Cum încearcă autoritățile să afle dacă tulpina Omicron a ajuns în România. „Există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri”

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 17:161479 citiri
Cum încearcă autoritățile să afle dacă tulpina Omicron a ajuns în România. „Există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri”
În prezent, în România există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri FOTO Hepta

Directorul Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a declarat, sâmbătă, că România are o capacitate suficientă de a realiza secvenţieri pentru depistarea noii tulpini a coronavirusului.

Specialistul a transmis că spitalele COVID au fost alertate să recolteze probe pentru depistarea acestei tulpini.

"În prezent, în România există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri. Capacitatea acestor laboratoare este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 800-1.000 de probe pe zi.

Sunt laboratoare care pot face un număr mai mic de probe, undeva la 200-300. Important este să avem probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat prin intermediul direcţiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele COVID care au fost foarte clar invitate şi cu o recomandare foarte fermă să recolteze probe pentru PCR de la cazurile severe, în primul rând, pentru că ne-am dori să ştim dacă această tulpină este cumva mai severă şi să se obişnuiască ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona.

Dacă vom avea probe din unităţile sanitare cred că la acest moment capacitatea este suficientă", a declarat Adriana Pistol, la Palatul Victoria.

Ea fost întrebată dacă România are capacitatea necesară pentru a face suficiente secvenţieri care să depisteze noua tulpină a coronavirusului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News