Pericolul nestiut din merele pe care le dam copiilor nostri. Seful ANPC: Evitati fructele care arata perfect!

Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 18:06
24233 citiri
Pericolul nestiut din merele pe care le dam copiilor nostri. Seful ANPC: Evitati fructele care arata perfect!
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Horia Constantinescu - numit presedinte al Protectiei Consumatorului acum o luna - ii sfatuieste pe romani sa evite fructele care arata perfect, din cauza ca acestea pot fi tratate cu pesticide periculoase, printre care se numara si unul numit imazalil.

Imazalilul a fost creat in urma cu 36 de ani si este principalul ingredient dintr-o intreaga serie de pesticide cu care se stopesc semintele, fructele si legumele ca sa isi pastreze aspectul proaspat mai mult timp. Pana aici, toate bune!

Problema este ca, in 1999, Agentia de Protectia Mediului din SUA (o institutie a guvernului federal american) a stabilit ca imazalilul "poate cauza cancer la om". Ulterior, au aparut chiar legi in Statele Unite potrivit carora imazalilul e cancerigen. Cu toate acestea, americanii n-au interzis folosirea substantei.

Nici UE nu le-a interzis producatorilor de fructe si legume sa foloseasca imazalilul. In schimb, le-a impus limite in utilizarea lui, incercand sa-i fereasca si pe consumatori de imbolnavirile pe care pesticidul le poate provoca.

Spre exemplu, legislatia europeana prevede ca producatorii pot stropi citricele cu solutie in care se gaseste imazalil. Dar trebuie sa prepare solutia in asa fel incat intr-un kilogram de fructe sa nu ramana mai mult de 5 miligrame de imazalil (retinut, in principal, in coaja, care nu e comestibila).

Iar in cazul merelor, perelor si gutuilor, in kilogramul de fructe n-ar trebui sa ramana mai mult de 2 miligrame de imazalil (fixat, in mare parte, tot pe coaja fructelor).

Canitatea maxima de imazalil rezidual permis de lege in cazul unui kilogram de mere

Cat imazalil putem consuma zilnic, fara sa ne imbolnavim?

Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, pe termen lung, putem ingera, fara riscuri pentru sanatate, cel mult 0.025 mg de imazalil per kilogram corp/zi. Din cate intelegem, asta inseamna ca o persoana de 70 de kilograme poate consuma zilnic 1,75 miligrame de imazalil pe zi fara sa se imbolnaveasca din aceasta cauza (cel putin in teorie!).

Pe termen scurt, Autoritatea sustine, insa, ca n-ar trebui sa depasim cantitatea de 0.05 miligrame de imazalil per kilogram corp pe zi. Astfel, persoana de 70 de kilograme n-ar trebui sa consume frecvent mai mult de 3,5 miligrame de imazalil, din intelegerea noastra.

Dar cum aflam cat imazalil consumam? In mod normal, pe etichetele fructelor si legumelor ar trebui sa scrie ce resturi de pesticide contin alimentele si in ce cantitate. Dar momentan nici producatorii, nici comerciantii nu-i dau consumatorului aceste informatii, din cauza ca legislatia europeana nu-i obliga.

In urma cu 3 ani, ANPC le-a impus comerciantilor sa-i informeze pe romani, in magazine, ca nu recomanda consumul cojilor de citrice tratate cu imazalil. Dar la mere, pere sau gutui nu gasim nicio informatie privind pesticidele cu care au fost tratate fructele si nici cu privire la cantitatea in care au fost aplicate chimicalele.

Asa ca singura solutie care-i ramane romanului este sa isi aproximeze singur consumul de imazalil. Spre exemplu, 5-6 mere mari cantaresc aproximativ un kilogram (care contine, potrivit legii, cel mult 2 miligrame de imazalil) . Or, asta inseamna ca fiecare fruct ar contine intre 0,33 si 0,4 miligrame de imazalil.

Cat imazalil putem consuma zilnic, fara sa ne imbolnavim

In aceste conditii, din calculele noastre, un adult de 70 de kilograme ar trebui sa manance, constant, peste 9 fructe mari pe zi ca sa depasesca doza maxima de imazalil considerata sigura de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

In schimb, pentru un copil de 25 de kilograme (greutate normala la varsta de 7-8 ani), 4 fructe mari, tratate cu o doza consistenta de imazalil ar putea fi suficiente pentru a depasi cantitatea maxima de pesticid care, potrivit Autoritatii europene, poate fi ingerata zilnic fara riscuri.

Si asta in conditiile in care merele n-ar contine mai mult imazalil decat permite legea (fapt pentru care nu avem nicio garantie, de vreme ce nu se pot testa toate fructele care ajung pe piata).

Horia Constantinescu: Ce gasim in comert, mere sau lumanari? De unde stiu eu ca 3 fructe pe zi nu-l imbolnavesc pe copil?

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sustine ca imazalilul nu ne imbolnaveste intr-o zi. Consumat constant, in timp, insa, el poate deveni foarte periculos, mai ales pentru copii.

"Oare daca ii dau copilului cate 3 mere aduse din strainatate pe zi (cele mai multe vin la noi din Polonia), acea cantitate de reziduri de pesticid permisa de lege pe care ele o contin nu-l va intoxica, in timp? Oare nu este si acesta unul dintre motivele care au dus la cresterea imbolnavirilor de cancer infantil?

Cand ne vom trezi oare? Stropirea cu fungicide ca imazalil nu protejeaza decat interesele economice ale producatorului si nicidecum pe cele consumatorului, care are tot dreptul sa fie sanatos.

Pai haideti sa va spun asa: pe vremea mea, daca luam cateva mere si nu le mancam in 3-4 zile, ele se stricau. Astazi, daca iti iei mere - mai ales din cele din afara - raman neschimbate o multime de timp. De ce? Pentru ca sunt stropite cu pesticide si acoperite cu ceara, ca sa isi pastreze caracteristicile mai mult timp. Si atunci va intreb: daca tot au ele atata ceara, nu mai bine le-am folosi noi ca lumanari si am cauta pentru copiii nostri niste mere care sa nu mai aiba atatea adaosuri?

Horia Constantinescu, presedintele ANPC. Foto: Alexandra Pandrea/Hepta.ro

Va spun, nici macar nu e neaparat nevoie sa faci analize sa stabilesti ca merele au imazalil. E trecut in certificatele de calitate (care insotesc fructele de la producator la comerciant - n.red.) cu ce sunt ele stropite. Multe au ceara. Unele au imazalil....

Stiu ca multe lume a zis ca n-am vorbit frumos cand am spus ca am ajuns sa fim pelicanii Europei. Dar asa este: am ajuns sa inghitim orice ni se serveste si asta nu e bine", a declarat Horia Constantinescu.

Cum evitam pericolul alimentar

Horia Constantinescu spune ca legile nu permit la acest moment retragerea de pe piata a fructelor si legumelor tratate cu imazalil.

"Potrivit legislatiei europene (anume potrivit Regulamentelor europene 1107/2009 si 705/2011 - n.red.) imazalilul poate fi folosit pana in 2021.

Acum, cata vreme doza de imazalil folosita nu depaseste maximele admise de lege, nu putem retrage fructele de la comercializare.

Noi strangem acum date - analizam cantitatile si fluxurile de marfa din piata - si pregatim o initiativa legislativa. Ce vrem sa facem?

Va spun asa: am fost de curand intr-o emisiune, alaturi de un medic, care spunea ca anual se depisteaza 500 de cazuri noi de cancer la copii, in Romania. Mai mult de un copil diagnosticat cu cancer pe zi avem in tara! Oare n-or fi de vina si adaosurile astea din alimentatie, inclusiv din fructe si legume?

Visul meu este sa reusim sa facem la legume si fructe o etichetare ca la pachetele de tigari. Asa cum pe pachetul de tigari scrie ca fumand poti face cancer, asa sa scrie si la fructe 'cat au consumat fructe cu imazalil, 500 de copiii s-au imbolnavit de cancer'", a explicat presedintele ANPC pentru Ziare.com.

Pana sa se schimbe legislatia, Horia Constantinescu spune ca si consumatorii pot invata sa evite fructele cu imazalil.

"Nu scrie pe eticheta care fructe sunt tratate? Chiar daca nu scrie, se vede. La mar, spre exemplu, lipsa oricarui parazit si lipsa oricaui defect, a oricarei urme ca fructul s-a batut, e semn ca a fost tratat.

Trebuie sa-i invatam pe oameni sa nu mai aleaga direct fructele care au un aspect perfect. Eu tin minte ca in copilarie taiam merele ca sa nu le mananc cu tot cu viermisori. Si glumeam cu prietenii, spunand ca trebuie sa manacam ciresele repede, ca au 'carne' prin ele. Erau in fructe niste daunatori care dovedeau ca ele n-au fost intoxicate cu pesticide!

Asa am mancat noi si nici nu ne-am imbolnavit si nici n-am murit din cauza asta", a mai spus Horia Constantinescu.

Potrivit ANSVSA, fructele trebuie spalate temeinic inainte de consum pentru indepartarea reziduurilor de pesticide ramase pe coaja. In plus, in cazul unora dintre fructe, cum ar fi citricele, coaja n-ar trebui consumata deloc.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Protectia Consumatorilor, #fructe tratate imazalil, #imazalil coaja fructe , #consumatori