Halele Obor au fost redeschise. ANPC anunță că neregulile au fost remediate

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 11:561362 citiri
Halele Obor au fost redeschise. ANPC anunță că neregulile au fost remediate
Halele Obor au fost redeschise FOTO ANPC

Protecția Consumatorilor a anunțat miercuri, 27 noiembrie, că cea mai mare parte a magazinelor din Halele Obor au fost redeschise după remedierea neregulilor găsite în urma controlului de acum trei zile.

„După verificarea întrerprinsă de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București – Ilfov, la Halele Centrale Obor din Capitală, în urma căreia, activitatea halei a fost suspendată din cauza a multiple nereguli, pe data de 26 noiembrie 2021, au avut loc acțiuni de recontrol la operatorii economici care își desfășurau activitatea aici.

Acestea s-au desfășurat ca urmare a solicitării de reverificare, trimise către CRPCR București - Ilfov de compania care administrează halele.

Cu acest prilej, s-a constatat că, din totalul de 22 de puncte de lucru la care a fost verificată remedierea abaterilor descoperite cu 3 zile în urmă, doar la 19 s-a înregistrat realizarea efectivă a acestora, fiind dispusă reluarea activității, pentru magazinele acestor societăți.

În cazul operatorilor economici Flap Co Internațional S.R.L. și Apollo 13’ S.R.L., comisarii CRPRC București-Ilfov au constatat că nu au fost remediate deficiențele, nu au fost schimbate vitrinele frigorifice învechite și uzate și, în cazul acestora, s-a menținut măsura de oprire a activității, urmând ca deschiderea acestor magazine, să se realizeze după aducerea întregului spațiu la conformitate”, se arată într-un comunicat al ANPC.

„M-am bucurat să văd că, în mare parte, Halele Centrale Obor au fost aduse la conformitate, așa cum era normal să fie în fiecare zi. Noi vrem să fim partenerii operatorilor economici, dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă respectă legea și, implicit drepturile consumatorilor. Afacerile lor prosperă doar în cazul în care cumpărătorii sunt mulțumiți”, a declarat Mihai Culeafă, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, prezent la acțiunea de recontrol a Halelor Obor.

Hala Obor închisă după controlul de marți

Pe data de 23.11.2021, echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov, coordonate de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au efectuat ample verificări privind respectarea prevederilor legale din domeniu la Halele Centrale Obor, una dintre punctele comerciale de referință ale Capitalei.

Au fost controlați 26 operatorii economici cărora le-au fost aplicate 30 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 365.000 lei și 2 avertismente.

De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare, respectiv:

-oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a cantității totale de circa 11,5 tone produse alimentare nesigure, în general carne, produse din carne și produse lactate

-oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 25 operatori economici

-propunerea închiderii unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru societatea care administrează Halele Centrale Obor

Comisarii CRPCR București-Ilfov au constatat următoarele deficințe:

- nerespectarea temperaturii de depozitare și expunere spre vânzare recomandată de producător

- expunerea spre vânzare în afara spațiilor frigorifice (comercializare la temperatura mediului ambiant) pentru carne, produse din carne și produse lactate

- utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (zone cu rugină, resturi alimentare, acumulări de gheață murdară, insule de mucegai etc.)

- comercializarea unor produse alimentare nesigure și a unor produse alimentare cu data limită de consum depășită

- existența căilor de acces cu gresie spartă, a diferenței de nivel, a treptelor deteriorate nemarcate, care constituie un pericol pentru cumpărători.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News