Pericolul nestiut din merele pe care le dam copiilor nostri. Seful ANPC: Evitati fructele care arata perfect!

Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 18:0622458 citiri
Pericolul nestiut din merele pe care le dam copiilor nostri. Seful ANPC: Evitati fructele care arata perfect!
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Horia Constantinescu - numit presedinte al Protectiei Consumatorului acum o luna - ii sfatuieste pe romani sa evite fructele care arata perfect, din cauza ca acestea pot fi tratate cu pesticide periculoase, printre care se numara si unul numit imazalil.

Imazalilul a fost creat in urma cu 36 de ani si este principalul ingredient dintr-o intreaga serie de pesticide cu care se stopesc semintele, fructele si legumele ca sa isi pastreze aspectul proaspat mai mult timp. Pana aici, toate bune!

Problema este ca, in 1999, Agentia de Protectia Mediului din SUA (o institutie a guvernului federal american) a stabilit ca imazalilul "poate cauza cancer la om". Ulterior, au aparut chiar legi in Statele Unite potrivit carora imazalilul e cancerigen. Cu toate acestea, americanii n-au interzis folosirea substantei.

Nici UE nu le-a interzis producatorilor de fructe si legume sa foloseasca imazalilul. In schimb, le-a impus limite in utilizarea lui, incercand sa-i fereasca si pe consumatori de imbolnavirile pe care pesticidul le poate provoca.

Spre exemplu, legislatia europeana prevede ca producatorii pot stropi citricele cu solutie in care se gaseste imazalil. Dar trebuie sa prepare solutia in asa fel incat intr-un kilogram de fructe sa nu ramana mai mult de 5 miligrame de imazalil (retinut, in principal, in coaja, care nu e comestibila).

Iar in cazul merelor, perelor si gutuilor, in kilogramul de fructe n-ar trebui sa ramana mai mult de 2 miligrame de imazalil (fixat, in mare parte, tot pe coaja fructelor).

Dar cum aflam cat imazalil consumam? In mod normal, pe etichetele fructelor si legumelor ar trebui sa scrie ce resturi de pesticide contin alimentele si in ce cantitate. Dar momentan nici producatorii, nici comerciantii nu-i dau consumatorului aceste informatii, din cauza ca legislatia europeana nu-i obliga.

In urma cu 3 ani, ANPC le-a impus comerciantilor sa-i informeze pe romani, in magazine, ca nu recomanda consumul cojilor de citrice tratate cu imazalil. Dar la mere, pere sau gutui nu gasim nicio informatie privind pesticidele cu care au fost tratate fructele si nici cu privire la cantitatea in care au fost aplicate chimicalele.

Asa ca singura solutie care-i ramane romanului este sa isi aproximeze singur consumul de imazalil. Spre exemplu, 5-6 mere mari cantaresc aproximativ un kilogram (care contine, potrivit legii, cel mult 2 miligrame de imazalil) . Or, asta inseamna ca fiecare fruct ar contine intre 0,33 si 0,4 miligrame de imazalil.

In aceste conditii, din calculele noastre, un adult de 70 de kilograme ar trebui sa manance, constant, peste 9 fructe mari pe zi ca sa depasesca doza maxima de imazalil considerata sigura de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

In schimb, pentru un copil de 25 de kilograme (greutate normala la varsta de 7-8 ani), 4 fructe mari, tratate cu o doza consistenta de imazalil ar putea fi suficiente pentru a depasi cantitatea maxima de pesticid care, potrivit Autoritatii europene, poate fi ingerata zilnic fara riscuri.

Si asta in conditiile in care merele n-ar contine mai mult imazalil decat permite legea (fapt pentru care nu avem nicio garantie, de vreme ce nu se pot testa toate fructele care ajung pe piata).

Horia Constantinescu: Ce gasim in comert, mere sau lumanari? De unde stiu eu ca 3 fructe pe zi nu-l imbolnavesc pe copil?

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sustine ca imazalilul nu ne imbolnaveste intr-o zi. Consumat constant, in timp, insa, el poate deveni foarte periculos, mai ales pentru copii.

"Oare daca ii dau copilului cate 3 mere aduse din strainatate pe zi (cele mai multe vin la noi din Polonia), acea cantitate de reziduri de pesticid permisa de lege pe care ele o contin nu-l va intoxica, in timp? Oare nu este si acesta unul dintre motivele care au dus la cresterea imbolnavirilor de cancer infantil?

Cand ne vom trezi oare? Stropirea cu fungicide ca imazalil nu protejeaza decat interesele economice ale producatorului si nicidecum pe cele consumatorului, care are tot dreptul sa fie sanatos.

Pai haideti sa va spun asa: pe vremea mea, daca luam cateva mere si nu le mancam in 3-4 zile, ele se stricau. Astazi, daca iti iei mere - mai ales din cele din afara - raman neschimbate o multime de timp. De ce? Pentru ca sunt stropite cu pesticide si acoperite cu ceara, ca sa isi pastreze caracteristicile mai mult timp. Si atunci va intreb: daca tot au ele atata ceara, nu mai bine le-am folosi noi ca lumanari si am cauta pentru copiii nostri niste mere care sa nu mai aiba atatea adaosuri?