Angajații din căminele de bătrâni, reticenți la vaccinare. Turcan: ”Dacă suntem un stat responsabil, nu putem accepta”

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 17:33
1794 citiri
Angajații din căminele de bătrâni, reticenți la vaccinare. Turcan: ”Dacă suntem un stat responsabil, nu putem accepta”
Femeie în vârstă în cărucior cu rotile FOTO: Unsplash.com

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat miercuri, 15 septembrie, că parte dintre angajaţii din centrele de asistenţă socială sunt reticenţi la vaccinare, în ciuda cifrelor care arată că 1.047 din cei 19.485 de beneficiari infectaţi au murit, precum şi 15 dintre cei 10.993 de angajaţi infectaţi.

Ministrul afirmă că, dacă există contraindicaţie la vaccinare, statul va asigura în continuare testarea săptămânală a angajaţilor, însă, cei care refuză vaccinarea, deşi nu au motive medicale, vor trebui să prezinte teste negative, dacă nu au trecut prin boală.

”În ciuda disponibilităţii vaccinurilor, am constatat că la nivelul sistemului de asistenţă socială în România, din cauza dezinformării legată de vaccinuri, parte din angajaţii din centre rămân reticenţi. Aceşti angajaţi intră în contact direct cu persoane care au probleme de sănătate (vârstnici, persoane cu dizabilităţi) sau cu copii.

Dacă suntem un stat responsabil, nu putem accepta ca bătrânii, copiii şi persoanele cu dizabilităţi, aflate în grija statului, să fie puse în pericol chiar de către angajaţii pe care statul român îi plăteşte să aibă grijă de aceste persoane”, a declarat, miercuri, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a explicat că, în prima parte a pandemiei, când vaccinurile nu erau disponibile, s-a înregistrat un număr important de decese în aceste centre.

Datele centralizate arată că 1.047 din cei 19.485 de beneficiari infectaţi au murit, precum şi 15 dintre cei 10.993 de angajaţi infectaţi.

”Numărul persoanelor beneficiare care s-au vaccinat este mai mare decât numărul angajaţilor care au decis să facă acest lucru. Spre exemplu, din serviciile rezidenţiale destinate adulţilor cu dizabilităţi aflate în subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, peste 90% din beneficiarii acestor servicii sunt vaccinaţi în timp ce personalul este vaccinat doar în procent de peste 57%, ceea ce conduce la creşterea riscului de infectare a beneficiarilor”, a mai transmis ministrul.

Raluca Turcan a explicat că vaccinarea a redus numărul deceselor şi al cazurilor grave.

”Virulenţa valului patru al pandemiei ne obligă să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja viaţa şi sănătatea persoanelor aflate în centrele de persoane cu dizabilităţi, copii şi bătrâni. În consecinţă, am decis completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu prevederi exprese privind obligaţia furnizorilor de servicii sociale de a solicita angajaţilor care desfăşoară activităţi ce presupun contactul cu persoanele beneficiare să facă dovada fie a vaccinării, fie imunizării naturale, fie a unui test negativ”, a mai declarat ministrul.

Potrivit acesteia, din cele peste 66.000 de persoane care trăiesc în centrele de servicii sociale, dintre care peste 9.000 sunt copii şi peste 16.000 sunt persoane cu dizabilităţi.

Potrivit cifrelor transmise de ministrul Muncii, din numărul de copii instituţionalizaţi cu vârste de peste 16 ani, 88% sunt vaccinaţi (31% din numărul total de copii). În ceea ce priveşte personalul din centrele cu copii, gradul de vaccinare este de 54%.

În cazul persoanelor adulte cu dizabilităţi, din cei 16.564 de beneficiari rezidenţi, 14.991 sunt vaccinaţi (90,59%), în timp ce din cei 14.421 de angajaţi din aceste centre sunt vaccinaţi 8.267 (57,33%).

”În cazul în care vaccinarea nu este recomandată în cazuri speciale, aflate sub tratament, desigur că statul îşi asumă în continuare obligaţia de a asigura testarea săptămânală, cum a procedat pe toată perioada stării de alertă. Însă, faţă de perioada de început a pandemiei, când vaccinul nu era disponibil, acum există dovezi ştiinţifice că aceasta este soluţia cea mai bună pentru prevenirea răspândirii virusului. În situaţia în care, chiar dacă nu există o recomandare medicală pentru a nu face vaccinul, angajatul decide că nu doreşte să se vaccineze şi nici nu a dobândit imunitate printr-un episod de infecţie cu SARS-CoV-2, acesta trebuie să facă dovada unui test negativ”, a mai transmis ministrul.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că s-a discutat un proiect de OUG care prevede că angajaţii din asistenţa socială trebuie să prezinte dovada vaccinării, test negativ sau dovada trecerii prin boală.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni, 22 aprilie, că statul român a pierdut în instanță procese cu mari companii străine din domeniul producției de film, pe fondul...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#centre de batrani, #vaccinare personal centre sociale, #Raluca Turcan , #vaccinare covid Romania