Armele fabricate la Cugir ajung in toata lumea, mai putin acasa. Ce s-a intamplat cu pistolul mitraliera conceput special pentru Armata Romana

Autor: N.G.
Duminica, 31 Ianuarie 2021, ora 22:50
22902 citiri
Armele fabricate la Cugir ajung in toata lumea, mai putin acasa. Ce s-a intamplat cu pistolul mitraliera conceput special pentru Armata Romana
Pistolul mitraliera realizat la Cugir

Fabricile de armament si munitie din Cugir au reusit sa supravietuiasca economiei de piata, cu mari reduceri de personal si productie. Dintre cei aproape 20.000 de angajati care existau in 1990, in prezent mai lucreaza acolo doar ceva mai mult de 2.000 de persoane.

In fiecare zi, la ora 6.30 dimineata, muncitorii se indreapta spre cele doua zone industriale ale orasului, unde se afla societatile. Una dintre acestea este situata pe Raul Mic, intre doua dealuri, pentru a beneficia de o anumita protectie in situatii de conflict armat.

"Inarmati" cu eugenii, pufuleti, tigari si conserve, muncitorii pasesc pe poarta fabricilor. Incepe o noua zi de lucru, in care vor produce cartuse, mitraliere, tunuri, arme de vanatoare si de infanterie.

Incarcarea prafului de pusca, specialitatea femeilor

In cele doua fabrici sunt posturi pe care lucreaza doar femei sau doar barbati. De exemplu, procesul de incarcare a munitiei cu praful de pusca este destinat exclusiv femeilor pentru ca beneficiaza de o capacitate de concentrare mai mare. Pentru protectia acestora, in apropierea fiecarui post de incarcare cu pulbere, inconjurat cu geamuri blindate, exista un bazin cu apa incalzita in care sa sara daca apare un pericol.

Fabrica de Arme din Cugir

In decursul timpului au existat mai multe accidente, unele chiar mortale. Ultimul a avut loc in luna mai 2020, pe linia de fabricare a trasoarelor, la Fabrica de Arme. O femeie a decedat, iar o alta a fost ranita dupa ce praful de pusca cu care incarcau un trasor a luat foc si s-a produs o explozie. Femeia care a murit suferise arsuri pe mare parte din corp.

Director incompatibil la varful uzinei de armament din Cugir. Marin Morariu a fost, in acelasi timp, consilier local si sef in compania de stat

Cu cateva zile inainte de accident, la Cugir a avut loc o vizita guvernamentala la care au participat premierul de atunci, Ludovic Orban si cinci ministri. S-au promis investitii pentru tehnologie moderna si contracte cu Armata Romana. Demnitarii au vorbit despre un plan pe 10 ani, perioada in care industria de aparare ar urma sa aiba un rol important in dotarea Armatei Romane.

Productie aproape doar pentru export

Peste 90% din productia realizata in prezent la Cugir pleaca la export, cea mai mare parte in SUA unde se vand arme de vanatoare in valoare de milioane de dolari in fiecare an. Alti clienti provin din Europa, Africa si Asia, respectiv tari unde se poate exporta armament fara nicio restrictie internationala. Se produc aici atat arme si munitie pe calibre ale armatelor NATO, cat si pentru cele din afara Aliantei care folosesc calibre de tip sovietic.

Administratia Biden suspenda vanzarile de arme catre Riad si de avioane F-35 catre Emiratele Arabe

La Uzina Mecanica se fabrica pistoale Carpati, pusti automate si semiautomate, pistoale mitraliera, tunuri pentru avioane etc. La Fabrica de Arme se produc, de asemenea, arme de vanatoare, tunuri si mitraliere pentru tancuri si taburi, pistoale mitraliera, precum si munitie pentru toate acestea.

Pistolul mitraliera pentru Armata Romana

In ultimii ani s-a vorbit mult despre fabricarea la Cugir a unei arme de asalt, denumita NAT1, special pentru Armata Romana. Proiectul si arma au fost prezentate public de catre reprezentantii fabricii din Cugir in 2017, dar demersul nu s-a concretizat printr-o comanda lansata de catre reprezentantii Armatei. NAT 1 este produsa la Fabrica de Arme, a doua societate din Cugir, care s-a infiintat in 2004 dupa divizarea Uzinei Mecanice.

Arma de asalt fabricata la Cugir

NAT 1 a fost conceputa drept o arma de foc care intruneste toate cerintele tehnice NATO, oferind in acelasi timp versatilitate diferitilor utilizatori finali (infanteristi, parasutisti, scafandri etc.). Arma trage gloante standard NATO, de calibru 5.56, cantareste 4 kilograme. Foloseste incarcatoare de 30 de cartuse din polimer sau din metal, are o cadenta de tragere de 600 de cartuse pe minut si are o viteza initiala a proiectilelor de 800 de m/s.

Tratatul de control al armelor nucleare dintre SUA si Rusia a fost prelungit. Care au fost conditiile

Varianta pentru parasutisti si cea pentru echipele speciale de scafandri ar urma sa utilizeze incarcatoare din polimer. Varianta pentru Politia de frontiera poate fi echipata cu lanterna si marcator laser. Deocamdata, arma nu a intrat in productia de serie. Au existat nemultumiri cu privire la faptul ca ar fi prea grea.

O istorie de peste 230 de ani

Uzina Mecanica Cugir (UM Cugir) a fost infiintata in 1799, in perioada Imperiului Habsburgic. In perioada comunista a fost impartita in doua sectii: sectia civila, care producea electrocasnice si masini unelte, si sectia de produse speciale, care fabrica arme si munitie. Sectia civila care a functionat pana in 2005. Se produceau aici masini de cusut, scule si masini de spalat. Pana in 2008 s-au fabricat masinile de spalat marca Albalux.

Uzina Mecanica

In 2004, compania a fost impartita in 2 societati: Uzina Mecanica si Fabrica de Arme. Uzina Mecanica a avut in 2019, potrivit ultimului bilant contabil disponibil pe site-ul Ministerului Finantelor Publice o cifra de afaceri de circa 131 milioane de lei, un profit net de circa 30 de milioane de lei si 1.140 de angajati. Situatia financiara a Fabricii in 2019: cifra de afaceri de 62 milioane de lei, profit de 518.769 de lei, 900 de angajati.

Mai puteti citi

Germania a arestat trei persoane bănuite că ar fi spionat pentru China în domeniul tehnologiei militare
Germania a arestat trei persoane bănuite că ar fi spionat pentru China în domeniul tehnologiei militare
Oficialii germani au declarat luni, 22 aprilie, că trei cetățeni germani au fost arestaţi sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze pentru a le facilita accesul la...
Ucraina, în discuții cu SUA pentru producția în comun de sisteme antirachetă Patriot
Ucraina, în discuții cu SUA pentru producția în comun de sisteme antirachetă Patriot
Kievul face presiuni asupra Washingtonului pentru producerea în comun a sistemelor de apărare aeriană Patriot pentru a ajuta Ucraina să țină piept Rusiei, a declarat ambasadorul ucrainean în...
#arme, #munitie, #Cugir, #pistol mitraliera, #productie, #armata, #export , #romani
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
Poza ORCA
ORCA
rank 5
O fabrica superba. Impreuna cu IOR, Cugir poate sa ajunga la virsta