Cum se face ancheta epidemiologică în România. “Dă-mi și mie buletinul”

Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 03:45
5672 citiri
Cum se face ancheta epidemiologică în România. “Dă-mi și mie buletinul”
Oamenii nu recunosc la telefon cu cine stau în casă FOTO (ilustrativă) Unsplash.com

Mii de români se îmbolnăvesc zilnic de COVID-19, potrivit cifrelor oficiale, strânse în urma testărilor PCR și antigen. Aceștia sunt puși să se izoleze și sunt monitorizați. Contacții lor direcți ar trebui să stea, de asemenea, în izolare, dacă nu sunt vaccinați. Însă nu întotdeauna cei care se infectează spun numărul real de persoane care au avut contact cu ei.

Sunt multe persoane care nu dau datele reale în ancheta epidemiologică făcută de inspectorii DSP prin telefon. Însă acestea ar trebui să știe că se poat alege cu dosar penal pentru fals în declarații.

”Nu stau cu nimeni...dă-mi și mie buletinul”

Deși DSP cere persoanelor infectate să dea relații despre contacții pe care i-au avut cu trei zile înainte de test, acestea spun că nu s-au întâlnit cu nimeni. Nici măcar cu membrii familiei, susținând că locuiesc singuri la adresa indicată pentru izolare.

Surse din cadrul unui DSP din țară au precizat, sub protecția anonimatului, pentru Ziare.com că, sunt destule persoane care vor să îi ”protejeze” pe ceilalți membri ai familiei de

izolare. Fie că sunt vaccinați sau nu, bolnavul nu dorește să le dea datele de contact.

”Sunt persoane care spun că locuiesc singure. Însă, când le cerem CNP-ul o roagă pe soție să îi dea buletinul. Unii recunosc până la urmă că stă cu cineva dar apoi motivează că persoana respectivă este vaccinată și nu este considerată contact direct”, a explicat un inspector DSP.

Alții spun că nu au intrat în contact cu nimeni de când s-au infectat.

Directorul DSP Iași, Dr. Vasile Cepoi, a declarat într-un interviu acordat Digi 24 că ”mai mult de jumătate din persoanele infectate nu au avut contact cu nimeni în ultimele 7 zile și au și respectat toate regulile de prevenție a bolii”.

Însă sunt și persoane care nu răspund la telefon, probabil să nu fie nevoite să dea explicații.

DSP Iași a cerut poliției să verifice dacă cei care spun că nu au avut contacți au mințit sau nu.

Cei care sunt prinși mințind se pot alege cu dosar penal pentru fals în declarații.

Octavian Jurma: ”Au scos testarea iar vaccinații infectați sunt împiși efectiv să iasă în stradă”

Medicul cercetător Octavian Jurma a explicat de ce modelul în care se face ancheta epidemiologică în momentul de față în România nu poate să scoată la iveală toate cazurile de COVID-19.

”Ancheta nu se face deliberat pentru că, în mod normal, când cineva este infectat, automat trebuie trimiși în izolare toți contacții. Apoi trebuie revenit cu teste în următoarele două - trei zile și se scot din izolare. Dar în felul acesta, testând, îi poți depista pe toți. Dacă la noi ar testa (DSP-urile n.r), la noi în România, o mulțime de oameni ar fi cu certificat verde că au trecut prin boală. Deci i-au penalizat și pe oameni.

Și mai este situația aberantă în care sunt oameni vaccinați și pozitivi cărora nu li se permite să stea în casă. Efectiv sunt trimiși infectați pe stradă”, a explciat certetătorul Octavian Jurma.

Anchete epidemiolgice făcute cu voluntari

Numărul mare de infectări a pus în dificultate DSP-urile care au apelat din nou la voluntari pentru a încerca să aducă la zi anchetele epidemiologice.

”Noi nu avem probleme în acest sens. Avem aproximativ 40 de voluntari care ne ajută, avem colaborări, iar la noi, anchetele epidemiologice sunt la zi în acest moment”, a explicat pentru Ziare.com Teodor Gabriel Negulescu, director DSP Ilfov. Incidența raportată luni, 1 noiembrie, în județul Ilfov, este de 15,55 la mie, fiind în scădere.

Și DSP Prahova a făcut apel la angajaţii din sistemul sanitar şi la farmacişti să se alăture, ca voluntari, angajaţilor instituţiei, pentru a realiza anchetele epidemiologice. Instituţia are nevoie de 50 de persoane, care pot face anchetele şi de acasă

„Facem apel la toate cadrele medico-sanitare şi farmacişti care doresc şi au disponibilitatea de a sprijini voluntar Direcţia de Sănătate Publică Prahova în vederea efectuării de anchete epidemiologice. Menţionăm că ar fi nevoie de un număr suplimentar de 50 de persoane în efectuarea acestor anchete, la acest moment circa 30 de persoane din cadrul instituţiei fiind implicate în această activitate în plus faţă de activitatea lor de bază”, a transmis, DSP Prahova, printr-un comunicat, pe 11 octombrie.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#anchete epidemiologice, #DSP, #contacti directi , #Pandemia covid