varsta la barbati, dar nu si la femei.

"Aceasta diferenta intre barbati si femei, in procesul de imbatranire a sistemului imunitar, este una din multele care se instaleaza pe masura ce imbatranim. Procesul de imbatranire este diferit pentru barbati si femei, din mai multe motive. Femeile au mai mult estrogen decat barbatii, iar asta pare sa le protejeze de boli cardiovasculare pana la menopauza. Hormonii sexuali, de asemenea, afecteaza sistemul imunitar, in special anumite tipuri de limfocite. Deoarece oamenii imbatranesc in mod diferit, parametrii imunologici ai unei persoane ar putea fi folositi pentru a furniza varsta biologica adevarata", a explicat prof. Katsuiku Hirokawa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Un studiu realizat în Germania arată că una dintre băuturile preferate ale oamenilor, pe care unii o consumă zilnic, are în componență rămășițe de insecte. Unii consumatori de ceai...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Eurostat, #studiu, #barbati, #Femei, #varsta, #speranta de viata , #romani