Avem nevoie de Catedrala Mantuirii!

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Luni, 15 August 2016, ora 12:55
21614 citiri

Avem sau nu avem nevoie de o catedrala in inima Capitalei? O intrebare extrem de sensibila, care, fara sa realizam, a divizat astazi societatea romaneasca.

Sunt foarte multe voci critice care contesta proiectul. Impinse dincolo de limite, argumentele se surpa insa usor in lipsa unui fundament solid.

Sunt constient ca multi nu vor fi de acord cu abordarea mea. Insa eu sunt un cetatean care sustine din convingere acest demers si simt nevoia sa spun public de ce cred ca trebuie sa avem o catedrala, asa cum orice capitala europeana are.

Pentru intelegerea corecta a ceea ce afirm, precizez ca respect toate cultele din Romania si le consider o bogatie spirituala. Prin urmare, este important sa le protejam si sa le garantam toate drepturile.

Nu am judecat niciodata oamenii din jurul meu prin prisma confesiunii religioase. Am copilarit printre luterani, am prieteni catolici, greco-catolici, protestanti, am fost in Templul Coral din Bucuresti de fiecare data cand am fost invitat, am vizitat in repetate randuri Catedrala Westminster din Londra, am fost in familii de musulmani, am locuit in aceeasi camera cu un budist practicant.

Stiu cat de important este sa acceptam si sa ne respectam fara a ne judeca religia.

Realitatea din Romania ne certifica insa, potrivit ultimului recenamant, ca peste 86,5 la suta din romani sunt ortodocsi, 4,6% - catolici, 3,2% - reformati, 1,9% - penticostali, 0,2% - atei.

Asadar, majoritatea populatiei Romaniei este crestina, iar cei mai multi dintre cetateni sunt ortodocsi. De aici pleaca discutia. Merita sau nu majoritatea cetatenilor ortodocsi sa aiba o catedrala in Bucuresti?

Presa si multe organizatii neguvernamentale critica proiectul. Este dreptul lor s-o faca, libertatea de exprimare este esenta fiintei umane si un drept fundamental in democratie. Nu sunt de acord insa cu cei care, prin argumente nerealiste, pur si simplu induc populatia in eroare.

Incercarea de manipulare are limite. Nu Biserica este de vina ca avem un stat atat de corupt. Nu Biserica este de vina ca cei 6 miliarde de euro alocati in fiecare an pentru Sanatate nu sunt gestionati eficient si ca anual zeci de mii de romani care ar putea fi salvati mor in spitale.

Nu Biserica este de vina ca avem o clasa politica incapabila sa mentina linia reformei in Educatie. Nu din cauza Bisericii avem o administratie haotica, care se sufoca in norme si proceduri, fara sa fie in stare sa elaboreze proiecte de dezvoltare a tarii, iar cetatenii romani sa aiba locuri de munca bine platite.

La fel de simpla este si abordarea potrivit careia bisericile ar trebui sa fie din lemn si in spatii mici.

Niciuna nu are nimic in comun cu obiectivul si menirea pentru care se inalta, dupa un secol de incercari, aceasta lucrare cu o valoare de simbol uriasa pentru tot ceea ce inseamna identitatea spirituala a majoritatii populatiei Romaniei.

Nu este o simpla biserica noua, este o Catedrala a Mantuirii, un omagiu adus tuturor celor care au avut de suferit pentru a-si pastra credinta de-a lungul secolelor. Ma refer la cei care au stat ascunsi in pesteri si schituri, dar care au avut puterea de a pastra vie flacara credintei, la conducatorii tarilor romane care au platit cu pretul vietii lor si a celor apropiati, dar n-au renuntat vreodata la credinta.

Matei Brancoveanu avea 12 ani cand a fost decapitat pe 15 august 1714 in fata sultanului Ahmed al III-lea, impreuna cu ceilalti frati ai sai si tatal lor, Constantin Brancoveanu, pentru simplul fapt ca domnitorul n-a vrut sa renunte la credinta sa. Capetele lor au fost infipte in sulite si plimbate prin Constantinopol.

Este o catedrala ctitorita in memoria milioanelor de romani care au avut de suferit in epoca comunista, cand cetatenii au fost prigoniti, intemnitati, multi dintre ei murind in conditii inumane in puscarii, altii dusi la canal sau sacrificandu-si viata in 1989 pentru ca societatea noastra sa fie astazi libera.

Avem nevoie de o catedrala care sa dea Bucurestiului o noua identitate si sunt convins ca, indiferent cat de agresiva si de dura ar fi opozitia fata de aceasta lucrare importanta, cetatenii Romaniei vor sprijini acest demers.

In jurul unor astfel de proiecte ar trebui sa existe consens, nu dezbinare, iar incercarea de politizare a acestui subiect este urata.

Cu siguranta, exista si optiunea unei abordari decente, nu una plina de ipocrizie si de inversunare, lasand impresia in spatiul public ca aceasta constructie este proprietatea unui preot sau moftul unui primar.

Catedrala este a comunitatii si avem obligatia s-o respectam si sa-i intelegem menirea!

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Catdrala Mantuirii Neamului , #Catedrala Mantuirii Neamului