Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Inca un dezastru anticipat la cea mai intarziata autostrada din Romania. "Ne exprimam dezamagirea pentru continuarea in CNAIR a stilului de licitare rupt de realitate"

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 11:02
15448 citiri
Inca un dezastru anticipat la cea mai intarziata autostrada din Romania. "Ne exprimam dezamagirea pentru continuarea in CNAIR a stilului de licitare rupt de realitate"
Foto: Facebook / Asociatia Pro Infrastructura

Membrii Asociatiei Pro Infrastructura acuza Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ca a lansat un caiet de sarcini dezastruos pentru studiul de fezabilitate al proiectului tehnic pentru sectorul Targu Neamt - Ungheni din Autostrada Unirii, A8.

Specialistii independenti in infrastructura grupati in jurul asociatiei mai acuza CNAIR ca a redus "din pix" durata contractului, ceea ce poate genera "blocaje imense la etapa de executie". Cei de la Pro Infrastructura spun ca prestatorul de servicii va trebui sa lucreze din bani proprii pana sa primeasca platile de la autoritati.

Licitatia pentru finalizarea studiului de fezabilitate, a avizelor, autorizatiilor, acordului de mediu si a proiectului tehnic pentru cei 100 de kilometri ai Autostrazii A8 intre Targu Neamt, Iasi si Ungheni (granita cu Republica Moldova) a fost finalizata la inceputul lunii septembrie. Termenul pentru depunerea ofertelor este 28 octombrie 2020. Valoarea estimata a contractului este de 62 de milioane si, in prima faza, avea o durata de 38 de luni.

Asociatia Pro Infrastructura acuza Compania de Drumuri ca a redus "din pix" durata contractului de la 38 la 25 de luni.

"La presiuni electorale ale unor politicieni, CNAIR a redus din pix durata contractului de la 38 la 25 de luni, fara insa a opera modificarea si in duratele defalcate din caietul de sarcini. Stim foarte bine ce blocaje imense la etapa de executie poate produce o pregatire facuta pe genunchi", sustine Pro Infrastructura.

In plus, reprezentantii asociatiei spun ca caietul de sarcini realizat de CNAIR este un "dezastru", plin de erori, contradictii si riscuri ignorate.

"Documentatia dezastru numita de CNAIR "caiet de sarcini" abunda de erori, contradictii, termene pompieristice, riscuri ignorate si plati abia la final. Trecand peste nenumaratele erori flagrante de gramatica si ortografie, observam cum se perpetueaza politica CNAIR prin care toate riscurile posibile si imposibile sunt impinse spre prestator, inclusiv riscul modificarilor legislative ulterioare depunerii ofertelor, riscul ca avizatorii sa intarzie emiterea avizelor sau riscul ca acestia sa emita decizii contradictorii. Prestatorul va trebui inclusiv sa anticipeze retelele de utilitati neidentificate pana in prezent si sa oferteze eventualele studii suplimentare solicitate de proprietarii acestor utilitati", se arata in mesajul publicat de Asociatia Pro Infrastructura de pagina de Facebook.

Mai mult, prestatorii de servicii ar urma sa realizeze lucrarile din bani proprii pana sa primeasca platile de la autoritati.

"Desi initial se solicita analizarea mai multor alternative de traseu si selectarea celei mai avantajoase variante tehnico-economice, pana la urma se bate in cuie traseul stabilit in studiul de fezabilitate din 2010, realizat pe o suma infima si care are numeroase lacune. Si poate cel mai grav aspect este cel referitor la platile CNAIR spre prestator, ce vor fi aprobate abia dupa finalizarea studiilor geotehnice si de teren, studiului de fezabilitate final, proiectului tehnic sau acordului de mediu. Cu alte cuvinte, prestatorul va trebui sa lucreze de zeci de milioane de lei din surse proprii pana sa vada primii bani. Ne exprimam dezamagirea pentru continuarea in CNAIR a aceluiasi stil de licitare rupt de realitate, ce pune bazele unei pregatiri deficitare a proiectelor", explica Pro Infrastructura.

Pas important pentru construcţia unei noi autostrăzi în România. Va avea o lungime de 30,59 km FOTO
Pas important pentru construcţia unei noi autostrăzi în România. Va avea o lungime de 30,59 km FOTO
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis marţi, 23 aprilie, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), documentaţia de atribuire a...
Când va fi gata Autostrada de Centură a Bucureștiului. Șoferii vor putea evita Capitala, cu viteza de 130 km/h FOTO
Când va fi gata Autostrada de Centură a Bucureștiului. Șoferii vor putea evita Capitala, cu viteza de 130 km/h FOTO
Autostrada de Centură a Bucureștiului (A0) este unul dintre proiectele cruciale ale României pentru infrastructura rutieră. Cu ajutorul drumului pe care se va putea circula cu mare viteză,...
#Autostrada Unirii, #Targu Mures, #Iasi, #Ungheni, #asociatia pro infrastructura, #cnair, #contract , #stiri sociale