Apa calda cu portia, in Bucuresti - care este explicatia RADET

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 16:44
6257 citiri
Apa calda cu portia, in Bucuresti - care este explicatia RADET
Foto: Arhiva

La doar cateva zile dupa ce RADET a inceput sa furnizeze caldura in blocurile din Capitala, bucurestenii au inceput sa sesizeze ca apa calda de la robinete nu mai este suficient de calda, in conditiile in care nici caloriferele nu frig.

La fel ca inainte de Revolutie, bucurestenii au inceput sa primeasca apa calda cu portia. Mai precis, apa calda va curge la robinete doar ziua.

Astfel, in timpul zilei, cand majoritatea oamenilor sunt plecati la serviciu, iar temperatura de afara este mai ridicata, caloriferele sunt caldute. Se pot bucura insa de apa fierbinte la robinete.

Noaptea, insa, caloriferele sunt mai calde. Totusi, cine vrea sa faca o baie fierbinte in timpul noptii poate doar sa viseze la ea.

Reprezentantii RADET au explicat pentru Ziare.com ca trebuie sa distribuie agentul termic primit de la producatorul Elcen astfel, deoarece parametrii la care este furnizat sunt mai mici decat ar fi normal.

"RADET nu furnizeaza numai apa calda sau numai incalzire. Parametrii furnizati de Elcen sunt inferiori si din aceasta cauza nu se poate asigura confortul termic necesar clientilor nostri, dar noi incercam, pe cat este posibil, sa furnizam cat mai bine si caldura, si apa calda. Deci Elcenu' nu ne furnizeaza parametrii necesari pentru a putea face fata, dar noi incercam sa ne descurcam cu ce ne furnizeaza ei in momentul de fata.

Pe timpul zilei se asigura apa calda mai mult, iar pe timpul noptii se incearca scaderea temperaturii apei calde pentru a asigura mai mult incalzirea, dar nu exista sa se furnizeze ori una, ori alta. Sunt si zone unde se asigura parametri mai ridicati, sunt si zone in care se asigura parametri mai scazuti, in functie de CET-ul de care apartine fiecare zona. La putere maxima nu se bucura nimeni pentru ca nu ne furnizeaza Elcenul la parametri maximi nicaieri, dar acum depinde si de instalatii, depinde de mai multi factori", a explicat Carmen Iordache, de la biroul de relatii publice al RADET.

Astfel, daca parametrii la care producatorul ar fi trebuit sa asigure agentul termic ar fi de 80 de grade, in prezent se asigura energie de circa 69 de grade, pe care RADET trebuie sa o distribuie in asa fel incat oamenii sa aiba si caldura, si apa calda.

"RADET a realizat manevrele pentru reducerea temperaturilor apei calde de la 55 de grade Celsius la circa 48 - 50 de grade Celsius pentru a putea imbunatati parametrii de debit si temperatura la incalzire pe timp de noapte pana la reglementarea integrala a situatiei", se arata intr-un comunicat al regiei de termoficare, remis miercuri Ziare.com.

Reprezentantii RADET nu au putut preciza nici cand se va remedia aceasta situatie si nici de ce trebuie bucurestenii sa suporte aceste lipsuri. "Momentan, se poarta discutii in acest sens. Nu putem estima nimic deocamdata. Asta e in functie si de Elcen, de discutiile care se poarta intre RADET si Elcen", a mai precizat Carmen Iordache.

De asemenea, reprezentanta RADET a confirmat ca datoria istorica pe care regia de termoficare o are fata de producatorul de energie termica ar putea fi o cauza a acestor neajunsuri.

Totusi, aceasta spune ca facturile bucurestenilor nu vor fi afectate si ca vor plati in functie de cata caldura au primit. "Pretul este in functie de parametrii furnizati. Daca contorul inregistreaza o anumita temperatura, in functie de aceea se va plati. In functie de ce s-a furnizat, asa vor plati. E la nivelul asociatiei calculul intretinerii. Nu-l facem noi. Noi le livram in gigacalorii si administratorul blocului este cel care face repartizarea costurilor. Ei calculeaza.

Gigacaloria are un pret, acum in functie de temperatura calculeaza administratorul", a mai precizat Carmen Iordache.

Intrebata de ce anumiti bucuresteni nu au primit caldura inca, reprezentanta RADET a spus ca acest lucru a fost stabilit de comun acord intre locatari si administratia blocului, astfel ca unii au optat pentru a primi incalzire de la 15 octombrie, in vreme ce altii prefera sa mai astepte in frig pana la 1 noiembrie.

Contactati de Ziare.com pentru o precizare legata de lipsurile la care sunt supusi bucurestenii in aceste zile, reprezentantii Elcen au refuzat sa ofere un raspuns oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#calorifere reci apa calda, #incalzire Bucuresti RADET ELCEN, #Radet incalzire apa calda , #radet