Spitalul de urgență construit în doar 26 de săptămâni la Piatra Neamț. "Miracolul" atipic românesc al Asociației "Dăruiește viață"

Marti, 27 Iulie 2021, ora 15:57
5055 citiri
Spitalul de urgență construit în doar 26 de săptămâni la Piatra Neamț. "Miracolul" atipic românesc al Asociației "Dăruiește viață"
Secţia modulară a fost predată Spitalului Județean Neamț FOTO Facebook/ Oana Gheorghiu

Asociaţia ”Dăruieşte viaţă” a finalizat Secţia ATI modulară de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, după o investiţie de peste 2,7 milioane de euro, realizată din donaţii şi sponsorizări.

Secţia modulară a fost predată, marţi, 27 iulie, unităţii medicale, urmând a fi demarate procedurile de autorizare în vederea funcţionării. Secţia ATI a spitalului a fost distrusă în incendiul din noiembrie 2020, iar spitalul funcţionează cu doar şase paturi ATI în prezent.

Asociaţia ”Dăruieşte viaţă” a marcat finalizarea construcţiei Spitalului Modular de Terapie Intensivă de la Piatra Neamţ, ”un loc unde pacienţii în stare gravă din tot judeţul vor primi o şansă în plus”.

Puteți urmări un tur virtual al unității medicale proaspăt inaugurate.

”Acest ATI modular este ceea ce ne trebuia pentru a desfăşura activitatea medicală în mod normal. Niciun Spital Judeţean din ţara asta nu poate funcţiona cu doar 6 paturi ATI”, a declarat, marţi, managerul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, Alexandru Filimon.

Acesta a adăugat că Secția ATI a spitalului nu va putea fi folosită un timp îndelungat.

”Secţia ATI din spital nu va putea fi folosită pe o perioadă îndelungată, din discuţiile pe care le-am avut eu personal cu cei de la Parchet. ATI-ul modulat este esenţial pentru activitatea Spitalului Judeţean pentru următorul an cel puţin”, a mai adăugat managerul unităţii medicale.

Reprezentantele Asociaţiei ”Dăruieşte viaţă” – Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu – au precizat că investiţia se ridică la peste 2,7 milioane de euro, banii provenind din donaţii şi sponsorizări. Peste 400 de companii s-au implicat şi peste 10.000 de persoane fizice au donat.

”Ştim că e greu de crezut că astfel de proiecte au o astfel de finalitate (...) Este un loc la standarde europene, un loc în care Secţia de ATI va funcţiona pentru prima dată într-un spital public cu centrală de tratare a aerului, cu platformă de gaze medicale, cu sistem de acces pe bază de cartelă, sistem de alarmare în caz de incendiu, sistem de alarmare a asistentelor. Este un proiect în care Asociaţia Dăruieşte viaţă a investit 2,7 milioane de euro şi care poate funcţiona pe o perioadă de 5 – 10 ani dacă este bine întreţinut”, a declarat Carmen Uscatu.

Aceasta a adăugat: ”Ne dorim foarte mult să arătăm cum se fac lucrurile în România. Faţă de autorităţi le spunem: « Aşa se face!»”.

Construcţia a fost terminată în 26 de săptămâni, fiind mult întârziată din cauza vremii nefavorabile.

Construcţia a fost preluată în proprietate de Spitalul Judeţean Piatra Neamţ care va demara procedurile de autorizare în vederea funcţionării.

În noiembrie 2020, un incendiu a zbucnit în Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, iar zece persoane au decedat.

Douăzeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu într-un imobil din Sibiu. Un bărbat a ajuns la spital
Douăzeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu într-un imobil din Sibiu. Un bărbat a ajuns la spital
Un bărbat a fost intoxicat cu fum şi a fost transportat la spital, în urma unui incendiu izbucnit duminică dimineaţă într-un apartament dintr-un imobil din municipiul Sibiu, iar 20 de...
O femeie de 93 de ani, din Arad, a murit într-un incendiu. Trupul carbonizat a fost găsit de pompieri după stingerea focului
O femeie de 93 de ani, din Arad, a murit într-un incendiu. Trupul carbonizat a fost găsit de pompieri după stingerea focului
O femeie în vârstă de 93 de ani a decedat, în noaptea de miercuri spre joi, după ce casa sa din localitatea Şiria a fost cuprinsă de un incendiu, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de...
#asociatia daruieste viata, #ATI, #sectie, #spital, #piatra neamt, #incendiu, #carmen uscatu, #Oana Gheorghiu , #spital