Afacerile BOR. Cum functioneaza masinaria de facut bani prin care Biserica si-a cladit un adevarat imperiu financiar

Sambata, 27 Februarie 2021, ora 22:50
Autor: Andreea Ruxanda
Afacerile BOR. Cum functioneaza masinaria de facut bani prin care Biserica si-a cladit un adevarat imperiu financiar
Averile Bisericii Ortodoxe Romane FOTO Facebook/BOR

Biserica Ortodoxa Romana nu duce lipsa de bani, fiind una dintre cele mai profitabile institutii din Romania. BOR detine cladiri, terenuri, fabrici, paduri, companii de turism si trusturi de presa. In functie de fiecare parohie, preotii arata fie modest, fie sunt imbracati in aur din cap pana in picioare si sunt plimbati in cele mai luxoase masini.

Credinciosii au avut mai multe momente de indignare de-a lungul timpului. Nu au inteles, de exemplu, de ce nu mai au voie sa vina cu lumanarile de acasa, ci trebuie sa le cumpere pe cele de la biserica. Cu toate ca unii ar spune ca trebuie sa isi procure si lacasul de cult banii intr-un fel sau altul, nu doar prin cutia milei, prin banii de la stat, sau prin donatiile din mediul privat, cert este ca totul a devenit o afacere.

BOR are fabrici, isi face singura lumanarile, bijuteriile, hainele si celelalte obiecte bisericesti, dar percepe si taxe pentru diverse evenimente religioase, cum ar fi cununia, botezul si inmormantarea. Toate acestea duc la un singur lucru, care este si cel mai important. Profitul.

Romania avea 27.384 de lacasuri de cult la sfarsitul anului 2015, dintre care aproape 60%, adica 16.400, apartineau BOR, potrivit Secretariatului de Stat pentru Culte. In momentul in care aceste cifre au fost facute publice, s-a iscat un conflict in spatiul public. Oamenii au realizat ca nici daca sunt adunate toate scolile si spitalele din Romania, tot nu se ajunge la aceasta cifra uriasa.

La sfarsitul anului 2017, Romania avea 576 de spitale, dintre care 367 de stat, si 7.047 de unitati scolare, atat publice cat si private, potrivit INS.

BOR avea o avere estimate la 420 de milioane de euro si detinea 35.000 de hectare de padure si 40.000 de hectare de teren arabil, in 2011, potrivit unei investigatii TVR.

In luna februarie a acestui an, cand Guvernul a dezbatut bugetul pentru 2021, un val de indignare a venit din partea BOR cand premierul Florin Citu a anuntat ca o sa taie din bugetele institutiilor de stat si ca se vor aloca 28 de milioane de lei pentru sprijinul cultelor.

Initial, a parut o taiere drastica, in conditiile in care, in 2020, cultele au primit, in total, 248,968 de milioane de lei. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. Anul trecut a fost aprobat un buget de 10 milioane de lei pentru "sustinerea cultelor", dar apoi s-au mai dat bani prin rectificari bugetare pana la suma de 248,968 de milioane de lei.

Cu alte cuvinte, bugetul propus in 2021 este aproape de trei ori mai mare decat cel propus anul trecut, iar suma poate sa creasca considerabil prin rectificarile bugetare.

In subordinea BOR se afla si Radio Trinitas, Trinitas TV, Ziarul Lumina si agentia de stiri Basilica.

In 2013, jurnalistii de la Adevarul au facut publice mai multe afaceri manevrate de Arhiepiscopiile din subordinea BOR, care mai de care mai banoase, cum ar fi in constructii sau in imobiliare.

Arhiepiscopia Sibiului

La vremea respectiva, Mitropolia Sibiului avea o editura, iar Arhiepiscopia o tipografie, producea si vindea lumanari si colportaj religios si avea venituri si din chirii.

Diaconul Stefan Toma a spus atunci ca majoritatea spatiilor sunt sociale si ca "in fiecare contract de inchiriere pentru spatiile locative este mentinuta suma cu care proprietarul contribuie la subventionarea chiriei (peste 50 la suta din valoarea de piata a chiriei)".

Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia

Arhiepiscopia Alba Iulia detinea, pe langa biserici, case parohiale si terenuri in Alba si Mures, o fabrica de lumanari, o tipografie, un post de radio si o organizatie sociala care derula proiecte in valoare de milioane de euro, finantate predominant din fonduri europene, potrivit sursei citate.

In 2010, Arhiepiscopia era actionar cu 3,63 la suta la societatea Prodcomplex SA Targu Mures, cu obiect de activitate in domeniul fabricarii placilor, tuburilor si profilelor din material plastic. Ulterior, firma a fost delistata de pe bursa.

Fabrica de lumanari aproviziona atat Alba, cat si Mures. Organizatia sociala, "Filantropia Ortodoxa", administra cea mai mare retea de case de tip familial din cuprinsul Patriarhiei Romane, respectiv 18 astfel de centre in care stateau circa 230 de copii. Asociatia detinea, in total, 64 de centre sociale pentru copii, varstnici, oameni ai strazii sau persoane cu handicap, valoarea proiectelor derulate fiind de peste cinci milioane de euro la momentul respectiv.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Mitropolia Moldovei si Bucovinei este una dintre cele mai bogate. Avea un hotel in statiunea Durau, dar si sase vile folosite in acelasi scop, independente de manastire. Ultima supravietuitoare a familiei Sturdza a lasat mostenire Mitropoliei un castel, la Miclauseni.

In 2013, detinea circa 10.000 de hectare de padure, dintre care 9.615 hectare au fost retrocedate de Ocolul Silvic Targu Neamt, Mitropolia obtinand si cladirile construite pe terenul respectiv.

Astfel, a primit sediul Ocolului Silvic Targu Neamt, sediul de brigada silvica de la Manastirea Neamt, cantonul silvic de locuit de la pepiniera silvica Dumbrava, cantonul silvic de locuit de la Carbuna, cantonul cu etaj de la Manastirea Neamt, sediul de brigada silvica de la Secu si cabana forestiera Secu. Preotii au mai obtinut si cabana de vanatoare a lui Ceausescu de la Nemtisor, impreuna cu alte trei cabane si chioscul de vanatoare.

Arhiepiscopia Tomisului

Daca despre Arhiepiscopia Tomisului s-a scris in trecut ca avea datorii si ca avea conturile blocate, nu se poate spune acelasi lucru si despre cel care o conduce, IPS Teodosie. Unul dintre cele mai luxoase complexuri bisericesti din Romania este cel care a pornit de la o mostenire primita de Teodosie, un hectar de pamant la Dorna Arini.

Ulterior, oamenii bisericii au cumparat alte loturi de la localnici. In prezent, complexul este ridicat pe o suprafata de peste 20 de hectare si este finantat majoritar din fonduri alocate de Secretariatul de Stat pentru Culte. Initial, s-a construit o biserica. Acum sunt ridicate un hotel de 3 stele, spatii de productie, sala de conferinte, restaurant si baza de tratament balnear.

Manastirea din Arini i-a cedat lui Teodosie, in 2010, un hotel, doua case si 19 hectare de teren.

Mitropolia Clujului

Mitropolia Clujului are, printre altele, postul de radio Renasterea, editura cu acelasi nume, revista Tabor, dar si Centrul de pelerinaje Renasterea.

De exemplu, Centrul de pelerinaje Renasterea are, la momentul actual, o cifra de afaceri de 20.728.490 de lei, profit net de 1.495.423 de lei si trei angajati.

Pe de alta parte, este adevarat ca multe dintre institutiile aflate in subordinea BOR fac diverse acte caritabile pentru oamenii vulnerabili, nevoiasi. Au centre in care ii ingrijesc, le doneaza bunuri sau mancare si au proiecte filantropice. De exemplu, doar Arhiepiscopia Tomisului a avut actiuni sociale de peste un milion de euro, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul lor.

Mai puteti citi:

 Articol citit de 55321 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Ioan Danila
  01.03.2021, 01:18
  Hai Doamna Firea! Ce faci! Nu le mai faci o donație?
  Sau ai epuizat fondurile cu Catedrala Neamului și Muntele Athos?
  Avem deja o generație pierdută educațional și de ce nu existențial și noi aruncăm fonduri intr-o lume inexistentă și continuăm să ne lăsăm manipulați de toate dogmele inclusiv de cea a criminalilor ce răspandesc această Pandemie in care ne aflăm.
  Comentariu inadecvat
  cititoru
  28.02.2021, 13:51
  Vreau si cealalta extrema
  Nu de alta, dar sunt de parere ca in interiorul bisericii se intampla la fel ca si in societate: bogatii devin tot mai bogati - saracii devin tot mai saraci. Vreau referire la institutiile si preotii bogati, precum si la institutiile si preotii saraci. Mi se pare ca ii condamnam pe toti, in bloc si comitem astfel o mare nedretate. O parohie saraca dintr-un sat de oameni saraci din Moldova n-are cum sa adune milioanele si miliardele de care vorbim- si ramane o parohie saraca. Dar preotul este presat de contributia pe care el trebuie sa o plateasca la episcopie, la patriarhie, etc. Si ramane si mai saraca. Ei, bine, niste informatii din aceasta zona, se poate?
  qv574Fd
  28.02.2021, 12:53
  bor
  ar fi bine sa stim si cat incaseaza pe chitanta de la enoriasi (fara ch.se poate aprecia ) si averile celorlante culte in special catolic !
  CosmaRacoare
  28.02.2021, 10:10
  Daca s-ar intoarce Cristos...
  Ar avea foarte mult de lucru,in primul rand cu biciul...toti ticalosii astia din poza,cei de la vatican sau din toate bisericile ar trebui batuti cu biciul in piata publica,pina la singe si pusi sa faca sute de matanii .Oare asa s-a prezentat Isus Cristos credinciosilor in gradina Ghetsimani????...plin de aur si coborind dintr-o trasura aurita????Ei sunt ticalosii care prostesc oamenii saraci cu duhul!Mai cred ei in viata de apoi sau in RAi!?Dupa avaritia de care sunt cuprinsi nu vor avea loc nici in iad!
  Ilenuca
  28.02.2021, 09:43
  vocația șmecheriei
  Pe langa casă și masină/mașini proprii, o samă de "Prea Sfințiile lor" se folosesc de preoție ca să-și rezolve: casă si facultă și masină și slujbă grasă (popie, avocatură, intrarea in politică, mai nou) pentru fiecare copil. Foarte grețos cum se lipesc de lăcașul și funcția lor ca lipitorile de gazdă.
  mutu2
  28.02.2021, 09:32
  Fariseii de ieri și de azi
  Nu s-a schimbat nimic in 2000 de ani și nici nu se va schimba.BOR este cel mai mare "partid politic" din Romania. Sărăcia asociată și cu boala și disperarea populației le aduce profituri fabuloase.
  niculaeda
  28.02.2021, 05:56
  @razvanus 23:42
  - se pare ca i-ai agitat pe cei care shtiu adevaru' despre biserica ! doneaza tot razvanush , ca apa si paine uscata se mai gaseshte in romania ! 🤣
  Comentariu inadecvat
  Flying_Dutchman
  28.02.2021, 01:19
  Ziare.com in sfârșit ași publicat și voi un articol ca lumea!
  Bravo voua că ați avut curajul ca să-l postați!
  Asta este adevarata jurnalistică!
  razvanus
  28.02.2021, 13:05
  Crezi că vei trăi 200 de ani, merită să îți bați joc de tine?!
  Stai fără grijă tu om nebun că Romania va rămane o țară creștin ortodoxă și peste decenii, la fel ca țările vecine unde dictează bunul simț, nu banul fără măsură și lăcomia. Nimeni NU va reuși să transforme Europa de Est și Rusia in țări catolice, protestante.
  Au mai incercat mulți alții inainte de voi, dar au eșuat.
  Mai bine fără Uniunea Europeană și SUA decat fără credință reală.
  MyTwoCents
  28.02.2021, 03:48
  Iar eu iti spun atat tie cat si clonelor tale, ...
  ... la fel de simplu, siktir.