Alertă referitoare la două tipuri de pâine vândute de un lanț de supermarketuri, emisă după două zile de la vânzarea produselor

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 07:54
17865 citiri
Alertă referitoare la două tipuri de pâine vândute de un lanț de supermarketuri, emisă după două zile de la vânzarea produselor
Asociația Pro Consumatori îi cere Auchan să răspundă la mai multe întrebări FOTO ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis în 8 ocotombrie o alertă alimentară referitoare la două produse de panificație vândute de Auchan în data de 6 octombrie 2021. Asociația „Pro Consumator” atrage atenția asupra tardivității alertei și solicită o serie de răspunsuri din partea Auchan.

Potrivit alertei ANSVSA, Auchan România atrage atenția consumatorilor să nu consume produsele Bagheta French 300 grame și Demi Bagheta French 110 grame, achiziționate în data de 6 octombrie 2021 din cele 34 de magazine din reţeaua sa. Potrivit alertei, cele două produse conțin drojdie, iar un ingredient al drojdiei a fost contaminat cu oxid de etilenă.

Prin alertă, consumatorii au fost invitaţi să retuneze produsele, însoțite de bonul fiscal pentru a primi contravaloarea acestora, la magazinul de unde le-au cumpărat, iar acei consumatori care au cumpărat unul din cele două produse sau ambele produse puteau face acest lucru până la data de 11 octombrie 2021.

Potrivit antena3.ro, Asociația Pro Consumatori (APC) îşi exprimă "îngrijorarea în legătură cu momentul în care s-a transmis alerta pe site-ul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în data de 8 octombrie 2021, la 2 zile de la momentul comercializării, referitoare la rechemarea a două produse de panificație proaspete realizate în spațiile a 34 de magazine din rețeaua Auchan”.

„Este ilogic să rechemi la două zile de la momentul fabricării două produse de panificație proaspete care se comercializează și se consumă în ziua în care au fost achiziționate. Totodată, aflăm din documentul postat pe site-ul ANSVSA că aceste două produse au fost retrase din cauza oxidului de etilenă găsit în compoziția drojdiei”, a transmis APC.

Asociația solicită ca Auchan România să răspundă la următoarele întrebări prin intermediul unui comunicat care să fie adus în atenția opiniei publice, astfel:

1. Care a fost cantitatea de oxid de etilenă depistată în drojdia folosită la fabricarea celor două produse?

2. Cine a realizat analiza de laborator pentru drojdia în care s-a descoperit oxid de etilenă?

3. Cum se numește furnizorul de la care s-a cumpărat drojdia în care s-a descoperit oxid de etilenă?

4. În ce țară își are punctul de lucru furnizorul de la care s-a cumpărat drojdia în care s-a identificat oxid de etilenă?

5. Câți consumatori au achiziționat cele două produse de panificație proaspete contaminate cu oxid de etilenă?

Mai mult, APC reamintește că oxidul de etilenă este o substanţă chimică în stare gazoasă care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, adică omoară virusurile, bacteriile, fungii şi orice alte tipuri de microorganisme care pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară.

Folosit mulţi ani ca dezinfectant capabil să prevină mucegaiul şi să reducă riscul de salmonela, oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în Uniunea Europeană din anul 1990, iar din anul 2011 a fost interzis ca produs de protecţie a alimentelor şi furajelor!

Oxidul de etilenă irită pielea, ochii, căile respiratorii, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice. În prezent, în Uniunea Europeană, este permisă folosirea oxidului de etilenă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale din spitale şi alte locaţii cu destinaţie medicală.

Toate alimentele contaminate cu oxid de etilenă, un dezinfectant cancerigen interzis în Europa, trebuie retrase de la vânzare din ţările membre ale Uniunii Europene, este mesajul Comisiei Europene către autorităţile responsabile cu siguranţa alimentară", spune APC România pe siteul insituţiei.

Poziția Auchan România

„În urma notificării primite din partea furnizorului celor două produse de panificație, Auchan România SA a inițiat imediat procedurile impuse în situația de fapt: retragerea de la comercializare a întregii cantități din cele două produse (cu lotul din 6 octombrie 2021) existentă în rețeaua Auchan, precum și distrugerea acesteia prin servicii asigurate de prestatori autorizați. De asemenea, a fost aplicat imediat planul de informare a clienților cu privire la rechemarea acestui lot.

Potrivit informării transmise de furnizorul mărfii prezența oxidului de etilenă a fost identificată în cadrul unui adjuvant tehnologic folosit în producția drojdiei, aceasta din urmă reprezentând un ingredient care se regăsește în procent de sub 2,5% din procesul de panificație. Conform informării emise de furnizor, produsele nu prezintă un risc direct pentru sănătatea consumatorului întrucât concentrația de materie primă pentru care s-a folosit acest adjuvant este foarte redusă. Deși o mare parte din cantitatea recepționată a acestor produse nu a fost vândută, în calitate de companie responsabilă, am decis retragerea imediată a cantității aferente celor două produse.

Dorim să asigurăm clienții Auchan de faptul că siguranța lor este o prioritate pentru noi și respectăm toate măsurile care se impun în astfel de situații. Totodată, subliniem faptul că toate sortimentele de panificație expuse la comercializare în magazinele Auchan sunt proprii consumului uman și respectă normele de siguranță alimentară în domeniu”.

Amenzi uriașe pentru nereguli la produse lactate, inclusiv procent mai mic de grăsime faţă de cel de pe etichetă. ANSVSA a pus sechestru pe 17 tone
Amenzi uriașe pentru nereguli la produse lactate, inclusiv procent mai mic de grăsime faţă de cel de pe etichetă. ANSVSA a pus sechestru pe 17 tone
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au dat amenzi de aproape trei milioane de lei pentru nereguli găsite la produse lactate, iar...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#consumatori, #alerta alimentara, #ANSVSA, #Auchan , #stiri sociale