Cum au fost afectate de pandemie cele mai dificile operații din medicină. Peste 5.000 de români pe listele de așteptare pentru transplant de organe

Joi, 29 Iulie 2021, ora 22:30
1610 citiri
Cum au fost afectate de pandemie cele mai dificile operații din medicină. Peste 5.000 de români pe listele de așteptare pentru transplant de organe
Activitatea de transplant a rămas restrânsă în 2021/ FOTO Unsplash

Efectele pandemiei COVID-19 se văd din plin în domeniul transplantului de organe, activitate care a rămas restrâsă și în 2021. În continuare, numărul pacienților care au nevoie de un organ salvator este în creștere, mulți dintre aceștia fiind condamnați la moarte.

Familiile continuă să refuze să își dea acordul pentru prelevarea organelor pacienților aflați în moarte cerebrală în centre care, odinioară, aveau o activitate susținută.

Numărul donatorilor se va apropia de cel de anul trecut, respectiv 65 de donatori, susține medicul Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant.

La începutul lui 2021 pe listele de așteptare pentru transplant se aflau 5225 pacienți. În 2020 au fost efectuate 316 proceduri de transplant (rinichi, ficat, cord, plămân) de la 66 donatori aflați în moarte cerebrală și de la 63 de donatori în viață.

"Activitatea de transplant a fost marcată de pandemie și au rămas niște probleme legate de acest lucru. Coordonatorii de transplant își dau silința să identifice donatorii și s-a menținut activitatea la un nivel comparabil cu anul trecut. Sperăm totuși să fie mai bine decât în 2020", a declarat pentru Ziare.com medicul Radu Zamfir, chirurg la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.

Viața pacienților se scurtează pe zi ce trece

Resursele din spitale au fost realocate, spațiile la fel, astfel că activitatea de donare de organe a trecut pe un plan secund. În tot acest timp, lista pacienților care au nevoie de un transplant e în continuă creștere, apreciază Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

"Nevoia de transplant este foarte mare. Viața pacienților se scurtează pe zi ce trece, pentru că boala avansează, mai dă și alte afecțiuni colaterale. Ritmul este cam același. Numărul celor care au nevoie de transplant crește de la o zi la alta, cel puțin pe rinichi, dovadă numărul de pacienți care fac dializă", a explicat pentru Ziare.com Gheorghe Tache, președintele asociației de pacienți.

Lista de așteptare - cu pacienți tot mai gravi

De cealaltă parte, medicul Radu Zamfir susține că lista de așteptare se cuantifică nu neaparat prin numărul pacienților care așteaptă ci și prin gravitatea bolii lor și prin dinamica acestora.

"Pacienții au o fereastră ca stare a lor, în care au indicație de transplant. Transplantul se adresează unor boli terminale, iar după acea fereastră riscurile ar fi mai mari decât beneficiile. Mortalitatea pe lista de așteptare indiferent de organ survine din cauza agravării stării pacientului", a punctat chirurgul Radu Zamfir.

Comunicarea cu familiile se face greu

Dacă Oradea nu a dat atât de mulți donatori de organe cum obișnuia, anul acesta orașe în care nu erau identificați în mod normal donatori de organe au reușit să facă asta.

"La Oradea nu am avut donori. Nu s-a ameliorat situația comparativ cu anul trecut. În continuare nu se poate intra în spital. Comunicarea cu familiile se face greu. În schimb, au fost donori în țară. Au fost donatori în orașe în care de ani de zile nu au mai existat donatori, cum ar fi Bistrița, Satu-Mare. Nici nu am reușit să identificăm pacienți în moarte cerebrală, doar foarte puține cazuri și au fost donatori instabili sau refuzuri", a declarat pentru Ziare.com medicul anestezist Carmen Panțiș, coordonatorul de transplant din Bihor.

Donatori au mai existat la București, la Spitalul Floreasca, la Târgu Mureș, la Arad. "A fost activitate în țară, similară cu anul trecut", a completat medicul.

Câte transplanturi s-au realizat în 2021

“În 2021, până acum, au fost 19 donatori reali și s-au realizat în România: două transplanturi de cord, 64 transplanturi renale (din care 15 cu donator în viaţă) și 21 transplanturi hepatice (din care 5 cu donator în viaţă)”, afirmă sursa citată.

Potrivit ANT, “totalitatea restricţiilor impuse” de pandemie şi-a pus “amprenta” şi asupra activităţii de transplant începând cu aprilie 2020.

“Din păcate, totalitatea restricţiilor impuse de pandemie şi-a pus amprenta şi asupra activităţii de transplant începând cu aprilie 2020. Ca o comparaţie, dacă în primele 3 luni ale anului 2020 au fost înregistraţi 29 de donatori reali, în aceeaşi perioadă a anului 2021 au fost doar 13. Este de remarcat efortul deosebit al spitalelor şi personalului medical implicat în activitatea de donare şi transplant, cu o activitate mai semnificativă în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, SCJU Oradea, Spitalul Clinic de Urgenţă “N. Oblu” Iaşi, SJU Baia Mare, SCJU Cluj Napoca, SCJU Tg. Mureş, SJU Arad”, susține aceeași sursă.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#activitate de transplant, #transplant de organe, #organe romania, #transplantati , #stiri sociale