Aproape 1 din 2 romani nu gaseste sa cumpere materiale de protectie. Mastile sunt cel mai greu de procurat - sondaj IRES

Luni, 13 Aprilie 2020, ora 10:45
4273 citiri
Aproape 1 din 2 romani nu gaseste sa cumpere materiale de protectie. Mastile sunt cel mai greu de procurat - sondaj IRES
Foto: Arhiva Ziare.com

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a facut, in perioada 7 - 8 aprilie, un nou studiu despre perceptiile si comportamentul romanilor in timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Acest studiu "a urmarit modul in care masurile de restrictionare a deplasarilor si a interactiunilor sociale dispuse de autoritati pe fondul epidemiei de COVID-19 sunt respectate si percepute de catre romani" si a evaluat "modul in care romanii utilizeaza produsele de protectie (dezinfectanti, manusi, masti) si gradul de acces la acestea", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Astfel, potrivit studiului, dezinfectantii pentru maini (55%) si cei pentru suprafete (57%) sunt produsele de protectie pe care romanii le detin in cele mai ridicate proportii.

4 din 10 romani spun ca au in cantitati suficiente manusi de protectie din cei peste trei sferturi cati spun ca le detin.

In schimb, mai putini romani au dezinfectant pentru haine: "doar putin peste jumatate dintre participantii la studiu spun ca detin acest produs, iar pentru 33% cantitatea este suficenta".

Cea mai mare problema este la mastile sanitare: 77% dintre respondenti au spus ca au masti, dar 40% sustin ca nu au suficiente.

"44% dintre respondentii care au declarat ca detin masti si le-au cumparat, 33% sustin ca aveau aceste produse inainte sa inceapa criza generata de COVID-19, 22% spun ca le-au primit de la locul de munca, de la prieteni sau le-au procurat din alte surse, in timp ce aproape 1 din 5 spun ca si le-au confectionat singuri sau cineva cunoscut", se mai arata in comunicat.

Studiul releva ca persoanele cu varsta peste 65 de ani au mai putine produse de protectie, in timp ce persoanele intre 18 si 35 de ani au aceste produse in proportii mai ridicate.

Totodata, peste 4 din 10 romani spun ca in localitatea lor materialele de protectie de tipul mastilor, dezinfectantilor sau manusilor nu sunt disponibile in comert.

De asemenea, cel mai utilizat produs de protectie este dezinfectantul de maini, folosit de doua treimi dintre romani atunci cand ies din casa. 64% spun ca folosesc de fiecare data masca de protectie, iar 44% - manusi de protectie.

Conform sursei citate, in general, materialele de protectie sunt mai putin utilizate de catre varstnici si de catre persoanele cu educatie scazuta.

"Dezinfectantul de maini este utilizat in proportii mai ridicate de catre barbati, de catre respondentii tineri, de cei cu educatie medie si peste si de cei din Sudul tarii.

Mastile sunt folosite cu precadere de persoanele intre 51 si 65 de ani si de catre tineri, de catre respondentii cu studii superioare si peste si de catre cei care locuiesc in Moldova.

Manusile de protectie sunt folosite cel mai frecvent de femei, de catre respondentii cu educatie medie si peste", mai arata IRES.

Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume

Studiul a fost facut pe un esantion de 1.055 de indivizi, cu varsta de peste 18 ani, in perioada 7 - 8 aprilie. Datele au fost culese prin metoda CATI, existand o eroare maxima de +/- 3%.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#sondaj IRES romani coronavirus, #sondaj IRES distantare sociala , #romani