A fost deslusit misterul raului devenit rosu peste noapte (Foto)

Marti, 13 Septembrie 2016, ora 12:58
6070 citiri
A fost deslusit misterul raului devenit rosu peste noapte (Foto)
Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Grupul rus Norilsk Nicker, cel mai mare producator mondial de nichel si paladiu, a recunoscut ca una dintre uzinele sale este vinovata pentru ca un rau din Siberia a devenit saptamana trecuta rosu.

Compania a oferit asigurari ca nu exista nici un pericol pentru populatie, relateaza AFP.

Imaginile filmate din aer cu apele rosii care raului Doldikan, traversand tundra verde kilometri la rand, au determinat autoritatile ruse sa deschida o ancheta si sa avanseze ipoteza unei posibile deversari industriale.

Suspectat de la inceput, pentru ca are uzine in zona, in apropiere de orasul Norilsk, grupul rus Norilsk Nickel a negat initial orice acuzatie si a publicat fotografii in care a aratat ca raul a revenit la normal.

Luni, insa, a dat publicitatii un comunicat in care a explicat ca sistemul de canalizare de la combinatul sau metalurgic Nadejda a trebuit curatat, iar la sfarsitul procedurii, apa folosita a fost stocata intr-un batal aparat de diguri.

Insa, "pe 5 septembrie, in urma unor ploi deosebit de abundente (50% din media lunara, in 24 de ore - n.red.), unul dintre diguri a cedat, iar apa s-a varsat in raul Doldikan", a explicat Norilsk.

"In pofida schimbarii de scurta durata a culorii raului, din cauza sarurilor feroase, incidentul nu prezinta niciun risc pentru populatie si pentru fauna din rau", a adaugat grupul, dand asigurari ca ia "toate masurile necesare pentru a identifica zonele cele mai poluate".

Greenpeace a evocat saptamana trecuta "exemplul pretului care trebuie platit pentru industrializarea Marelui Nord rus", afirmand ca raul a capatat aceasta culoare si in iunie, in urma unui accident similar.

Ecologistii rusi sunt, insa, de parere ca este prea devreme pentru a judeca impactul incidentului asupra mediului, in conditiile in care ancheta oficiala este inca in curs.

"Nu putem spune ca nu e nimic grav. In acest moment, o comisie a Ministerului Mediului se afla la fata locului", a spus un oficial al Greenpeace Rusia, Aleksei Kisseliov.

Potrivit lui, anchetarea cazurilor de poluare legate de Norilsk Nickel este foarte dificila, pentru ca uzinele sale se afla in zone izolate, iar grupul controleaza accesul pe toata peninsula Taimir, aflata intre marile Kara si Laptez, in zona Arctica.

Presa locala nu a mentionat incidentul, afirmand ca raul si-a schimbat culoarea in mod natural, din cauza argilei.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#rau Rusia colorat roz, #poluare rau colorat roz, #poluare rau roz , #poluare