Angajații la stat ca masă semnificativă de votanți și cea mai mare grijă a lor

Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 17:283918 citiri
Angajații la stat ca masă semnificativă de votanți și cea mai mare grijă a lor

După estimări făcute din fotoliul de acasă, ar fi cel puțin 600.000 de angajați la stat care nu au treabă. Sau, mai bine zis, dacă am împărți toată treaba necesară pentru funcționarea statului, exprimată în ore muncă/om la numărul de angajați la stat, ne-ar ieși că de treabă ar fi doar vreo 4,5 ore/zi/om. Cu weekend-urile, cu sărbătorile și cu alte zile libere oficiale scăzute deja.

Citeste toate textele scrise de Hari Bucur Marcu pentru Ziare.com

Aceștia nu sunt piloși. Nu sunt nepoți. Nu sunt amante. Sunt oameni care muncesc la stat. De la soldatul proaspăt angajat la Armata României și până la funcționarul public cu rangul cel mai înalt, din Guvernul României. Sau de la diplomatul cu rang de ambasador și până la brancardierul de la un spital județean. Printre ei or fi și piloși, și nepoți, și amante, dar nu într-un număr atât de mare încât să conteze. Și este fără îndoială că fiecare dintre ei este convins că face o treabă bună, fiind angajat la stat.

Nimănui dintre ei nu i se pare că ar fi o problemă că munca lor la stat nu e normată altfel decât în ore de prezență la serviciu. Nici că nu știu cât costă o oră de muncă de-a lor, la stat (ca să afle apoi dacă ei produc mai mult, egal sau mai puțin decât costul ăla pe oră de muncă). Așa cum nimeni nu poate spune de câte ore muncă/om este nevoie pentru funcționarea statului, în toate domeniile și sectoarele publice.

Dar nu despre cât îl costă pe statul România, adică pe contribuabilul care este sursa majoră de ban public, munca la stat este vorba aici. Asta ar trebui să fie o precupare doar după ne lămurim ce e aia productivitate în serviciul public. Sau în producerea bunurilor publice.
Ce spun eu aici înseamnă doar că angajații la stat, în număr de peste un milion, la care se adaugă sutele de mii de pensionari proveniți din funcțiile de angajați la stat, mai ales cei a căror pensie este de serviciu (adică este calculată nu pe puncte de contribuție la asigurările sociale, ci pe salariul avut la stat) sunt o masă semnificativă de votanți a căror singură grijă este ca cei pe care îi votează să le dea. Sau măcar să nu le ia din ceea ce le dau până acum.
Criteriu la care corespund cel mai bine candidați ca cei care muncesc zilele astea ca să formeze un guvern stabil, respondabil, bazat pe un program de guvernare de lungă durată, pentru rezolvarea lucrurilor care îi preocupă pe români (pandemia, prețurile, iarna).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News