Zeci de comercianți din complexul Dragonul Roșu, amendați de ANPC. Amenzi de 274.000 de lei aplicate FOTO

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 19:12
2434 citiri
Zeci de comercianți din complexul Dragonul Roșu, amendați de ANPC. Amenzi de 274.000 de lei aplicate FOTO
Standuri închise în Dragonul Roșu de ANPC FOTO ANPC

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au dat 45 de amenzi, în valoare totală de 274.000, în urma controalelor făcute în perioada 17-22 noiembrie la complexul en-gros Dragonul Roșu.

La acțiunea de control, care a vizat modul în care este respectată legislația în vigoare, au participat Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, CRPC Sud Muntenia Ploiești, CRPC Centru Brașov. Acțiunea s-a desfășurat sub coordonarea Președintelui ANPC, Mihai Culeafă, la aceasta luând parte și reprezentanți ai Secției de Investigare a Crimei Economice (SICE) Ilfov.

În perioada menționată au fost verificați 53 de operatori economici, care activau în diverse domenii comerciale (confecții textile, jucării, cosmetice, produse electrice), până în acest moment s-au finalizat verificările la 28 dintre aceștia.

Comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, 45 amenzi contravenționale, în valoare de 274.000 lei și 7 avertismente, potrivit instituției.

În plus, a fost interzisă introducerea pe piață a produselor neconforme (suspiciune de a fi contrafăcute), prin sigilarea standurilor, în cazul a 24 operatori economici, 13 dintre aceștia aflându-se deja în cercetări, pe aceeași temă, de către polițiștii de la SICE.

Printre cele mai importante abateri constatate se numără:

- deficiențe de informare a consumatorilor

- lipsa afișării certificatului de înregistrare al companiei

- lipsa instrucțiunilor de utilizare și întreținere, precum și a informatiilor de siguranță în limba română, de pe etichete

- lipsa declarației de conformitate a produselor

- lipsa oferirii certificatelor de garanție pentru produse

- lipsa afișării prețurilor

- lipsa documentelor de proveniență a mărfii comercializate

- comercializarea unor jucării notificate pe Sistemull de alertă al UE - RAPEX

- comercializarea unor produse potențial periculoase sau contrafăcute.

”ANPC supraveghează cu atenție, în permanență, piața pentru a se asigura că operatorii economici respectă legea, în ceea ce privește relația lor comercială ciu consumatorii. Suntem vigilenți și nu tolerăm nici o abatere. Consumatorul trebuie respectat, iar noi ne aflăm în slujba lui”, a transmis Mihai Culeafă, președintele ANPC.

Directorul ANPC, după controalele din piețe și magazine:"Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse pentru care aveţi îndoieli"
Directorul ANPC, după controalele din piețe și magazine:"Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse pentru care aveţi îndoieli"
Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel a transmis, duminică, o serie de sfaturi pentru consumatorii care doresc să cumpere...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Dragonul Rosu, #controale anpc, #standuri inchise, #produse contrafacute, #amenzi Dragonul Rosu , #ANPC