Adio subventii! Vezi cat va costa intretinerea in Capitala

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 08:23
5678 citiri
Adio subventii! Vezi cat va costa intretinerea in Capitala

Pentru ca bugetele primariilor s-au micsorat, iar acordarea de subventii la intretinere pentru romani a ramas doar un vis frumos, primarii marilor orase din tara cauta solutii pentru compensarea eliminarii subventiilor guvernamentale la apa calda si caldura.

De exemplu, Sorin Oprescu, primarul Bucurestiului, ii poate ajuta doar pe cetatenii cu venituri medii nete sub pragul de 1.500 de lei pe membru de familie. Primaria Capitalei a stabilit deja preturile nesubventionate pentru apa calda si caldura.

Astfel, pretul cu TVA al apei calde va creste de la 119 lei la 298 de lei gigacaloria. Pretul energiei termice pentru incalzire creste de la 119 lei pe gigacalorie la 167 pe gigacalorie.

Potrivit calculelor efectuate pe aceste date, pentru un apartament mediu din Bucuresti (2,5 camere), intretinerea medie lunara (apa calda si incalzire) se va mari cu 72%, scrie Gandul.

Intretinerea pe perioada iernii va creste si ea cu 65,3% fata de anul trecut.

Intretinerea fara subventii va fi achitata si de cele 16.400 de firme din Capitala care au sedii in apartamente de bloc.

Desi specialistii primariei au propus ca facturile fara subventii sa fie platite de toti bucurestenii care au venitul mediu net pe membru de familie de peste 1.500 de lei, acest prag nu e batut in cuie. Sorin Oprescu a mentionat, marti, un prag de 2.000 de lei pe cap de membru de familie.

Daca se va tine cont de propunerea edilului Capitalei, aproximativ 48% dintre actualii beneficiari ai sistemului centralizat de termoficare vor plati gigacaloria la un pret subventionat. Aceasta subventie se va acorda gradat, in functie de marimea veniturilor, astfel incat cei cu pensii si salarii minime vor beneficia de o subventie de 100%.

Totusi, aproape un milion de bucuresteni din cei peste 1,7 milioane racordati la sistemul centralizat de termoficare vor plati apa calda la un pret marit de trei ori.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#subventii caldura, #subventii apa calda, #plata intretinere , #subventii