Aberatia zilei: Sa te inchini la poza mamei patronului din oras, lipita pe peretele bisericii

Luni, 24 Octombrie 2016, ora 18:13
12400 citiri
Aberatia zilei: Sa te inchini la poza mamei patronului din oras, lipita pe peretele bisericii
Foto: captura video Digi24

Poate avem multe lipsuri, dar nimeni nu pare mai talentat ca noi cand e vorba sa ne batem joc de niste principii nobile sau valori. Nu, nu e vorba despre controversatul mars al unionistilor de sambata, care inca n-a fost lamurit pe deplin, ci despre ideea de a cinsti ctitorul unei biserici imortalizandu-i chipul pe zid.

Traditia, veche de sute de ani, a fost schimonosita de tot felul de politicieni si potentati avizi de glorie si lipsiti de orice urma de bun simt.

Una e ca o intreaga comunitate sa cinsteasca un domnitor, un mitropolit sau orice alta persoana care in vremuri de restriste a ridicat o biserica din banii proprii, alta e sa transformi peretele bisericii in panou vesnic electoral, ingaduind ca enoriasii sa se inchine la fostul sau actualul primar, sau chiar la mama unui patron din localitate.

Un exemplu elocvent este cel al noii biserici din Barlad, in care troneaza in calitate de ctitor fostul primar Constantin Constantinescu, desi cei 90.000 de lei alocati constructiei au fost dati din taxele si impozitele cetatenilor sau din diverse sponsorizari, oricum nu din buzunarul propriu, informeaza Digi24.

"Daca fac o fapta buna, o tin in inima mea, Dumnezeu ma stie si sarut mana. Sfantul e sfant, omul e om. Mai avem pana la sfinti", a comentat un localnic pentru postul de televiziune citat, in timp ce altul a cerut cu vehementa ca imaginea fostului primar sa fie scoasa din biserica.

Cel mai limpede a explicat Alexandru Gherasim, preot paroh Biserica Sf. Silvestru, care a subliniat faptul ca a fi ctitor "inseamna sa contribui din averea personala".

"El a gestionat o avere, a noastra. O avere comuna a comunitatii", a aratat contrariat preotul paroh.

Si mai socant este cazul din Zimnicea, judetul Teleorman, unde mai intai a fost pictat ca si ctitor primarul Petre Parvu, desi banii erau tot din bugetul local. Din cauza scandalului declansat, imaginea edilului a fost inlocuita de preot cu... un poster imprimat cu portretul mamei unui patron din localitate.

"Ne inchinam si la mama patronului, ca sa mai tina magazinele deschise, sa avem de unde cumpara", a explicat un enorias care-i treaba.

Oripilant de-a dreptul este faptul ca posterul cu mama patronului Paul Albu este prea scurt, asa ca biata femeie pare incaltata cu pantofii fostului primar.

Alt colt de tara, alta nazdravanie. La Pades, in judetul Gorj, cel care binecuvanteaza enoriasii veniti sa asiste la slujbe este Dan Ilie Morega, fost prefect, fost membru PDSR, PC, APR, PRM, UNPR si PNL, condamnat in 2011 la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie.

"Este chipul meu in mana cu o carte, pentru ca in 2003 eu eram decanul Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii de Stat Constantin Brancusi. Si cartea se cheama - Coruptie, saracie si politie politica", a declarat ctitorul Dan Ilie Morega pentru Digi24.

Pentru ca pozitia mainii politicianului sugereaza ca binecuvanteaza credinciosii, Mitropolia Olteniei a cerut refacerea picturii, dar acest lucru nu s-a intamplat pana in ziua de azi.

Nici judetele Hunedoara si Valcea nu au scapat de "blestematii". In satul Bejan, fostul primar PSD Laurentiu Nistor este pictat in costum, pe Pronaos, chiar langa Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop, iar in dreptul lui scrie clar: "1990 - 2008, primarul comunei. Din 2008 deputat".

Un alt parlamentar care figureaza pe peretii unei biserici este fostul deputat de Valcea Vasile Bleotu, pictat acum intre sfinti, alaturi de inscriptia "DEP".

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#mama patron ctitor biserica, #politicieni pictati biserica, #Morega ctitor biserica , #religie