Alexandru Rafila: „Nu o să-i mai spunem certificat verde, o să fie certificat COVID”. Când va fi obligatoriu documentul

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 16:516716 citiri
Alexandru Rafila: „Nu o să-i mai spunem certificat verde, o să fie certificat COVID”. Când va fi obligatoriu documentul
Rafila a spus că instituțiile trebuie să găsească soluții pentru ca utilizarea certificatului COVID să nu fie discriminatorie. FOTO Facebook/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă, 27 noiembrie, că a avut discuții cu specialiștii din sănătate publică despre măsurile care se vor lua în România atât în ceea ce privește posibilitatea apariția tulpinii Omicron în țara noastră, cât și a opririi pandemiei.

"Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este întotdeauna soluţia oportună. Nu ştim cum va evolua noua tulpină. Alte măsuri de sănătate publică recomandate, începând cu purtarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerației, bineînțeles că rămân în vigoare", a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a spus că au fost discuții și în privința certificatului verde, care se va numi certificat COVID pentru a evita orice confuzie, și care va fi introdus, cel mai probabil, atunci când va exista o creștere susținută, pe anumit interval.

"Discuția s-a concentrat și asupra certificatului Covid. Nu i se mai spune certificatul verde, pentru că certificatul verde original se referă la documentul adoptat de Parlamentul european și se referă la călătoria între statele membre. Certificatul Covid, care a reprezentat un subiect de interes și de dezbatere, de multe ori de controverse în spațiul public... vom încerca să găsim pentru el o soluţie legislativă care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducea lui să poată să fie făcută când există o creştere susţinută, pe un anumit interval, de exemplu trei săptămâni. Și renunţarea la utilizarea la acest certificat verde complet, adică testare, vaccinare sau trecere prin boală, să fie făcut atunci când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP", a explicat Alexandru Rafila.

Rafila a spus că instituțiile trebuie să găsească soluții pentru ca utilizarea certificatului COVID să nu fie discriminatorie.

"Nu este vorba numai de scăderea numărului de cazuri, timp de 3 săptămâni, să spunem, un exemplu, nu trebuie să-l luaţi ca atare, ci şi de atingerea unei incidenţe cumulate foarte mici care nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea publică. Vă dau o cifră, tot aşa, ca şi exemplu, (...) să zicem o incidenţă sub 0,5 ar putea să fie convenabilă. Problema mare în România a fost legată de sentimentul de obligativitate, de coerciţie, care a fost cuplat cu acest instrument, care, vedeţi, nu se mai numeşte certificat verde, pentru că UE l-a desemnat să fie doar pentru libera circulaţie între statele membre şi atunci încercăm să-l adaptăm să spunem că este certificat COVID. Dar, cred că toată lumea îşi dă seama că e mult mai puţin periculos să te vaccinezi decât să nu o faci sau să trebuiască să te testezi foarte frecvent", a mai spus Rafila.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News