Azi incepe Postul Pastelui, cel mai lung si aspru, cu doar doua dezlegari la peste

Luni, 27 Februarie 2017, ora 07:52
6355 citiri
Azi incepe Postul Pastelui, cel mai lung si aspru, cu doar doua dezlegari la peste
Foto: Arhiva Pixabay

Azi incepe Postul Pastelui, care este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante din an si, de aceea, se mai numeste si postul mare.

In acest post, care dureaza 40 de zile, la care se adauga saptamana Patimilor, sunt doar doua dezlegari la peste, in 25 martie de Buna Vestire si in 9 aprilie, de Florii.

Postul Pastelui este numit si postul aspru, pentru ca acele persoane care nu au probleme de sanatate si il pot tine trebuie sa manance mai putin, sa acorde mai mult timp rugaciunii, sa evite certurile, discutiile contradictorii si barfele.

In prima saptamana din post, de luni pana joi, in fiecare seara au loc slujbe speciale cunoscute sub numele de Canonul cel Mare sau Canonul Sfantului Andrei Criteanul. Acest canon, care are 250 de strofe, este citit integral in cea de-a cincea miercuri din post.

In perioada Postului Mare, incepand din 4 martie, prima sambata din post, si pana in 8 aprilie, Sambata lui Lazar, vor fi oficiate slujbe de pomenire a mortilor.

Motivul principal al postirii era pregatirea catehumenilor care urmau sa fie botezati de Paste sa intre in biserica.

Citeste si:

Ce inseamna pentru romani traditiile de Paste: Cati merg la biserica, se spovedesc sau tin post

Cum sarbatorim de Paste un nou inceput - De la biserica la obiceiurile din popor

Cu ce ne hranim in Postul Pastelui

In timp, Postul Pastelui a devenit o perioada de pregatire spirituala pentru ca toti crestinii sa sarbatoreasca Invierea Mantuitorului Iisus Hristos.

Postul mare dateaza dinainte de inceperea activitatii mesianice a Mantuitorului. In primele secole se obisnuia sa se posteasca doar in Vinerea Patimilor sau cateva zile inainte.

La sfarsitul secolului al III-lea, postul mare a fost impartit in doua: postul prepascal, cunoscut sub numele postul "paresimi" - cuvant care desemna cele patruzeci de zile ale postului, "quadragesima" insemnand "patruzeci" in limba latina -, care tinea pana in Duminica Floriilor si postul Pastilor (postul pascal), care tinea o saptamana, incepand cu Duminica Floriilor si incheindu-se cu Duminica Invierii Domnului.

In urma Sinodului I ecumenic de la Niceea, din anul 325, in Biserica de Rasarit s-a stabilit ca durata postului sa fie de sapte saptamani, durata care a ramas valabila pana in zilele noastre.

In calendarul bizantin, postul mare incepe in lunea de dupa Duminica izgonirii lui Adam din Rai, iar in cel latin, cu Miercurea Cenusii.

Postul inseamna alimente fara carne, branza, lapte, oua si peste. Vin si ulei se consuma cate putin, sambata si duminica.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Postul Pastelui , #Paste