Africa de Sud denunță un ”apartheid sanitar” din cauza Omicron și critică interdicțiile de călătorie: ”Sunt injuste şi contrar ştiinţei”

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 19:02
4646 citiri
Africa de Sud denunță un ”apartheid sanitar” din cauza Omicron și critică interdicțiile de călătorie: ”Sunt injuste şi contrar ştiinţei”
Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud FOTO Facebook / Cyril Ramaphosa

Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a cerut țărilor care au impus interdiciții de călătorie din cauza variantei Omicron să revizuiască urgent decizia. Acesta a denunţat ”orice formă de apartheid sanitar” în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

După anunțul privind depistarea noii tulpini în Africa de Sud, ţara este parţial izolată de restul lumii.

”Chiar dacă noi respectăm dreptul fiecărei ţări de a lua măsuri pentru a-şi proteja populaţia, cooperarea mondială şi durabilă de care avem nevoie pentru a pune capăt pandemiei necesită ca noi să fim ghidaţi de ştiinţă”, a declarat Ramaphosa la finalul unei întrevederi cu omologul său din Costa de Fildeş, Alassane Ouattara.

Africa de Sud ”se opune cu fermitate oricărei forme de apartheid sanitar în lupta împotriva pandemiei”, a adăugat Ramaphosa.

Preşedintele sud-african a afirmat că este, împreună cu preşedintele Coastei de Fildeş, ”îngrijorat că Africa şi restul lumii în curs de dezvoltare continuă să lupte (împotriva pandemiei) având un acces limitat la vaccinuri, atât de necesare pentru a salva vieţi”.

El a apreciat din nou drept ”regretabil, injust şi contrar ştiinţei” interdicţia de a călători în Africa de Sud şi în Africa Australă impusă de un număr mare de ţări, îndemnându-le să-şi revizuiască "de urgenţă" poziţia.

Potrivit lui Cyril Ramaphosa, această decizie de a izola ţara lui este ”o palmă dată expertizei şi excelenţei africane”, pentru că "propriii noştri cercetători au fost primii care au detectat varianta Omicron".

Ramaphosa a ţinut să-i mulţumească lui Alassane Ouattara pentru că a dat dovadă de ”solidaritate”, permiţând să aibă loc în actualele circumstanţe vizita sa de stat în Coasta de Fildeş, prima a unui preşedinte sud-african după stabilirea de relaţii diplomatice între cele două ţări, în 1992.

”Salut măsurile eficace pe care le-aţi luat pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, precum şi angajamentul vostru în favoarea vaccinării", a declarat la rândul său preşedintele Ouattara. El şi-a exprimat "solidaritatea cu guvernul şi poporul sud-african în această perioadă dificilă, marcată de apariţia noii variante Omicron şi de lipsa de înţelegere pe care am remarcat-o la unele ţări”.

În Africa de Sud, unde a fost identificată prima dată varianta Omicron, săptămâna trecută, şi unde mai puţin de un sfert din populaţie este vaccinată, autorităţile au anunţat în Parlament o răspândire ”exponenţială” a virusului. Noua variantă, mult mai contagioasă, este deja dominantă.

Pe continentul african, varianta Omicron a fost semnalată până acum în patru ţări: Africa de Sud, Ghana, Nigeria şi Botswana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#omicron, #apartheid sanitar, #Africa de Sud, #coronavirus, #Cyril Ramaphosa, #interdictii calatorie , #Tulpina Omicron