Avertizarile de inundatii pentru raurile din 16 judete si pe Dunare, prelungite

Vineri, 21 Mai 2010, ora 16:04
1447 citiri
Avertizarile de inundatii pentru raurile din 16 judete si pe Dunare, prelungite
Foto: Arhiva

Hidrologii au prelungit avertizarile de cod galben si portocaliu de cresteri de debite pentru raurile din 16 judete, de vineri, ora 16.00, pana sambata, la ora 16.00.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA), fenomenele vizate sunt cresteri de debite si niveluri peste cotele de atentie si mentinerea peste cotele de inundatie prin propagare.

Astfel, se mentine codul portocaliu pe raurile Crasna (aval S.H. Domanesti), Timis (aval S.H. Graniceri) si Barzava (sector aval S.H. Gataia), aferente judetelor Satu Mare si Timis.

Hidrologii au decis sa instituie cod galben de cresteri de debite pentru raurile Viseu, Iza, Lapus, Somesul superior (amonte Dej), Somesul inferior (aval confluenta Lapus), Muresul superior (sectorul Suseni-Dej), Tarnava Mica (sectorul amonte Tarnaveni), Raul Negru, pe cursurile superioare si mijlocii ale Sucevei, Moldovei si Bistritei si pe cursurile superioare ale Trotusului si Prutului.

In plus, se mentine codul galben pe raurile Tur, Crasna (sectorul amonte Domanesti), Barcau (aval S.H. Salard), Crisul Negru (Holod si sector aval confl. Holod), Bega Veche, Timis (pe sectorul aval Lugoj - amonte Graniceri), Barzava (amonte S.H. Gataia), Moravita, Tarnava Mica (Tarnaveni) si Olt mijlociu (Hoghiz) aferente judetelor Maramures, Satu Mare, Salaj, Bihor, Timis, Caras Severin, Mures, Alba, Covasna, Brasov, Bacau, Neamt, Suceava si Botosani.

Hidrologii mentioneaza ca fenomenele se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.

Hidrologii au extins codul galben de cresteri de debite pe Dunare

De asemenea, hidrologii au extins codul galben de cresteri ale debitelor si nivelurilor cu depasiri ale cotelor de atentie pe Dunare, valabil de sambata, ora 06.00, pana pe 28 mai, la ora 06.00, pentru sectoarele Gruia, Fetesti si Cernavoda din judetele Mehedinti, Ialomita si Constanta.

Astfel, hidrologii instituie cod galben pe Dunare incepand de sambata, la ora 06.00, local la Gruia, si incepand cu 28 mai la Fetesti si Cernavoda. In plus se mentine avertizarea hidrologica pe Dunare pe sectorul Calafat-Zimnicea din judetele Dolj, Olt si Teleorman, si la Isaccea (Tulcea).

Hidrologii au emis joi un cod galben de cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie pe Dunare, valabil de sambata, ora 06.00, pana joi, la ora 06.00, potrivit avertizarii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Sectorul afectat este cel din aval de Sistemul Hidroenergetic Portile de Fier. "Avand in vedere situatia hidrologica actuala, prognoza evolutiei situatiei hidrometeorologice din Bazinul Dunarii amonte de intrarea in tara (Bazias) precum si exploatarea Sistemului Hidroenergetic Portile de Fier se prognozeaza producerea de cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie pe Dunare (sectorul aval de Portile de Fier)", se arata in avertizarea hidrologilor.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#avertizari hidrologice, #crestere nivel Dunare , #meteo