Caniculă și furtuni timp de trei zile. Care sunt zonele afectate

Vineri, 30 Iulie 2021, ora 10:524567 citiri
Caniculă și furtuni timp de trei zile. Care sunt zonele afectate
Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării FOTO Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod galben de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă în intervalul 30 iulie – 01 august.

În acest interval, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 32 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.


Un alt cod, portocaliu, de căldură persistentă și disconfort termic deosebit de accentuat este prognozat pentru intervalul 30 iulie – 01 august pentru județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și sudul județului Caraș-Severin.

Pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică (30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade.

Valul de căldură va persista și în prima parte a săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.


Pentru 30 iulie, între orele 13.00 și 21.00 a fost emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în sudul și estul teritoriului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News