Ce șanse are amendamentul PNL ca persoanele nevaccinate să-și plătească spitalizarea. Judecător CCR: „Au asigurare şi toţi beneficiază de sănătate gratuită”

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 16:01
2821 citiri
Ce șanse are amendamentul PNL ca persoanele nevaccinate să-și plătească spitalizarea. Judecător CCR: „Au asigurare şi toţi beneficiază de sănătate gratuită”
Secție ATI pentru pacienții COVID FOTO Hepta

În dezbaterile de marți, 16 noiembrie, asupra legii privind introducerea certificatului de vaccinare de la Comisia de Sănătate fostul ministru Nelu Tătaru a anunțat introducerea unui amendament ce prevede ca cei care beneficiază de testare pozitivă să-și plătească apoi spitalizarea.

Cum arată amendamentul depus de PNL:

AMENDAMENT PNL (5) Categoriile de personal din cadrul entităţilor publice şi private prevăzute la alin.(1) şi (2), beneficiază de 10 testări antigen rapide/lună, pentru o perioadă de 30 zile după data intrării în vigoare a prezentei legi, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

AMENDAMENT PNL (5.1) Prin derogare de la normele legale în vigoare, persoanele prevăzute la alin.(5) care sunt testate pozitiv şi necesită spitalizare pentru tratamentul anti COVID achită cheltuielile de spitalizare.

Nelu Tătaru a declarat, după câteva zeci de minute de dezbateri pe tema proiectului de lege care ar condiţiona accesul la locul de muncă de prezentarea Certificatului Verde, că deputaţii au acceptat ca angajaţii de la privat şi de la stat să beneficieze de câte 10 teste Covid gratuite pentru intrarea la locul de muncă, însă doar pentru 30 de zile. Reamintim că propunerea anterioară a PSD a fost ca doar persoanele nevaccinate de la stat să beneficieze de 20 de teste Covid pentru două luni.

Tătaru a mai afirmat că impactul bugetar al măsurii este de 110 milioane de lei pe lună.

Augustin Zegrean, despre amendamentul PNL

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a afirmat marţi, într-o declaraţie pentru Epoch Times, că amendamentul depus de PNL pe tema legii certificatului verde care prevede că persoanele testate pozitiv pe banii statului, care necesită spitalizare pentru tratamentul anti-COVID, vor trebui să achite cheltuielile de spitalizare este neconstituţional.

"Cum să îşi plătească spitalizarea dacă au asigurare? Cei care au făcut un astfel de amendament nu ştiu, trăiesc în altă lume... Românii care lucrează sau care sunt pensionari cam toţi plătesc la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Dacă se îmbolnăvesc şi ajung la spital, îi tratează gratuit. Cum să plătească?", a declarat Augustin Zegrean.

Fostul şef CCR a explicat că, potrivit Constituţiei, statul trebuie să asigure sănătatea publicului.

"Da, deci nu se poate lucrul acesta. Pentru că oamenii au asigurare de sănătate şi toţi beneficiază de sănătate gratuită în baza asigurării", a reiterat Augustin Zegrean.

Întrebat dacă un asemenea amendament ar trece de controlul de constituţionalitate, în contextul în care parlamentul decide totuşi să îl adopte, fostul preşedinte CCR a răspuns fără echivoc: "Niciodată!"

Deputat USR susține ca pacienții nevaccinați să-și plătească spitalizarea

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru în Comisia de Sănătate, a afirmat marți, 16 noiembrie, în contextul discuţiilor privind certificatul verde, că Florin Cîţu este autorul de factor al "degringoladei din zona de luptă împotriva pandemiei". "Ce-ar fi să introducem în România plata serviciilor medicale pentru pacienţii nevaccinaţi, care refuză vaccinul? OK, vrei să fii liber, vrei să strigi că ai drepturi? Dacă refuzi vaccinul, atunci când ajungi la spital, plăteşte!", arată el.

Emanuel Ungureanu a declarat, la RFI, în contextul în care discuţiile din parlament privind certificatul verde obligatoriu la locul de muncă s-au blocat, că "intervenţia domnului Cîţu a stricat tot, aşa cum a stricat tot sau orice brumă de raţiune în deciziile în privinţa pandemiei. Domnul Cîţu este autorul de facto al acestei degringolade din zona de luptă împotriva pandemiei, suntem într-o situaţie catastrofală cu numărul zilnic de morţi (...). Aici este un joc politic între PNL şi PSD, un joc de frumuseţe în faţa electoratului, cu consecinţe dramatice".

"Cei care se plâng de discriminare şi mă refer la cei nevaccinaţi sau cei care vorbesc despre vaccinare obligatorie ţin să le aduc aminte că la fel de discriminaţi sau mai grav discriminaţi sunt pacienţii cu boli cronice, pentru că în clipa în care o secţie de Terapie Intensivă se umple în proporţie de 70% cu pacienţi nevaccinaţi, cei care au nevoie de spital şi sunt vaccinaţi, dar sunt cu boli cronice brusc se trezesc discriminaţi de nevaccinaţii care refuză un tratament, din motive neînţelese, mă refer la vaccin (...).

Ce-ar fi să introducem în România plata serviciilor medicale pentru pacienţii nevaccinaţi, care refuză vaccinul? OK, vrei să fii liber, vrei să strigi că ai drepturi? Dacă refuzi vaccinul, atunci când ajungi la spital, plăteşte! Nu vrei nici testare, nu vrei nici vaccinare, dar vrei să ocupi un loc în spital pentru un pacient cu altă boală foarte gravă şi care nu are de ales cum ai avut tu, îi iei patul, nici nu vrei să plăteşti, dar strigi libertate", a afirmat Ungureanu.

Economist, opinie critică despre măsură

Economistul Bogdan Glăvan a criticat ideea acestei măsuri susținând că tratamentul și vaccinarea nu sunt bunuri substituibile.

„Dacă vaccinarea și tratamentul medical ar fi bunuri substituibile, atunci da, statul ar trebui să îl ofere pe cel mai ieftin, pe principiul cheltuirii eficiente banului public. Însă vaccinarea și tratamentul medical nu sunt bunuri substituibile. De ce? Din două motive.

Primul motiv este că vaccinarea (împotriva acestui virus) este un medicament profilactic, care reduce în principal riscul de îmbolnăvire severă și de deces. Poți să te vaccinezi și să nu mai ajungi în spital; însă poți să te vaccinezi și, totuși, să ajungi în spital. Riscul (probabilitatea) nu poate fi identificat la nivel de individ, ci doar la nivel societal (la nivelul unei clase de evenimente). Astfel, noi știm că vaccinarea reduce riscul de spitalizare la nivel AGREGAT, dar nu știm dacă face acest lucru într-un caz PARTICULAR.

De asemenea, ce mai știm este că pandemia afectează ASIMETRIC populația, respectiv că persoanele vulnerabile sunt de sute de ori mai expuse la riscul de îmbolnăvire severă decât cele tinere sau nevulnerabile. De exempu, riscul de deces al unui vârstnic de peste 60 de ani este, conform mortalității/populație înregistrată în România de 500 de ori mai mare decât al unui minor (0-18 ani), iar riscul de deces al unui vârstnic de peste 80 de ani este de 1500 de ori mai mare. Aceste date sunt oarecum similare cu cifrele oficiale publicate de autoritățile americane CDC.

Mai mult, după vaccinare, riscul de deces rămâne în continuare foarte diferit în funcție de vârstă. Astfel, riscul unei persoane de 70 de ani rămâne de 10 ori mai mare decât riscul unei persoane de 30 de ani care, atenție, nu s-a vaccinat (conform datelor oficiale din Marea Britanie).

Prin urmare, este o gravă eroare de logică să impui unui nevaccinat să plătească costul spitalizării în caz că dezvoltă o formă gravă”, a scris acesta într-o analiză pe pagina sa de Facebook.

Singapore a adoptat însă o astfel de măsură

Autoritățile din Singapore au anunțat săptămâna trecută că nu vor mai plăti cheltuielile de spitalizare ale pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care au refuzat să se vaccineze.

Singapore se confruntă cu cel mai grav val de infectări de la începutul pandemiei, înregistrând zilnic între 2.000-3.000 de cazuri noi şi câteva decese.

"Persoanele care nu sunt vaccinate reprezintă o majoritate consecventă în rândul pacienţilor care necesită îngrijiri intensive şi contribuie într-o manieră disproporţionată la presiunea care apasă pe infrastructurile noastre sanitare", a subliniat Ministerul Sănătăţii din Singapore într-un comunicat.

Guvernul local a asigurat până acum plata cheltuielilor medicale pentru cetăţenii din Singapore şi pentru unii dintre rezidenţii infectaţi cu noul coronavirus, cu excepţia persoanelor testate pozitiv imediat după ce au revenit în ţară după o călătorie în străinătate.

Însă din 8 decembrie, autorităţile centrale vor începe să emită facturi pe numele pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, care au refuzat să se vaccineze.

Aceşti pacienţi vor putea în continuare să beneficieze de o asigurare medicală privată pentru ca facturile lor să fie rambursate.

Cheltuielile de spitalizare ale persoanelor care nu au putut să fie vaccinate din motive medicale şi cele ale copiilor cu vârste mai mici de 12 ani vor fi în continuare achitate de statul asiatic.

Singapore înregistrează una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume împotriva COVID-19, după ce 85% din totalul celor 5,5 milioane de locuitori s-au vaccinat deja cu schemă completă.

Acest oraş-stat a reuşit să controleze răspândirea noului coronavirus la începutul pandemiei prin măsuri foarte stricte, însă numărul infectărilor a crescut foarte mult în perioada recentă din cauza variantei Delta şi a unei noi politici guvernamentale de coabitare cu noul coronavirus.

Peste 4.500 de lei pe zi pentru un pacient COVID în ATI la Alba Iulia

„Costul pentru un pacient COVID pe secția ATI este de 4.515 lei pe zi, respectiv, la o durată medie de 11 zile pe această secție, se ridică la 50 de mii de lei pentru perioada de spitalizare. Iar costurile unui pacient care este confirmat COVID și este tratat pe secția de boli infecțioase sunt de 1.838 de lei pe zi. Respectiv, la o durată medie de spitalizare de 10-11 zile. ar fi de 20.000 lei pe toată perioada de tratament”, a declarat Diana Mârza, managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, pentru Digi 24.

La Spitalul de Neurochirurgie din Iași este cea mai mare secție ATI pentru COVID din toată Moldova.

„Pe luna septembrie, spitalul a primit în plus de la Casa de Asigurări față de valoarea de contract, bine argumentat și fundamentat, suma de 700.000 de lei în condițiile în care noi am solicitat undeva la vreun 1 milion 300 mii de lei”, a declarat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirugie Iași.

Casa de Asigurări de Sănătate din Iași a decontat pentru pacienții COVID 30 de milioane de lei de la începutul pandemiei și până în august acest an. Este un efort bugetar suplimentar pentru tratarea și investigarea celor confirmați pozitiv.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#pacienti la ATI, #costuri, #tratament covid, #spitale covid, #nelu tataru , #vaccinare covid Romania